Liepājas Universitātes lektors no Lielbritānijas Kriss Heils jautā, kas noticis ar lielo dekoratīvo panno, kurš agrāk atradās virs tagadējā Liepājas Olimpiskā centra ieejas un ko solīja atjaunot?

Sazinoties ar pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļu, noskaidrojās, ka panno glabājas Komunālās pārvaldes noliktavā.

Kā skaidro sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls, Sanktpēterburgas (toreiz – Ļeņingradas) mākslinieces Valentīnas Anopovas 1982.gadā radītais panno (dekoratīvā mozaīka) glabājas kastēs Komunālās pārvaldes noliktavā un gaida labākus laikus, kad pilsētai būs pietiekami naudas, vieta un gribas to uzstādīt vai atjaunot.

Štāls raksta: „Tad, kad sāka bijušās Metalurgu kultūras pils rekonstrukciju, pēc projekta bija iecere panno demontēt pa ierāmētiem taisnstūra atsevišķiem gabaliem. No šādiem "rāmjiem", kas katrs atsevišķi stiprināts pie sienas, pēc projekta, bija veidota visa mozaīka.

Uzsākot noņemšanu, atklājās, ka tas nav iespējams, jo starp panno atsevišķajām detaļām (saskares vietās) bija iepildīta betona java, un viss mākslas darbs pārvērsts par monolītu sienu. Demontāža notika, taču, atlupinot pašus mozaīkas gabaliņus, kas tika darīts iespējami saudzīgi.

Pirms tam tika veikta krāsaina un melnbalta fotofiksācija, siena sadalīta numurētos sektoros (tīkla rūtīs), veikti citi nepieciešamie uzmērījumi. Katra sektora mozaīkas gabaliņi tika salikti atbilstoši katrai "rūtij" numurētās kastēs un tās nodotas Komunālajai pārvaldei glabāšanā.”

Pēc Štāla teiktā, no panno demontēti 590 segmenti, tātad tik daudz kastēs arī salikti mozaīkas gabaliņi.

Panno izmērs ir tieši tāds pats, kā tagadējais Liepājas Olimpiskā centra (LOC) elektroniskais tablo.

Liepājas Olimpiskais centrs arī ir panno īpašnieks. LOC valdes priekšsēdētājs Gatis Griezītis gan atzina, ka viņam neesot ideju, ko ar panno darīt. „Pragmatiski pieejot, atjaunot panno būtu sarežģīti un dārgi, lētāk iznāktu pasūtīt jaunu...”