Liepājas teātrī strādā itāliešu režisors Paolo Landi, kas kopā ar scenogrāfu un kostīmu mākslinieku Santi Miņjeko iestudē Eduardo de Filipo traģikomēdiju „Filumena Marturano”.

Izrādei dots arī apakšvirsraksts: Tā precas itālieši. Pirmizrāde paredzēta 8. februārī.

„Filumena Marturano” ir viena no Neapolē dzimušā dramaturga Eduardo de Filipo populārākajām lugām. Tā sarakstīta 1946. gadā, piedzīvojusi iestudējumus vairākās pasaules valstīs. 1950.gadā luga tiek ekranizēta, tomēr Latvijā pazīstamāka ir 1964.gadā tapusī filma „Tā precas itālieši”, kurā galvenās lomas atveido Sofija Lorēna un Marčello Mastrojāni.

Lugas centrā ir bijusī prostitūta Filumena, ar kuru bagātnieks Domeniko ir iepazinies pirms vairāk nekā divdesmit gadiem. Kopš tā laika abi dzīvojuši gandrīz kā laulāts pāris, taču tagad Domeniko ir iemīlējies jaunā meitenē Diānā un nolēmis viņu apprecēt. Lai to nepieļautu, Filumena izliekas nāvējoši slima un panāk, ka Domeniko ar viņu salaulājas. Taču, kā vēlāk izrādās, viltus slimība nav lielākais Filumenas noslēpums, kurš tiks atklāts.

Tā kā lugas darbība notiek Neapolē, režisors sola skatītājiem īstas itāliešu kaislības.

Lai arī „Filumena Marturano” būs režisora Paolo Landi debijas izrāde Liepājas teātrī, Latvijā viņa vārds nav svešs – Rīgas Krievu drāmas teātrī Landi iestudējis vairakkārt – pirmo reizi 1993. gadā, kā arī pavisam nesen – repertuārā atrodami divi viņa veidotie iestudējumi – E. Skarpetas komēdija „Skrandaiņi un augstmaņi” (kopš 2008. gada) un E. de Filipo komēdija „Cilvēks un džentlmenis” (kopš 2011. gada).

Filumenas lomu, par kuru pats režisors teicis: „Filumenas loma aktrisei ir tas pats, kas Hamlets aktierim”, atveidos Inese Kučinska, Domeniko – Egons Dombrovskis.

Pārējās lomās: Anda Albuže, Leons Leščinskis, Everita Pjata, Anete Berķe, Gatis Maliks, Sandis Pēcis, Kaspars Kārkliņš, Marģers Eglinskis, Laura Jeruma, Rolands Beķeris un Viktors Ellers.

Iestudējumam gaismu partitūru veido Mārtiņš Feldmanis.

Izrādi iespējams noskatīties arī 9. un 24. februārī, kā arī 12. martā.