27.janvārī pulksten 19 "Lielajā dzintarā" Liepājas Simfoniskais orķestris pirmatskaņos Andra Vecumnieka Trešo simfoniju "Sinfonia C" no orķestra iniciētā Latvijas simtgades simfoniju cikla.

Savukārt ar virtuozā lietuviešu pianista Kaspara Uinska līdzdalību orķestris atskaņos vienu no pasaulē zināmākajiem klavierkoncertiem – Čaikovska "Pirmo".

Latvijas simtgades simfoniju ciklu Liepājas Simfoniskais orķestris aizsāka 2015. gadā, savas 135. jubilejas koncertsezonas atklāšanā atskaņojot pirmo no simfonijām, kas tika pasūtināta komponistam Rihardam Dubram. Ciklu 2016. gada janvārī turpināja Imanta Kalniņa "Septītā simfonija". 27. janvārī pasaules pirmatskaņoumu piedzīvos trešā simfonija no šī cikla – Andra Vecumnieka "Sinfonia C", ko orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņos kopā ar Liepājas zvanu kori "Campanella".

Jāatzīst, netipiski simfonijas standarta formātam šis būs viendaļīgs 30 minūšu sacerējums. Tā rakstīta stīgām, četrām flautām, četrām klarnetēm un zvanu ansamblim, kas, autoraprāt, ir Liepājas muzikālās skaņu telpas identifikācijas zīme. Kā vēl pirms skaņdarba tapšanas tā konceptu klāstīja pats Andris Vecumnieks: "Manu iepriekšējo simfoniju koncepcija ("Sinfonia A" un "Sinfonia B") paredz simfonijas kārtas numuru identificēt nevis ar cipariem, bet ar alfabēta burtiem, kas vienlaikus ir arī simfonijas muzikālā materiāla universālais tonālais centrs. "Sinfonia C" šajā kontekstā nav izņēmums. C – mana Trešā simfonija – ir ar tonālo centru DO, turklāt esmu paredzējis izmantot tikai balto taustiņu semantiku, muzikālā materiāla izveidē galveno akcentu liekot uz tā satura piepildījumu ar daudzveidīgiem un diferencētiem tembrālajiem piedāvājumiem un risinājumiem."

Koncerta programmā skanēs arī par čehu mūzikas tēvu dēvētā komponista Bedržiha Smetanas simfoniskā poēma (par Bohēmijas lielāko upi) "Vltava", kuras galveno motīvu atpazīs katrs no mums. Tā ir viena no kopā sešām simfoniskajām poēmām, kas apkopotas ciklā "Mana dzimtene" – darbā, ar ko šis čehu komponists visvairāk zināms pasaulē.

Kopā ar "Vltavu" koncerta otrajā daļā skanēs arī Pētera Čaikovska Pirmais klavierkoncerts. "Apzināti gribēju šos skaņdarbus salikt vienu otram blakus. Abi šie opusi ir sava veida superhīti, kam ir pietiekami daudz kas vienojošs – šī mūzika tapusi gandrīz vienlaicīgi, abi komponisti ir savu zemju patrioti, romantiķi muzikālajā stilistikā," par gaidāmā koncerta programmas veidošanu stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala. Pirmais klavierkoncerts ir viena no populārākajām Pētera Čaikovska kompozīcijām, kā arī viens no pasaulē zināmākajiem klavierkoncertiem.

Čaikovska Pirmā klavierkoncerta atskaņošanā Liepājas Simfoniskais orķestris ir aicinājis lietuviešu pianistu Kasparu Uinsku, kas mūzikas kritiķu vidū tiek slavēts par savu virtuozitāti un romantisko spēles stilu. Pēc koncerta Londonas Vigmora zālē šī gada jūnijā kritika slavināja lietuviešu pianistu "… elpu aizraujošs jutīgums, kas bija absolūti maģiski …".

Kaspars Uinsks ir sniedzis koncertus arī tādās koncertzālēs kā Ņujorkas Kārnegi, Berlīnes Filharmonija, Madrides Auditorio Nacional, Kenedija Centrs Vašingtonā un vēl citās. Pianists ir biežs viesis daudzos starptautiskos Eiropas un ASV mūzikas festivālos. Lielu lomu viņa repertuārā spēlē tieši romantiskā laikmeta komponistu mūzika, kā Šopēns, Čaikovskis, Rahmaņinovs. Kaspars Uinsks ir studējis gan Friderika Šopēna Mūzikas universitātē Varšavā, gan Ņujorkas Džuljarda skolā, kā arī Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā, kur ieguvis doktora grādu.

Biļetes uz LSO rīkotajiem koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv, savukārt plašāka informācija atrodama www.liepajassimfoniskais.lv.