Kultūras ministre Dace Melbārde, ceturtdien, 28.maijā, darba vizītē Liepājā, pilsētas domē parakstīja nodomu protokolu par sadarbību reģionāla kompetences centra izveidē.

Profesionālās kultūras izglītības kompetences centra izveide plānota, apvienojot Liepājas dizaina un mākslas skolas un Liepājas mūzikas vidusskolas resursus.

Plānots, ka kompetences centrs varētu sākt funkcionēt jau ar 2016.gada 1.septembri. Līdz tam jāizstrādā kompetences centra koncepcija un jāatrod spējīgs tā vadītājs.

Fiziski profesionālās izglītības kompetences centrs atradīsies tajās ēkās, kur jau šobrīd darbojas abas skolas – Alejas ielā, Ausekļa ielā un Toma ielā, kā arī daudzfunkcionālajā centrā "Lielais dzintars”.

"Raugos uz šo profesionālās kultūras izglītības kompetences centru kā uz perspektīvu Latvijas radošās industrijas atbalstošu centru,” sacīja ministre.

Kā atzina ministre, Liepāja ir unikāla, resursiem bagāta pilsēta, jo tajā ir gan profesionāls teātris, gan profesionāls orķestris, gan dažādās kultūras nozarēs attīstītas tradīcijas, lielisks jaunrades potenciāls un arī spēcīga nemateriālās kultūras klātbūtne. Tāpēc ministrija raugās uz jauno kompetenču centru kā uz iespēju Kurzemes reģionā un kopumā Latvijā veidot starpdisciplināras, inovatīvas mācību programmas, kas orientētas uz skatuves mākslu un radošo industriju profesijām.

Tiekoties ar Liepājas pašvaldības un pilsētas Kultūras pārvaldes vadītājiem pārrunātas arī idejas Latvijas simtgades programmai, kas, pēc ministres teiktā, varētu būt interesantas arī nacionālajā kontekstā, jo Liepājai ir tieša saistība ar Latvijas valstiskuma veidošanos un vienu no Latvijas valsts "ciltstēviem” Miķeli Valteru.

Domes priekšsēdētājs Uldis Sesks pastāstīja, ka ministre tikusi informēta arī par radošo industriju klastera Dārza ielā 10 izveides ieceri, pārrunātas kādreizējās Hojera madamas viesnīcas jeb Pētera I namiņa attīstības perspektīvas, Sv.Trīsvienības katedrāles renovācija, kā arī iespējamais atbalsts "Lielajam dzintaram.”

Vēlā pēcpusdienā pēc preses brīfinga pilsētas domē ministre devās apskatīt topošo koncertzāli klātienē.

Vakarā kultūras ministre paredzējusi apmeklēt Liepājas teātra izrādi "Zelta pods”.