Liepājas teātris 109.sezonu režisora Konstantīna Bogomolva iestudējuma "Mēnesis uz laukiem" vietā atklās ar Dž.Dž.Džilindžera "Divi kaili vīrieši", ziņo LETA.

To preses konferencē par 2015./2016.gada sezonu stāstīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins, kurš jau iepriekš bija atzinis, ka Bogomolova iestudējums uz laiku atlikts, taču līdz šim neizpauda, kas tiks iestudēts tā vietā.

Bogomolovs bija iecerējis Ivana Turgeņeva darbu "Mēnesis uz laukiem" uzvest kā pirmo sezonas pirmizrādi, tomēr režisors lūdzis papildu laiku kvalitatīvai izrādes izstrādei, skaidroja Laukšteins.

"Ņemot vērā to, ka esam tendēti uz izcilību, kā arī teātra finansiālo situāciju, es piekritu," stāstīja Laukšteins.

Tādējādi izrāde "Mēnesis uz laukiem" Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos 27.maijā. Šo izrādi kā sezonas atklāšanas izrādi aizstās Sebastjana Tjerī darba "Divi kaili vīrieši" iestudējums.

Viens no aktieriem, kurš piedalās abās izrādēs, – Gatis Maliks – stāstīja, ka uzticas režisoram, kurš teātrī iestudējis jau trīs izrādes un darbu uztver nopietni. "Krīzes situācijas teātrī notiek vienmēr. Tad, kad ir mierīgi, jādomā, ka tūlīt viss mainīsies. Režisors pastāstīja par savu lēmumu, un mēs piekritām. Tajā brīdī es gan nezināju, ka nākamajā dienā būs jāsāk mēģināt jaunu izrādi," stāstīja aktieris. Bogomolova topošo izrādi viņš raksturoja kā asprātīgu komēdiju, kurā cilvēki "paši kaut ko izdomā par sevi un cieš". Stāsta norise esot pārcelta uz skolas vidi. Aktrise Inese Kučinska piebilda, ka izrādes mēģinājumi jau bija sākušies, tomēr svarīgāk par to ir sagatavot kvalitatīvu izrādi.

Dž.Dž.Džilindžeram "Divi kaili vīrieši" jāsagatavo mēneša laikā, jo iestudējuma pirmizrāde paredzēta 11.septembrī. Maliks stāstīja, ka izrāde ir diezgan pikanta, bet tajā pašā laikā nav jēla. "Izrāde ir asprātīga, ar vieglu homoerotisku piesitienu. Tā ir diezgan pikanta, bet nav jēla," skaidroja aktieris.

Laukšteins stāstīja, ka jaunās sezonas sākums viņā izsauc bažas un satraukumu finansējuma dēļ. Kaut arī pagājušajā sezonā teātris, nospēlējot 198 izrādes, nopelnījis 634 573 eiro, kas ir par 457 27 eiro vairāk nekā 107.teātra sezonā, šogad finansējums no pašvaldības teātrim esot samazināts par 50 000 eiro. Ņemot vērā minimālo algu paaugstināšanos, zaudējums, ko piedzīvo teātra jauniestudējumi, ir ap 85 000 eiro. Tā kā finansējums teātrim tiek plānots uz gadu, nevis sezonu, arī tas traucē teātra sezonu īstenot, ļaujot īstenot māksliniecisko brīvību.

Laukšteins stāstīja, ka finansējums vairāk izmantots pagājušās sezonas noslēgumā – pavasarī. Tad iztērēti aptuveni 600 000 eiro. Tādējādi rudens sezonas jauniestudējumiem atlikuši tikai aptuveni 360 000 eiro. Teātra direktors necer arī uz papildu finansējumu, ņemot vērā to, ka vairāki desmiti tūkstošu būs nepieciešami jaunu radio mikrofonu iepirkšanai, kuri nepieciešami pusei no visām teātra izrādēm. Laukšteins skaidroja, ka teātra radošajām komandām liek taupīt, cik vien iespējams, un tā, pēc viņa teiktā, jau vairs nav radošās brīvības izpausme.

Šajā sezonā teātrī sāks strādāt jauna aktrise Samira Adgezalova, savukārt trupu pametīs Marģers Eglinskis un Madara Melne-Tomsone. Plānots, ka Rasa Bugavičute kļūs par Liepājas teātra dramaturģi.

30.septembrī pirmizrādi piedzīvos Bugavičutes un režisore Dž.Dž.Džilindžera kopdarbs – mūzikls bērniem "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši". Izrādei mūziku sarakstījis komponists Kārlis Lācis. Savukārt 27.novembrī pirmo reizi izrādi iestudēs režisors Viesturs Meikšāns. Viņš ķēries pie Aleksandra Ostrovska darba "Vilki un avis" iestudēšanas. Režisors stāstīja, ka Ostrovska darbu režisēs, ieklausoties un sajūtot Ostrovski. Režisors stāstīja, ka Ostrovska rakstītajā var sajust mīlestību pret katru viņa aprakstīto tēlu. Tādējādi Meikšāns izlēmis koncentrēties uz katru no tēliem, radot astoņas neatkarīgas nelielas izrādes. Viņš izrādes radīšanā sadarbosies ar māksliniekiem Kristu un Reini Dzudzilo.

Nākamgad divus jauniestudējumus radīs arī režisore Gaļina Poļiščuka. Viens no tiem būs Torntona Vaildera darbs "Mūsu pilsētiņa", kas būs pielāgots mūsdienām un stāstīs par Liepāju un tās cilvēkiem. Šī iestudējuma pirmizrāde plānota 29.janvārī. Savukārt 2016.gada martā pirmizrādi piedzīvos eksperiments – Poļiščukas režisēta mazās formas izrāde, kura norisināsies koncertzāles "Lielais dzintars" Mazajā zālē. Režisore iestudēs Bengta Ālforsa darbu "Cilvēks, kas vairās no lifta".

26.februārī Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudētais Bernarda Pomeranca darbs "Ziloņcilvēks", kurā galveno lomu atveidos Egons Dombrovskis. Savukārt 21.aprīlī tiks pirmizrādīts Dž.Dž.Dzilindžera iestudētais Žoela Pomrā darbs "Mīlestības neprāts".

No 16.decembra Liepājas teātrī notiks arī 11 Ziemassvētku koncerti. Ikvienam ir iespējams piedalīties konkursā ar savu stāstu, no kuriem labākie būs dzirdami koncertā. Stāsti konkursam līdz 15.oktobrim jāsūta uz e-pastu ''svetkulaiks@gmail.com''.

Teātris šogad dosies arī viesizrādēs un Ventspili, Rēzekni, Cēsīm, Valmieru, Jelgavu, Ādažiem un Slampi, kā arī uzstāsies Latvijas Nacionālajā teātrī.