Ceturtdien, 26.novembrī, pulksten 17 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, lielajā izstāžu zālē atklās vērienīgu mākslinieces Annas Heihrihsones personālizstādi "Summa".

Izstāde būs skatāma līdz 27. decembrim, informē Liepājas muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Tajā skatāmi darbi, kas tapuši no 1998. gada līdz 2015. gadam, un bijuši eksponēti piecās personālizstādēs. Izstāde "Summa" Liepājas muzejā apvieno piecus vizuālus stāstus, kurus māksliniece pauž caur gleznām un priekšmetiem.
Māksliniece skatītājam atklāj ļoti personīgus stāstus par ikdienišķām dzīves norisēm un procesiem. Tās ir atmiņas, mirkļa sajūtas, vērojumi, kas rosinājuši mākslinieces iztēli un kļuvuši par ierosmi viņas darbiem.

Anna Heinrihsone piecām izstādes daļām devusi nosaukumus un sniegusi spilgtus aprakstus. Stāsts "Vecums" – tas ir attiecību un sarunu vērojums, braucot 6. tramvajā. "Pastaiga ar polaroidu" stāsta par pilsētas mežonīgas, neapdzīvotas, pamestas vietas atklāšanas prieku un zaudēšanu. Bērnības un skolas laika izjūtas, emocijas, iespaidi skarti stāstos "Sports" un "Augusts". "Guļamistaba" – intīms stāsts par nozīmīgo mākslinieces dzīvē.

Mākslinieku Heinrihsonu dzimtas pārstāve Anna Heinrihsone dzimusi 1970. gadā Rīgā. Skolojusies J. Rozentāla mākslas vidusskolā, studijas turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmijā scenogrāfijas nodaļā.

Grupas izstādēs piedalās kopš 1991. gada, personālizstādes rīko no 1996. gada, tās notikušas Rīgā, Liepājā, Cēsīs. Piedalījusies un veidojuši scenogrāfijas izstādes Rīgā, Klaipēdā, Tallinā, Prāgā.

Māksliniece ir ražīga scenogrāfiju un kostīmu māksliniece teātra izrādēm kopš 1999. gada. Izrāžu scenogrāfijas un teātra kostīmus veidojusi Dailes teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, Jaunajā Rīgas teātrī, Valmieras teātrī, Rīgas cirkā. Veidojusi kostīmus režisora Viestura Meikšāna izrādēm M .Gorkija Maskavas Akadēmiskais mākslas teātrī un Novosibirskas baleta un operas teātrī izrādēm "Traviata" un "Messa" (režisore Rēzija Kalniņa).

1999. gadā māksliniece veidoja savas pirmās teātra dekorācijas un kostīmus tieši Liepājas teātrī izrādei "Maija un Paija". 2007. gadā Anna Heinrihsone Liepājas teātrī strādāja pie mūzikla "Agrā rūsa" un izrādes "Viss par vīriešiem" tērpiem un dekorācijām.

Māksliniece pieņem radošus izaicinājumus un piedalās dažādos projektos. Veidojusi ekspozīciju vizuālo noformējumu  un iekārtojusi izstādes vairākos Latvijas muzejos – Latvijas Nacionālā mākslas muzejā 2011. gadā iekārtojusi izstādi „Padegs, trauslais izaicinājums" un „Padegs un pilsoniskā madāma", Latvijas Kino muzejā iekārtojusi vairākas izstādes – "Jāņa Streiča mistērijas", "Kinoskapis", "Rolanda Kalniņa aizliegtais laiks" u.c.

Anna Heinrihsone veidojusi izstādes un ekspozīcijas Rīgas Mākslas telpā un Rīgas Stradiņa universitātes muzejā. Iekārtojusi Latvijas Neatkarīgās televīzijas studiju, veidojusi dažādu sarīkojumu un pasākumu scenogrāfijas, piemēram, Eiropas Kino Akadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas afterparty dizaina koncepcija.

Mākslinieces radošā darbība atzinīgi novērtēta 2000. un 2012. gadā, kad viņa saņēmusi Latvijas teātra balvu "Spēlmaņu nakts" gada labākā kostīmu mākslinieka nominācijā.

Liepājas muzejā būs skatāma izrāde arī "Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība", kuras tērpus arī veidojusi Anna Heinrihsone.