Ceturtdien, 5.janvārī, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Krievijas mūsdienu mākslas izstādi "… un viņa", kur būs skatāmi sievietes tēmai veltīti mākslas darbi.

Darbi ir no uzņēmēja Raivja Zabja vairāk neka 10 gadus veidotās privātkolekcijas, informē Zane Goldmane, Liepājas muzeja muzejpedagoģe.

Izstāde ieskicēs Krievijas mūsdienu mākslas skolas tendences. Tajā būs pārstāvēti deviņi Krievijas mākslinieki no Maskavas, Pēterburgas un Severodvinskas.

Viktors Vasiļjevs dzimis Liepāja, Anna Žoļuda pārstāvējusi Krieviju Venēcijas biennāle un ir viena no atpazīstamākajām jauno laiku Krievijas māksliniecēm, tas pats ir sakāms arī par mākslinieku Iļju Gaponovu.

Arī pārējiem māksliniekiem ir bagātīga izstāžu pieredze un panākumu sarakstu, taču tieši Jekaterinas Borodavčenko gleznas palīdzējušas izstādes veidotājiem nostiprināt ideju par izstādes „ ... un viņa" veidošanu.

Jekaterina dzimusi un augusi Kazahstānā, bet mācījusies un pašlaik dzīvo savā sapņu pilsētā – Sanktpēterburgā. Pati Jekaterina saka, ka viņas daiļrades galvenā tēma ir saikne starp cilvēku un dabu. Sieviete – dzīvības radītāja, sieviete kā pati daba, dzīves uz Zemes jēga un simbols.
Pastāv uzskats, ka no visa dievišķīgā sieviete tika radīta kā pēdējā. Iesākumā debesis un zeme, gaisma un tumsa, zivis un zvēri, vīrietis un tikai tad – viņa. Visizsmalcinātākā, noslēpumainākā un lieliskākā no visām būtnēm!

Sievietes tēla radīšana mākslā ir ļoti sarežģīta. Izstādes centrā nav tik daudz sieviešu portreti, kā darbi, kas atklāj sievietes tēlu un jūtu pasauli, paša mākslinieka meistarību, jūtas, domas, abstraktās idejas, filozofiskās koncepcijas.

Dažkārt tikai pretstati palīdz mums pa īstam sajustu vai apjaustu patieso būtību, tādēļ, veidojot izstādi, šķiet interesanti, iespēju robežās, ieskaut sieviešu tēlus mākslā ar to pašu mākslinieku gleznām, kas neatklāj sievietes tēmu, bet gan spēj to paspilgtināt.

Izstāde būs atvērta apskatei no 5. janvāra līdz 26. februārim.