9.jūnijā "DG Termināls" īpašnieks Aivars Millers un viņa sadarbības partneris Imants Vismins Liepājas muzejam uzdāvināja harmonijas, kas savulaik izgatavotas Liepājā, Bokuma darbnīcā.

Zinot Aivara Millera aizraušanos ar dažādiem mūzikas instrumentiem, pirms aptuveni diviem gadiem esošās harmonijas Imants Vismins uzdāvināja Aivaram Milleram, informē Liepājas muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Liepājā pazīstamās Bokumu dzimtas pārstāvja ērģeļu un harmoniju meistara Jura Bokuma darinātās harmonijas muzejā nonākušas labā stāvoklī un darba kārtībā.

Tās nule kā restaurējis Ugāles ērģeļu un harmoniju meistars Jānis Kalniņš. Šobrīd tās apskatāmas Liepājas muzeja vestibilā, Kūrmājas prospektā 16/18.

Spriežot pēc izmantotajiem materiāliem, visticamāk, tās tapušas Otrā pasaules kara laikā vai pat vēlāk, jo tradicionāli harmonijas Bokuma darbnīcā izgatavoja no ozolkoka, bet šīs ir izgatavotas no sarkankoka, kas liecina, ka meistaram nav bijuši pieejami materiāli no Eiropas.
Aivars Millers uzsvēra: "Harmonijas ir pilnā darba kārtībā un ir ne tikai sava laika liecība, bet arī lielisks mūzikas instruments. Izmetušas nelielu loku pa Latviju atgriežas Liepājā, muzejā un varēs priecēt visus liepājniekus un pilsētas viesus."

Juris Bokums ērģeļu un harmoniju ražošanu uzsāka 1922. gadā. Instrumenti guva plašu mūzikas speciālistu atzinību, ar tiem apgādāja daudzas mācību iestādes, biedrības un draudzes. Jura Bokuma harmonijas spēlēja Alfrēds Kalniņš, Emilis Melngailis, Jānis Kreicbergs. Pēc Vernera Bokuma teiktā, pavisam Ērģeļu un harmoniju fabrikas pastāvēšanas laikā izgatavotas piecas ērģeles un vairāk nekā 300 harmoniju.

1921.gadā Juris Bokums iegādājās iesāktu jaunbūvi Ezera ielā. Sarkano ķieģeļu trīs stāvu nams ir saglabājies līdz mūsdienām. Ēkā bija gan Ērģeļu un harmoniju fabrikas ražotne, gan gatavās produkcijas izstāžu zāle, gan ģimenes dzīvojamās telpas.

Jura Bokuma ērģeļu un harmoniju rūpnīca Liepājā pastāvēja līdz padomju varas okupācijai, kad Ezera ielas namā ierīkoja galdniecību un komunālos dzīvokļus.