Jau 12.decembrī ar svinīgu koncertu tiks atklāta jaunā Palangas koncertzāle, kura apmēros ir daudz pieticīgāka, taču divreiz ietilpīgāka par Liepājas jauno koncertzāli.

Palangas jaunajā zālē ir 2200 skatītāju vietas, taču izmaksājusi tā daudz lētāk nekā Lielais dzintars (7,3 miljoni eiro, no kuriem 2 miljonus piešķīra valsts, 3 miljonus – ES fondi un 2,3 – Palangas pašvaldība).

Arī Palangas mērs, tāpat kā Uldis Sesks, savu koncertzāles jaunbūvi sauc par unikālu, kurai analogas nav visā Baltijas reģionā.

"Mūsu mērķis bija veidot zāli ar ļoti augstu akustikas kvalitāti, ko var baudīt gan mūziķi, gan klausītāji. Palangas koncertzāle būvēta, izmantojot īpašu sienu materiālu, tā aprīkota ar iespaidīgām elektroakustiskajām sistēmām, kas ļauj pielāgot zāles akustiku dažādu mūzikas žanru prasībām. Analogas zāles nav visā Baltijas reģionā," portālam delfi.lt teicis Palangas mērs Šaruns Vaitkus.

Palangas koncertzāles forma, tāpat kā Liepājas lielajam dzintaram, ir apaļa (arhitekts Aļģirds Stripinis to veidojis kā "mūzikas kastīti"), tikai tā ir daudz zemāka (daļa celtnes iebūvēta zemē) un ēkas fasāde ir balta. Tiesa, to iespējams izgaismot visdažādākajās krāsās – uz fasādes uzstādītajiem prožektoriem ir 27 dažādas programmas , un koncertzāli var "nokrāsot" gan Lietuvas karoga krāsās, gan likt gaismām uz tās "dejot", delfi.lt atklāj Palangas domes Kultūras nodaļas vadītājs Vigants Rekašis.

Viņš portālam izteicies, ka gribētu, lai šajā tumšajā rudens laikā koncertzāle tiktu izgaismota katru vakaru, jo "tas uzlabotu Palangas iedzīvotāju garastāvokli".

Rekašis arī atzinis, ka atklāšanas koncertā noteikti jāspēlē simfoniskajam orķestrim (diemžēl tas nebūs Liepājas orķestris, lai gan sarunas par to bijušas, portālam atklāja LSO sabiedrisko attiecību speciāliste) un ka koncertu pārraidīs Lietuvas televīzija.

Runājot par koncertzāles apsaimniekošanu, Palangas Kultūras nodaļas vadītājs atklāj, ka "Palanga pašvaldība pati neuzdrošinās rīkot jaunās koncertzāles notikumus", tāpēc tā izsludinājusi konkursu, lai atrastu operatoru, kas to spēs.

"Tagad nav īstais laiks, lai mācītos, tāpēc mēs meklējam pieredzējušu uzņēmēju, kurš ir saistīts ar starptautisku pasākumu organizētājiem, pasaulē pazīstamu mākslinieku menedžeriem, kas varētu iekļaut Palangu to maršrutos," saka Rekašis.

Viņš ir pārliecināts, ka 2200 vietas "ir optimāli".

"Es uzskatu, ja ir labs pasākums, koncerts, to klausīties brauks arī no Viļņas un Kauņas. Es pats dažu notikumu dēļ dodos pat uz Berlīni, nerunājot par Viļņu."  

Ar Palangas jauno koncertzāli jau iepazinies liepājnieks Mārtiņš Feldmanis, firmas "Bang!" līdzīpašnieks, jo tieši šis uzņēmums uzaicināts nodrošināt koncertzāles atklāšanas koncertu gaismošanu.

Mārtiņš portālam atzina, ka Palangas koncertzāle labi iekļaujas parka vidē (tā uzbūvētā kādreizējās vasaras koncertzāles vietā), taču arhitektoniski nevar sacensties ar Lielo dzintaru, ir daudz vienkāršāka.

Palangas zāle, pēc Mārtiņa Feldmaņa teiktā, atšķirībā no Lielā dzintara, nav akustiskā zāle ar dabisku skaņu, tā aprīkota ar ļoti labu elektroakustisko sistēmu, un visā zālē izvietotie vairāk nekā simts skaļruņi nodrošina vienādu dzirdamību jebkurā vietā, taču vienlaikus tas skaņu padara mākslīgu, it kā koncertu klausītos ar austiņām.

Toties Palangas koncertzāles projektētājiem izdevies to uzbūvēt vienkāršu un funkcionālu, ēkā viegli orientēties būs gan klausītājiem, gan māksliniekiem un tehniskajiem darbiniekiem – instrumenti un aparatūra ar kravas liftu tiek nogādāti no izkraušanas vietas tieši uz skatuves.

"Skaņu un gaismu operatoriem izbūvēta speciāla vieta zāles vidū, lai perfekti varētu apkalpot koncertus, netraucējot skatītāju redzamību. Jau koncertzāli projektējot, zālē tika paredzētas vietas, kur izvietot TV kameras," stāsta Mārtiņš.

Uzziņa
Palangas koncertzāles pamatakmens guldīts 2013.gada 6.decembrī, būves pirmā kārta – 4500 kvadrātmetrus lielā koncertzāle ar 2200 skatītāju vietām – bija jāpabeidz 20 mēnešos.

Blakus koncertzālei atrodas renovētais kultūras centrs, kurā ir laba akustiskā kamerzāle ar 250 vietām.

Projektu īsteno Palangas pilsētas pašvaldība, arhitekts – Aļģirds Stripinis, būvuzņēmējs – AS "Conresta".

Zāles atklāšana: 2015.gada 12. un 13.decembrī.

Koncertzāle atrodas: Vytautas 43, Palanga, Lietuva.