Par Liepājas Simfoniskā orķestra māksliniecisko vadītāju kļuvis pazīstamais latviešu diriģents un Latvijas Nacionālās operas vadītāja Zigmara Liepiņa padomnieks Andris Veismanis.

To pirmdien notikušajā preses konferencē sacīja Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Orķestra galvenais diriģents joprojām būs Atvars Lakstīgala. Veismaņa uzdevumi būs spēles kvalitātes uzraudzība un vadīšana, ieskaitot grupu darbus, kā arī repertuāra veidošana, sacīja Lipskis.

"Pieaugot starptautisko projektu un ikdienas darbu apjomam, kā arī attīstoties Lakstīgalas starptautiskajai karjerai, esam nonākuši pie secinājuma, ka mums nepieciešams nodalīt galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja funkcijas," sacīja Lipskis.

Lipskis norādīja, ka Veismanis ļoti labi pārzina reģionālās koncertdzīves gaišās un tumšās puses, jo kopš 1995.gada strādājis ar Vidzemes kamerorķestri. Tāpat Veismanis ir pieredzes bagāts un erudīts diriģents, un šāda sadarbība papildinās gan Liepājas Simfonisko orķestri, gan paša Veismaņa pieredzi. Viņaprāt, darbs Latvijas Nacionālajā operā jaunajiem pienākumiem netraucēs, jo "opera ir cits žanrs".

Lakstīgala, stāstot par savu starptautisko karjeru, savukārt stāsta, ka šoruden uzstāsies Brazīlijā kopā ar Sanpaulu orķestri, tāpat Vācijā – ar Ziemeļvestfālenes filharmonijas orķestri. Šosezon Lakstīgalam jaunās igauņu mūzikas dienās paredzēts pirmo reizi uzstāties arī kopā ar Tallinas kamerorķestri, paredzēta arī viena turneja ar Skotijas baletu.

"Ne visur jau noslēgti līgumi," norādīja Lakstīgala. "Ļoti bieži ir bijuši arī spontāni, iepriekš neplānoti koncerti – latviešu diriģentiem pasaulē ir ļoti laba reputācija, tāpēc reizēm koncertu rīkotāji pieprasa tieši latviešu diriģentus."

Lakstīgala arī uzsvēra, ka izmaiņas orķestra vadībā nenozīmē attālināšanos no Liepājas Simfoniskā orķestra.

Veismanis beidzis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūru kordiriģēšanas specialitātē. Veismanis ir Starptautiskā Jāzepa Vītola kordiriģentu konkursa uzvarētājs un Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvējs. Ar koncertiem uzstājies Taivānā, Dienvidamerikā, ASV, Kanādā, Krievijā un daudzviet Eiropā. Veismanis ir viens no labākajiem senās mūzikas un baroka interpretiem Latvijā. Piedalījies vairāku iestudējumu tapšanā Latvijas Nacionālajā operā, par ko atzinīgi novērtēts vietējā un ārzemju presē.