Liepājas muzejs apmeklētājiem piedāvā daudzpusīgu mākslas izstāžu klāstu – līdzās klasiski reālistiskajiem Ritas Blaževičas darbiem skatāmi askētiskie Ievas Maurītes zīmējumi.

Gan ventspilnieces Ritas Blaževičas "Satikšanās dabā", gan rīdzinieces Ievas Maurītes "Linea" ir muzeja jaunākās mākslas ekspozīcijas, Maurītes izstādi atklāja tikai sestdien, 6.februārī.

Izstādes atklāšanā klāt bija gan mākslinieces tuvinieki un draugi, gan pulks ieinteresēto liepājnieku, kā arī Rīgas galerijas “Pegazs" īpašniece, bijusī liepājniece Līga Sāne, pateicoties kurai liepājniekiem arī ir iespēja atkal tikties ar savdabīgo mākslinieci (iepriekš viņas darbi bijuši skatāmi arī galerijā “UPB").

Lai gan Maurītei nav tiešas saistības ar Liepāju, viņa portālam sacīja, ka jūtas šeit ļoti labi, jo arī viņai tuva ir jūra, bez kuras nevarot iztikt, un tās klātbūtne Liepājā ir īpaši izteikta.

"Vakar aizgāju un izbaudīju saulrietu, tas ir ko vērts!"

Mākslinieci arī iepriecināja muzeja plašā izstāžu zāle, kurā lieliski iespējams eksponēt viņas lielformāta darbus.

“Liepāja ir brīnišķīga, muzejs ir lielisks," atklājot savu izstādi, pauda māksliniece.

Muzeja direktore Dace Kārkla, atklājot izstādi, uzsvēra, ka Maurītes darbi ir “ārkārtīgi jaudīgi, un katrs no tiem vedina uz dialogu, nav iespējams tiem paiet vienaldzīgi garām".

Līga Sāne, runājot par Maurītes darbiem, atzina, ka tajos ir “kaut kas svaigs, dzīvinošs, sievišķīgi viegls".

“Ieva ar savu dzīvesprieku noteikti vairo dzīvesprieku arī šeit, Liepājā," sacīja izstādes kuratore. Viņa arī pateicās muzeja direktorei par uzticēšanos, jo “tas vienmēr ir zināms risks".

Liepājas muzejam sadarbība ar galeriju "Pegazs" aizsākās pērn, kad galerija atveda uz Liepāju vietējo kristiešu aprindās diskusijas raisījušo Kubas mākslinieka Italo Eksposito izstādi. Savukārt Liepājas galerijā "UPB" ar galerijas "Pegazs" gādību notikusi Anitas Melderes darbu izstāde.

Kā portālam sacīja galerijas īpašniece Līga Sāne, padomē esot vismaz trīs idejas iespējamai turpmākai sadarbībai ar Liepājas muzeju.

Portāls jau rakstīja, ka Maurītes glezniecību raksturo lakonisms, izteiksmīgums un līnijas, kurās koncentrējušās idejas, domas un sajūtas.

Māksliniece savā glezniecībā izmanto galvenos grafikas izteiksmes līdzekļus – līniju un krāsu attiecības. Ievas Maurītes līnija ir tieša, ekspresīva, tā nosvērti un pārdomāti pakļaujas māksliniecei. Krāsu ziņā, mākslinieci aizvien raksturo melnais un baltais, kam reizēm pievienojās arī sudrabs vai zelts, kā arī citi krāsu toņi.

Lielie laukumi, smalkā līnija un vēl spēcīgāks krāsu kontrasts ir tie, kas padara darbus ekspresīvākus un vairāk atbilstošus aktīvajiem dzīves procesiem. Veids kādā tiek radīti darbi ir dabisks un nepiespiests, tajos organiski izpaužas mākslinieces raksturs.

Ieva Maurīte beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. Studijas turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmija grafikas nodaļā, 2000. gadā ieguvusi maģistra grādu mākslā. Izstādēs māksliniece piedalās kopš 1991. gada. Strādājusi vairākās starptautiskās rezidencēs – Francijā, Vācijā, Lihtenšteinā, Īslandē, Somijā un ASV. Darbi atrodas privātās un publiskās kolekcijās Latvijā un ārpus tās robežām. 2010. un 2012. gadā saņēmusi konkursa "Zelta ābele" balvu nominācijā "Skaistākā grāmata."

Ievas Maurītes izstāde Liepājas muzejā skatāma līdz 6.martam.