Pašvaldības uzņēmums SIA „Lielais dzintars” Inta Dāldera vadībā sāk iezīmēt topošās koncertzāles satura un apsaimniekošanas aprises.

„Šodien pieņēmām lēmumu par apakšuzņēmēju, kas nodrošinās koncertzāles audio un gaismu sistēmas,” stāsta Ints Dālderis.

Šādi un līdzīgi lēmumi pērnā gada nogalē dibinātās pašvaldības SIA „Lielais dzintars” valdes loceklim jāpieņem ik dienu.
Dāldera birojs Liepājas latviešu biedrības nama 3.stāvā atrodas gaiteņa galā. Pirms tam ir citas durvis ar līdzīgu uzrakstu, taču aiz tām atrodas Liepājas domes struktūrvienības – „Lielā dzintara” projekta realizācijas daļas – birojs, ko vada Gatis Griezītis un kas apvieno projektu vadītājus, būvuzraugus, grāmatvedi, kopumā „septiņus ar pusi” cilvēkus.

„Strādājam ciešā sadarbībā – mums regulāri ir kopīgas būvsapulces, visu laiku pārrunājam projekta detaļas,” stāsta Dālderis.

Koncertzāles operators – SIA „Lielais dzintars”
SIA „Lielais dzintars” izveide bija viens no ES struktūrfondu finansējuma saņemšanas nosacījumiem, saka Dālderis.

Sabiedrība simtprocentīgi pieder pašvaldībai, un tās kapitāldaļu turētājs ir Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Pašvaldības piešķirtais finansējums pietiek minimālo vajadzību apmierināšanai, saka Dālderis. Proti, viņa un producentes Baibas Božes, kā arī uz nepilnu slodzi darbā pieņemtās grāmatvedes atalgojumam, biroja nomas maksai un komunālajiem pakalpojumiem.

Līgums ar Dālderi patlaban noslēgts uz trim gadiem, līdz 2016.gada 16.decembrim. Taču SIA „Lielais dzintars” misija ar to nebeigsies, arī turpmāk tā būs koncertzāles operatore.

Drīz gan būs nepieciešams vairāk darbinieku, nekā šobrīd.

„Jau rudenī vajadzēs pieņemt darbā ekspluatācijas inženieri, jo paralēli būvniecībai tiks uzstādītas apkures un ventilācijas sistēmas, būs jāslēdz līgumi, tās jāapkalpo. Pēc tam būs nepieciešams arī tehniskais direktors, kas pārzinās gaismas, skaņu aparatūru un visu pārējo tehnisko aprīkojumu.”

Domājot par atpazīstamību un sevis reklamēšanu SIA „Lielais dzintars” tikko ticis pie jauna logotipa, kas izdevies veiksmīgs, savukārt SIA „Ambero” izstrādā mājaslapu, saka Dālderis.

Kas zem „Lielā dzintara” jumta?
Bez koncertzāles zem „Lielā dzintara” jumta paredzēts pārcelt arī mūzikas vidusskolu, saka Dālderis. Tieši orķestris un skola būšot būves pastāvīgie nomnieki.

„Plānots pārcelt visu skolu, taču daļa nodarbību, piemēram, vispārizglītojošo priekšmetu stundas, varētu notikt arī vecajā ēkā,” domā Dālderis.

Bez orķestra un skolas ēkā būs vieta arī amatierkolektīviem, piemēram, uz turieni varētu pārcelties baleta un deju studija, amatierteātris.

„Noteikti tur atradīsies muzikālās literatūras bibliotēka, laba grāmatnīca, ierakstu studija, kāds ēdināšanas uzņēmums. Esam runājuši par sadarbību ar muzeju – nav plānota speciāla izstāžu zāle, taču telpas izstādēm „Lielajā dzintarā” būs.”

Plānots piesaistīt arī nepilna laika nomniekus – konferenču, koncertu, korporatīvo pasākumu organizētājus.

Pagaidām nav zināms, kā būs ar autostāvvietām. „Cik man zināms, pašvaldība iegādājās zemes gabalu blakus koncertzālei, taču autostāvvietas apsaimniekošanu varētu uzticēt arī privātai firmai.”

Dālderis pieļauj, ka zemes gabalā Jūras ielā, kuru šobrīd aizņēmuši būvnieki un kur savulaik bija iecerēta koncertzāles otras ēkas būvniecība, pēc „Lielā dzintara” pabeigšanas tā īpašnieks varētu ierīkot vēl vienu auto stāvlaukumu.

Mākslinieciskajam nodrošinājumam – KM finansējums
Topošās koncertzāles mākslinieciskajam nodrošinājumam šim gadam finansējumu 71 000 eiro apmērā piešķīrusi Kultūras ministrija (KM).

„Šī nauda nāk no jaunas programmas, ko finansē KM, četru reģionālo koncertzāļu mākslinieciskā satura nodrošinājumam,” skaidro Dālderis, piebilstot, ka nācies pacīnīties par savu daļu, jo Liepājas koncertzāle vēl tikai top.

Baiba Bože pastāsta, kā tiks izlietots šis finansējums:
„Mēs ar savu finansējumu piedalāmies piecu koncertu cikla „Lielo dzintaru gaidot” nodrošināšanā piecās Kurzemes reģiona pilsētās. Pārņemsim arī Liepājas simfoniskā orķestra koncertcikla „Liepājas vasara” organizatorisko darbu – iesaistot orķestri, teātri, muzeju, tūrisma informācijas biroju, sākot ar maija beigām, sagatavosim piedāvājumu paketi katrai nedēļas nogalei.”

Tāpat tiekot domāts par augustā iecerēto koncertzāles spāru svētku koncertu.

„Ja laikapstākļi atļaus, iespējams, tas varētu notikt būvlaukumā.”

Mākslinieki šim koncertam jau esot zināmi, taču, kamēr nav noslēgti līgumi, Baiba Bože un Ints Dālderis vārdus neatklāj.

Koncertzāles atklāšana trīs dienu garumā
Ints Dālderis vēl negrib saukt vārdā arī iespējamos „Lielā dzintara” atklāšanas koncertu dalībniekus. „Pašlaik norit aktīvs sarunu vešanas process, lai nonāktu līdz līgumu slēgšanai,” viņš saka.

Vai nav par vēlu?

„Nekas nav par vēlu, ir tieši īstais brīdis, lai organizētu koncertus un aizrunātu māksliniekus...”

„Lielā dzintara” atklāšana iecerēts trīs dienu garumā.

„Pirmajā dienā, piektdienā, noteikti vajadzētu būt Liepājas simfoniskā orķestra reprezentācijas koncertam, kurā atskaņotu kādu jaundarbu, iespējams, „Liepājas koncertu” cikla noslēguma skaņdarbu.

Nākamajā vakarā varētu būt spilgtu, starptautiski pazīstamu viesmākslinieku koncerts un trešajā – Liepājas orķestris kopā ar pazīstamiem popmūziķiem, jo „Lielajam dzintaram” nevajadzētu kļūt tikai par akadēmiskās mūzikas koncertzāli,” uzsver Dālderis.