Ceturtdien, 13.augustā, viesnīcā "Promenade Hotel" un muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" festivāla "Via Baltica" rīkotāji atklāja izstādi "Balta lapa".

"Balta lapa", pilnā nosaukumā "Balta lapa – trīs versijas", ir 25 Lietuvas, Igaunijas un Latvijas jauno mākslinieku laikmetīgās mākslas darbu izstāde, ko organizēja Viļņas Mākslinieku savienības galerija "Arka" un kas pirmo reizi tika eksponētā Rīgā pērnā gada novembrī, pēc tam Valmierā, janvārī – Viļņā, tad Kuldīgā un nu – Liepājā.

Izstāde veltīta Baltijas ceļa 25.gadadienai.

"Izstāde "Balta lapa" drīzāk ir atgādinājums mums pašiem, ka reiz mums vajadzēja sadoties rokās, lai atgūtu savu neatkarību. Ekspozīcijā iekļauti divdesmit astoņu Baltijas jauno mākslinieku darbi, kas atklāj jauniešu subjektīvo skatījumu uz pasauli caur divdimensiāliem (gleznas, video) un trīsdimensiāliem (skulptūras, instalācijas) mākslas darbiem. Mākslinieki, izvēloties runāt par Baltijas valstīm tik nozīmīgu notikumu kā "Baltijas ceļš", izstādes "Balta lapa" kontekstā tas nav kalpojis kā šablons, kas viņiem liktu apvienoties vienas tēmas vai formas robežās. Tā ir neierobežotā brīvība, kas mākslinieku necenzētajām idejām ir ļāvusi materializēties. Viens no eksponēto darbu raksturojošajiem lielumiem ir individuālisms, ko apliecina jauno mākslinieku atšķirīgais skatījums un izjūtas par laikmetu, paužot to ar atšķirīgiem triepieniem, krāsu paleti, formas modulējot no reālistiskām līdz abstraktām, izvēloties sev tīkamāko materiālu arsenālu ekspresiju īstenošanai. Māksliniekus vieno laiks un telpa par viņu dzimtenēs piedzīvotajām kolīzijām,"izstādes ievadtekstā raksta Zanda Jankovska.

Savukārt Lietuvas puses ievadvārdu autors Toms Ivanausks saka: "Divdesmit astoņi [Liepājā – 25] – tik daudz jauno mākslinieku nolēma ierakties savu atmiņu dziļumos un savas reminiscences pārvietot uz audekla, metāla, papīra, akmens, ielikt smiltīs vai patronu čaulā, piezemēt tās ar baložiem vai nolikt pūra lādē. Ir skaisti redzēt, kā jauni cilvēki reflektē par atmiņu kopumu un atspoguļo savas versijas – tematiskas, ironiskas, bīstamas, rituālas, nepārvaramas, aukstas, melanholiskas, skumjas, nostalģiskas, iluzoras, omulīgas, izbālējušas, konceptuālas, atklātas, drosmīgas, mierīgas, šarmantas, poētiskas, aizvainojošas, garīgas, nacionālas, riskantas, briesmīgas, noslēpumainas, sapņainas, bēdīgas, izmisušas, pacilātas."

Izstāde Liepājā apskatāma līdz 6.septembrim.