Trešdien vēlu vakarā TV skatītāji pie saviem televizoriem un skatītāji Rīgas Krievu teātra zālē aplaudēja arī liepājniekiem – Inesei Kučinskai un Kasparam Kārkliņam.

Gada svarīgākajā Latvijas teātru dzīves notikumā "Spēlmaņu nakts" kā gada labāko izrādi sumināja gan ne Liepājas teātra "Raganu", bet Džeroma Deivida Selindžera stāsta dramatizējumu "Lūgšana resnajai tantei" ("Frenija un Zūijs"). Šo izrādi Nacionālajā teātrī iestudējis režisors Pēteris Krilovs, kurš arī saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada režisors.

Toties Gada aktrises tituls tika piešķirts Inesei Kučinskai par Sievas lomu izrādē "Ragana" un Epu izrādē "Laimesciema podniekdarbnīca" Liepājas teātrī, bet labākais aktieris pēc žūrijas domām ir Andris Keišs, spēlējot Otello izrādē "Otello" Jaunajā Rīgas teātrī.

Par labāko aktrisi otrā plāna lomā atzīta kādreizējā liepājniece Indra Briķe par Repņikovas lomu izrādē "Atvadas jūnijā" Dailes teātrī, bet par labāko aktieri otrā plāna lomā – Edmunds Freibergs (Aleksejs Aleksandrovičs Kareņins izrādē "Anna Kareņina" Latvijas Nacionālajā teātrī).

Gada jaunā skatuves mākslinieka tituls arī tika liepājniekam –  Liepājas teātra jaunajam aktierim Kasparam Kārkliņam ar lomām Čaks izrādē "Spēlē, Spēlmani!", Alders "Ugunī", Jasis "Laimesciema podniekdarbnīca" , bet gada jaunā skatuves mākslinieces titulu – Dana Čerņecova par lomām izradē "Graņonka", Sniegbaltītes lomu izrādē "Ziema" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Par gada spilgtāko debiju atzīts Edgars Kaufelds, kas veidojis režiju izrādē "Kas dzīvo rotaļkastē...?" Latvijas Leļļu teātrī.

Nominācijā "Gada latviešu autora darba iestudējums" uzvaras laurus plūca režisora Valtera Sīļa un dramaturga Jāņa Baloža veidotā "Visi mani prezidenti", bet gada izrāde bērniem un jauniešiem ir režisores Lauras Grozas "Vārnu ielas republika" Dailes teātrī.

Par labāko scenogrāfu atzīts Mārtiņš Vilkārsis par izrādēm "Ābels un Olga" un "Vārnu ielas republika" Dailes teātrī, par labāko kostīmu mākslinieci – Kristīne Pasternaka par "Seviljas bārddzini" Latvijas Nacionālajā operā un "Annu Kareņinu" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Savukārt nominācijā "Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē" par labāko atzīts Juris Vaivods – "Ādama stāsts" Latvijas Nacionālajā teātrī, kur viņš ir muzikālās partitūras autors un komponists, kā arī "Zagļi" Dailes teātrī – komponists.

Gada baleta māksliniece ir Margarita Demjanoka – Titānija izrādē "Sapnis vasaras naktī", Margerita Gotjē izrādē "Kamēliju dāma" Latvijas Nacionālajā operā, bet gada kustību māksliniece – Inga Krasovska – "Ragana", "Šikās kāzas" Liepājas teātrī, "Amadejs" Dailes teātrī.

Savukārt Raimonds Pauls ieguva balvu "Gada sasniegums muzikālajā izrādē" par Latvijas Nacionālā teātra izrādi "Leo. Pēdējā bohēma".

Žūrijas specbalvu piešķīra projekta "Heda" veidotājiem par drosmi un vērienu klasiskā teksta un telpas robežu transformācijā, bet "Ģimenes aptieku" balva "Sudraba piesta 2011" un 500 latu naudas balva kā sezonas labākajai izrādei, kura veltīta ģimenes un personīgo problēmu atspoguļojumam, tika piešķirta Mārtiņa Eihes izrādei "Atvadas jūnijā", kas iestudēta Dailes teātrī.

"Spēlmaņu nakts" ģenerālsponsora "Nordea bankas" Latvijas filiāles skatītāju balsojumā par savām teātra simpātijām nobalsoja 4000 skatītāju, kas arī par gada aktrisi atzina Inesi Kučinsku, bet gada aktieri – Artūru Skrastiņu. Skatītāju vērtējumā labākā sezonas izrāde ir Dž.Dž.Džilindžera Liepājā iestudētā "Ragana".

Nu jau par tradīciju kļuvusi arī "Spēlmaņu nakts" slepenā labvēļa balva "Gada jūsma", kas šogad tikusi Andrim Keišam. Pērn tā tika pasniegta Kasparam Znotiņam.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma Latvijas Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša, kas savu aktrises karjeru sākusi Liepājā, un režisors Ādolfs Šapiro.

Teātra balvas sezonas jauniestudējumu skates vērtēšanas pirmā posma ekspertu komisijas sastāvā, kā ziņo BNS, ietilpst mākslas zinātņu doktore, teātra kritiķe Līga Ulberte, teātra kritiķe Līvija Dūmiņa, mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, teātra zinātniece Anda Burtniece, televīzijas režisore, producente Daina Dumpe, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, teātra kritiķe Ilze Kļaviņa, mūzikas žurnālists, komponists Edgars Raginskis, baleta māksliniece, horeogrāfe Sarma Rozenberga. Eksperti izvirzīja balvu kandidātus 17 nominācijās.

Tālāk viņu iesākto darbu turpināja vērtēšanas otrās kārtas žūrija, kura no izvirzītajiem nominantiem izvēlējās Spēlmaņu nakts balvu laureātus. Žūrijas sastāvā ietilpst mākslas zinātņu doktore, teātra kritiķe Līga Ulberte, teātra kritiķe Līvija Dūmiņa, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, žurnālists Dmitrijs Petrenko un teātra zinātniece Guna Zeltiņa.