Trešdien, 21.augustā, "Dzintaru" koncertzālē notiks grupas "Līvi" ziedojumu koncerts "Nezāles neiznīkst" Jāņa Groduma piemiņas iemūžināšanai. Vai piemineklis atradīsies Rožu laukumā?

Skatītāji un klausītāji izrādījuši tik lielu interesi par koncertu, ka pārdošanā laists ierobežots daudzums papildu biļešu, aģentūrai LETA pauduši "Micrec PM" pārstāvji.

Kā zināms, katra nopirktā biļete ir ziedojums leģendārās "Līvu" balss Jāņa Groduma piemineklim.

Lai vāktu ziedojumus piemineklim, Groduma dzīvesbiedre māksliniece Elita Patmalniece pavasarī Liepājas muzejā bija sarīkojusi savu darbu personālizstādi – pārdošanu. Pārdoti gan tika tikai divi darbi, vienu no kuriem iegādājās muzejs.

"Micrec PM" pārstāvji publiski izteikušies, ka Groduma piemineklim Liepājas dome ierādījusi vietu Rožu laukumā, taču tas gluži neatbilst patiesībai. Kā noskaidroja portāls, vietas izvēle joprojām ir diskusiju objekts. Pilsētas galvenā māksliniece Agita Ansula portālam atzina, ka vispār neko par pieminekli nezina. Savukārt galvenais arhitekts Indulis Kalns pastāstīja, ka šis jautājums ir apspriests, tāpat ir arī vairākas potenciālās vietas, kur šāds piemineklis varētu atrasties, tomēr tas gandrīz noteikti nebūšot Rožu laukuma centrā, tāpat piemērota nebūtu vieta, kur parasti atrodas pilsētas lielā egle.

"Pašlaik tiek spriests, ka piemineklis "roka ministram” varētu atrasties Zivju ielas sākumā, iespējams, apaļajā laukumiņā iepretī grāmatnīcai "Globuss”. Taču pagaidām nekādu oficiāli pieņemtu lēmumu pieminekļa sakarā vēl neesot, atklāja Kalns.

Iecere par piemiņas vietu Grodumam pieder Elitai Patmalniecei, kura domājusi – tā kā Jāni daudzi, pa pusei jokojot, pa pusei nopietni, dēvējuši par Latvijas roka ministru, piemineklim piestāvētu simbolisks roka ministra krēsla veidols. Taču, apspriežoties ar Liepājas metālmākslinieku Reini Kuncīti, ideja pamazām transformējusies.

Patlaban ir doma par lielu, metālā veidotu koku, ozolu, kurā katrs var ierāpties un apsēsties. Tajā būtu iestrādātas gan frāzes no dziesmu tekstiem, gan ģitāras elementi. Tāds stiprs, pamatīgs un draudzīgs mūzikas koks, pie kura pakavēties un atcerēties mūžībā aizgājušo mūziķi.

Šobrīd piemineklis ir skiču izstrādes stadijā.

Līdzās visu paaudžu "Līviem" Dzintaros uzstāsies arī "Līvu" līdzgaitnieki – grupas draugi, cienītāji un sekotāji – "Liepājas brāļi", "Credo" ar "Liepājas Sudraba viļņu kori", Olga Rajecka, Aija Andrejeva un Alex, Harijs Zariņš ar grupu "Colt", "Relicseed", "Laime pilnīga", Jānis Buķelis, kā arī "Līvu" gara tiešie mantinieki Elviss Grodums un Fēlikss Ķiģelis.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās

Ziedojumus Groduma piemiņas vietas izveidei iespējams iemaksāt arī Mārtiņa Freimaņa fonda atvērtā "Swedbank" kontā LV38HABA0551037026852.