Piektdien, 4.martā Latviešu biedrības namā svinīgā ceremonijā, skanot Aijas Vītoliņas dziedātajiem tango, tika pasniegtas deviņas "Liepājas Kultūras balvas 2015".

Šogad balvas bija arī taustāmas – simbolisks Liepājas pludmales stikla "gabaliņš" (autore – Liepājas stikla māksliniece Solvita Bruže). Līdz ar to nu arī "brīžiem nesaprastajai, brīžiem nesaprotamajai" (Maija Kalniņa) Liepājai ir savs "Oskars" un "Kristāla lācis", ko balvas saņēmējiem glabāt nākamajām paaudzēm. Vai atdāvināt kādam, lai turpina balvas saņēmēja iesākto, kā to izdarīja "Es esmu Liepāja" idejas autore Maija Kalniņa, kas balvu atdāvināja tautas deju kolektīvam "Rucavietis".

Vēl trešo reizi citējot Maiju Kalniņu, balvas un Kultūras pārvaldes un domes pateicību saņēma gan tie, kas "darīja", gan tie, kas "dega", gan tie, kas "dziedāja" un "dejoja". Vai, pārfrazējot īsāko balvas saņēmēja – Herberta Laukšteina – runu: tie, kas "dara savu darbu". Vai, citējot Melngaiļskolas bigbenda diriģentu Jāni Ivuškānu – tie, kuriem pietika "pacietības, radošuma un izturības".

Par gada notikumu Liepājas kultūras dzīvē tika atzīta koncertzāles “Lielais dzintars" atklāšana. Īpašu pateicību un "Liepājas Kultūras balvas 2015" statueti par mākslinieciski augstvērtīgu atklāšanas koncertcikla programmas izveidi un realizāciju saņēma koncertzāles “Lielais dzintars" radošā komanda.

Savukārt, "Liepājas Kultūras balvas 2015" statueti un "finansiālu līdzdevu" (vicemērs Vilnis Vitkovskis) 2100 eiro apmērā saņēma Jānis Krastiņš par 2015.gadā izdoto grāmatu “Liepāja. Jūgendstila arhitektūra" un ilggadēju ieguldījumu Liepājas jūgendstila arhitektūras pētīšanā.

Tāpat "Liepājas Kultūras balvu 2015" statueti un prēmiju 2100 eiro apmērā saņēma Melngaiļskolas bigbends un tā vadītājs Jānis Ivuškāns par kolektīvu izaugsmi, aktīvu darbību un izciliem sasniegumiem starptautiskos konkursos 2015.gadā.

Liepājas domes Pateicības un "Liepājas Kultūras balvas 2015" statuetes ceremonijas vadītāji Juris Jirgens un Rasa Bugavičute-Pēce pasniedza:

koncertuzveduma “Es esmu Liepāja" radošajai komandai par orģināldarba radīšanu Liepājas 390 gadu jubilejā;

Liepājas teātrim par radošiem meklējumiem un izaicinājumiem 2015.gadā (iestudējumi "Zelta pods" un "Portreti. Vilki un avis");

Liepājas Simfoniskajam orķestrim par ieraksta “Kurland Sounds", veicinot kvalitatīvu un profesionālu akadēmiskās mūzikas izpildītāju un komponistu atpazīstamību starptautiskā mērogā;

Egonam Peršēvicam par vērienīgu akadēmiskās tēlniecības izstādes "Мāксла" izveidi 2015.gadā Liepājas muzejā;

Agnesei Matisonei par unikālu un pirmreizēju, kā arī uz sabiedrības integrāciju vērstu vizuālās mākslas darbu izstādi "Plaisa";

Liepājas Universitātes Tautas deju kolektīvam “Banga" un vadītājai Kristīnei Kārkliņai par kolektīvu izaugsmi un izciliem sasniegumiem 2015.gadā.

Kopumā Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "Kultūras pārvalde" saņēma 43 pieteikumus ar 34 nominantiem Liepājas Kultūras balvai 2015: režisore Laura Groza-Ķibere, Liepājas muzeja rīkotā pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva jūgendstila vēsturisko tērpu izstāde "Jūgendstila mode (1896 –1915)", Liepājas Bērnu un jauniešu centra 2015.gadā organizētie “Ģimenes svētki Liepājā", koncertzāles "Lielais dzintars" atklāšana, pasākuma “Es esmu Liepāja" radošā komanda, grāmatas “Liepājas populārās mūzikas stāsti" autori Dina Belte un Andžils Remess, grāmatas “...saknes jau vējš neizplēš..." autori Līga Tetere un Dainis Ozols, Liepājas muzeja māksliniece Alda Škubura, māksliniece Agnese Matisone , konferences “Subject:Creativity" radošā komanda, Stinšu svētku radošā komanda, Liepājas Latviešu biedrības nams, Melngaiļskolas bigbends un vadītājs Jānis Ivuškāns, Liepājas Bērnu un jaunatnes centra tautas deju ansamblis “Vaduguns" (skolotāja Eva Krētaine) un folkloras kopa "Ķocis" (skolotāja Solveiga Pētersone), vokālais ansamblis “Gaismiņa", “Jauniešu māja", mākslinieks Egons Peršēvics, Liepājas teātris, Liepājas Universitātes Tautas deju kolektīvs "Banga" un vadītāja Kristīne Kārkliņa, mākslinieks Uldis Rubezis, biedrība “Totaldobže", Liepājas Universitātes sieviešu koris “Atbalss" un diriģentes Ilze Valce un Olga Blauzde, Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola, diriģenta Jēkaba Ozoliņa 70 gadu jubilejas koncerts koncertzālē “Lielais Dzintars", Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes un Kurzemes Humanitārā institūta zinātniskais žurnāls “Scriptus Manet", Liepājas pilsētas domes Tautas mākslas un kultūras centra Bērnu teātris un tā režisore Vita Pētersone, Liepājas pilsētas domes Tautas mākslas un kultūras centra Fotostudija "Fotast" un tās vadītājs Jānis Vecbrālis, Liepājas pilsētas domes Tautas mākslas un kultūras centra Folkloras kopa “Vēlava" un tās vadītāja Vija Laipniece, Liepājas Simfoniskais orķestris un tā ieraksts “Kurland Sounds", grāmatas “Liepāja. Jūgendstila arhitektūra" autors Jānis Skrastiņš, koncerts “Osokins/Steinway & Sons", operdziedātājas Marinas Rebekas koncerts un Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktais koris "INTIS" un diriģente Ilze Valce.

Iesniegtos pieteikumus Kultūras balvai izvērtēja komisijas priekšsēdētājs Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens, video mākslinieks un Kultūras balvas 2014 laureāts Roberts Vītols, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore, teātra kritiķe un www.kroders.lv galvenā redaktore Līga Ulberte, nodibinājuma “Via Cultura" vadītāja un muzikoloģe Dace Bluķe un Kurzemes plānošanas reģiona kultūras speciāliste Dace Reinkopa.