Piektdien, 28.augustā, pulksten 16 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, ikviens interesents aicināts apmeklēt preses konferenci "Da.zA un kāpēc tieši šobrīd?".

Tai sekos franču domātāja, mākslinieka Bernāra Sordē (Bernard Sordet) lekcija un diskusija "Pašreizējā konjunktūra un aicinājums pāriet uz "jaunu laikmetu"".

Pēc preses konferences būs iespēja piedzīvot unikālas, īpaši Liepājai veltītas "dārgumu lādītes", atklāšanas brīdi. Tā muzejā būs skatāma un arī iegādājama līdz 28.septembrim.

Sordē aicinās jau šobrīd pāriet uz jaunu laikmetu, ko pauž gan Da.zA, gan arī "dārgumu lādīte", un kas varētu kļūt par Liepājas aicinājumu.

"Māksla izraisa dziļas pārmaiņas, kas iezīmē jaunu laikmetu", saka Bernārs Sordē. "Jaunajā laikmetā" ikviens cilvēks, ikviens priekšmets ir unikāla vērtība. Tas ir mākslinieku, pētnieku un sava amata meistaru laikmets, kurā top "dārgumu lādītes".

Mākslinieka Rūdolfa Bekiča radītajā "dārgumu lādītē", savdabīgā Noasa šķirstā, iekļauti daži no Bernāra Sordē rakstiem par "pasaules pārveidi" un meditatīvās pārdomās zīmēts akvarelis vienīgajā eksemplārā, kā arī trīs dzejnieces Liānas Langas dzejoļi no cikla "Peršas Lielajam Nekam".

Dzejnieces vārdiem runājot, tās ir "lingvistiskas hologrammas", kas rada jaunas, nebijušas vārdu asociācijas un tāpēc spēj mūs transformēt.

Projektu "Da.zA" atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Valsts Kultūrkapitāla fonda Kurzemes kultūras programma, Ģertrūdes ielas teātris, biedrība "Sabiedrības attīstības centrs", Liepājas kultūras pārvalde un Francijas Institūts Latvijā.

26.septembrī Liepājā laikmetīgās mākslas naktī "Akti naktī" pirmizrādi piedzīvos Latvijas – Francijas mākslinieku intelektuālā meditācija "Da.zA". Meditācija "Da.zA" vieno vārdu, attēlu un skaņu, un ir veltīta cerībai par citas – vienlīdzībā, kopējā labumā, kultūrā un garīgumā balstītas – pasaules iespējamību, ko veidotu brīva zināšanu apmaiņa, autonomas un solidāras dzīves formas.

Rūdolfa Bekiča režisētajā meditācijā autores lasījumā skanēs Liānas Langas dzeja no cikla "Peršas Lielajam Nekam"; domātājs un mākslinieks Bernārs Sordē lasīs fragmentus no manuskripta "Jaunā laikmeta paātrinājums... Luksus-pasaules jeb globālā kapitālisma noriets" (ar tulkojumu latviski subtitros; tulkotāja – Kristīne Našeniece, redaktore – Rudīte Kalpiņa); dzeju un filozofisko domu ieskaus kinorežisora Arno Ferē (Arnaud Féret) attēli no videofilmas "Parādīšanās – Pazušana".

Īpaši šim notikumam radītas muzikālās improvizācijas izpildīs mūziķi – etnomuzikoloģe Zane Šmite, multiinstrumentāliste Ilze Grunte un dīdžejs Kristaps Krievs (DJ Krii).

Pēc meditācijas paredzēta tikšanās ar māksliniekiem.