Jūnija sākumā "Romas dārzā" durvis atkal vērs "Roma Cafe", kuras jaunie saimnieki Toms Freimanis un Rauls Silts sola dāvāt omulīgu apkalpošanu un jaunu konceptu.
Caur Zviedriju un Lielbritāniju atpakaļ mājās
Abi puiši – gan restorāna vadītājs Rauls Silts, gan šefpavārs Toms Freimanis ar vairāk nekā divpadsmit gadu pieredzi – ir bērnības draugi, dzimuši un skolojušies Liepājā. Toms ir absolvējis kādreizējo 48.arodviduskolu, iegūstot ēdināšanas servisa speciālista diplomu. 18 gadu vecumā Toms devās uz Stokholmas priekšpilsētu Līdingi (Lidingö), kur strādājis "Fazer" konferenču restorānā, bet pēc tam citā konferenču restorānā "Rönneberga Konferens", turpat Līdingē. Četrus ar pusi gadus nodzīvojis Zviedrijā, uzkalpojies līdz 2.šefpavāram jeb sous-chef, Toms atgriezies Latvijā, Rīgā, kur sācis darbu viesnīcā "Elefant", tad palīdzējis atvērt franču restorānu "Allumette", bet pirms atgriešanās Liepājā divus gadus bijis šefpavārs restorānā "Resto terase".
Līdzīgs ir Raula stāsts, tikai viņa ceļš pēc Liepājas 1.ģimnāzijas aizveda vispirms uz Saldus profesionālo vidusskolu, kur Rauls izmācījies par viesmīlības servisa speciālistu. Lai apgūtu vairāk savā nozarē, vasaras pavadījis restorānā "Kungu rija", Turaidā.
Skolu beidzot, Rauls karjeru veidojis Lielbritānijā. Vispirms Londonā, sākot no nakts uzrauga mazā bārā, līdz bāra vadītāja asistentam, pēc tam – Gērnsijā.
"Gērnsija ir Liepājas izmēra sala, kas ir pakļauta britu kronim, taču nav Lielbritānijas daļa, respektīvi, tā ir tā dēvētā ofšora teritorija, ko iecienījušie ne vien biznesa cilvēki, bet arī pasaulē lielākie kruīza kuģi".
Līdz ar Raula ierašanos Gērnsijā, tur durvis vēra steiku restorāns un bārs "Red Grill House", kur puisis sācis kā bārmenis, ticis paaugstināts par kokteiļu bārmeni un visbeidzot – par steiku restorāna "Red Grill House" vadītāju. Jāpiemin, ka pusgadu pēc restorāna atvēršanās tas iekļuva Mišelina (Michelin) restorānu ceļvedī.
"Gan restorāna šefpavārs bija ar Mišelina zvaigžņu apbalvojumiem, gan arī pats restorāns bija iekļauts Mišelina ceļvedī, kur baltu galdautu prioritāte nomainīta pret kvalitatīvu un saprotamu ēdienu, labu vīna karti un profesionālu apkalpošanu," skaidro Rauls.
Vēl pēc gada, "Red Grill House" īpašnieks atvēris arī autentisku itāliešu restorānu – "Rosso" un spāņu tapas bāru "Tinto". Arī tur iegūtā pieredze nav palikusi bez pēdām.
Taču gadiem ejot un pieredzei krājoties, Raulu saukuši jauni izaicinājumi, un viņš izlēma atgriezties Latvijā.
"Gadu biju pavadījis Rīgā, kad zvanīja Toms: "Roma Cafe" meklē šefpavāru un restorāna vadītāju..."
Jautāts, kāpēc gribēja atgriezties, Toms smaida: "Dzimtā puse sauca", un abi kopā nosauc vēl dažus argumentus: miers, klusums, jūra, nav jānosit laiks sastrēgumos, ģimene, draugi...
Atpakaļ uz Liepāju Toms un Rauls nav atbraukuši vieni, viņiem līdzi ir komanda – viesmīle un bārmenis, ar kuriem Rauls kopā strādājis Gērnsijā. Viņi papildinās esošo "Roma Cafe" kolektīvu.
"Roma Cafe" – ģimenes restorāns
"Mazliet pamainīsim konceptu," saka Rauls. Viņaprāt, iepriekš "Roma Cafe" vairāk bijusi kā kafetērija, bet pieprasījums bijis pēc kā vairāk.
"Nosaukumu mēs saglabāsim, taču veidosim šo vietu par kafejnīcu-restorānu, es pat teiktu – ģimenes restorānu, jo saglabāsim arī bērnu stūrīti".
Runājot par iespējamo piedāvājumu, Rauls saka: "Veidosim eiropeisku un latvietim ļoti labi saprotamu ēdienkarti. Toma vārdiem runājot, – tādu, kas ieinteresē. Esam atlasījuši vīnus dažādām gaumēm, uz kuriem liksim akcentu, bet bāra kartē būs arī kokteiļi un citi stiprie dzērieni, protams, arī bezalkoholiski dzērieni. Ballītes ar dīdžejiem gluži nebūs mūsu specifika, taču vakarā, omulīgā gaisotnē, citkārt arī ar dzīvo mūziku "Roma Cafe" būs vieta kur pasēdēt un izgaršot pasniegto maltīti".