No plenēra kaimiņvalsts Lietuvas pilsētā Palangā atgriezušies vairāki Liepājas mākslinieki, iespaidos par tu redzēto ar portāla lasītājiem dalās Aivars Kleins.

“Tur nejūt bezcerību! Viss ir, viss notiek!” – aizgūtnēm, sajūsmas pilns pēc atgriešanās Liepājā stāsta Aivars Kleins.

Palangas vidi un tur valdošo garu Aivars raksturo kā vitālu – pilnu dzīvības, rosības.

“Lietuvieši ir gan prasmīgi tirgoņi, gan saimnieki, un to jūt uz katra soļa. Lai arī maziņš kioskiņš, lai arī trīs dažādu stilu sajaukums (ko pie mums neviens nepieļautu), lai arī cenas nav augstas, galvenais – lai ir tirgus, lai viss notiek.”

Mākslinieks uzsver, ka kaimiņvalsts kūrortpilsētā līdzās pastāv gan turīgāki uzņēmumi (kazino, restorāni), gan ļoti daudz pavisam mazu un vidēju uzņēmumu, turklāt tieši tie dominē.

“Tur nav šīs milzīgās atšķirības, ko redz pie mums, – vieni apgroza desmitiem un simtiem miljonu, bet lielākā daļa dzīvo nabadzībā. Ja nav mazo un vidējo uzņēmēju, kas apkalpo cits citu, normāls bizness nav iespējams.”

Aivars spriež, ka “leiši ir saimnieciskāki – ja privatizēja īpašumu, tad to arī apsaimniekoja, viņi saprot ēkas, nekustamā īpašuma patieso vērtību, viņos ir namsaimnieka gars, viņi sapņo un domā ar prātu, nevis par bankas naudu sabūvē monstrus”.

Mūspusē, uzskata mākslinieks, sociālisms un padomju rūpniecība šo garu iznīcinājusi, un lielu daļu atgūto vai privatizēto īpašumu pārņēma blēži, kuru mērķis bija iedzīvoties, pārdodot tālāk.

“Kad tas neizdevās, nonācām pie tās demoralizētās vides, kāda ir tagad.”

Arī Palangā ir izņēmumi, atzīst Aivars – atsevišķi padomjlaikos vai pagājušā gadsimta deviņdesmitajos sākti objekti, kas “apštopējušies”, taču tādu nav daudz, pat nevarot salīdzināt ar drūpošajiem monstriem un to bezsaimnieciskumu, kas vērojams mūsu pilsētā.

Uz Palangas plenēru, kuram Aivars devis nosaukumu “5+5+1”, kas nozīmē, ka tajā piedalījās pieci lietuviešu, pieci latviešu un viens spāņu mākslinieks, ielūgumu šoreiz saņēmuši trīs liepājnieki – Aivars Kleins, Mārtiņš Krūmiņš un Ginta Stavrovska.

“Lietuvā joprojām aktīvi darbojas Mākslinieku savienība, kurai pieder Radošais nams Palangā.”

Pēc Kleina teiktā, mākslinieki no visas Lietuvas tajā var apmesties un strādāt, baudot ievērojamas atlaides. Tas esot iespējams, tāpēc, ka daļa no apjomīgā īpašuma ir pārdota, bet vēl daļa tiek izīrēta citiem, ar Mākslinieku savienību nesaistītiem atpūtniekiem, un, protams, par pavisam citu cenu.

Savukārt Palanagas plenēram atrasts sponsors, kurš sedz visas mākslinieku dzīvošanas un uzturēšanas izmaksas, arī ēdināšanu, bet mākslinieku pienākums ir plenēra rīkotājiem atstāt divus plenērā tapušos darbus.

Vairāk par mākslinieku aktivitātēm un Palangās redzēto – Aivara Kleina bilžu galerijā.