Piektdien, 30.oktobrī, pulksten 16 un 19 "Lielā dzintara" Eksperimentālo skatuvi atklās viena no Latvijas spožākajām teātra zvaigznēm – Rēzija Kalniņa.


Ar vētrainiem aplausiem un mūzikas ekspertu uzslavām par izcilo akustiku, izskanējusi Lielā dzintara kamerzāles atklāšana. Turpinot divarpus mēnešus garo atklāšanas ciklu, jau nākamajā nedēļas nogalē koncertzāle skatītājus gaidīs uz eksperimentālās skatuves atvēršanas svētkiem, kuru programmā tiek piedāvāta Dailes teātra monoizrāde un Liepājas teātra aktieru koncertuzvedums.

"Eksperimentālā skatuve ir īpaša ar savu transformējamo formātu – zāles maināmais sēdvietu izvietojums sniedz iespēju izvietot līdz 150 skatītāju vietām vismaz četros dažādos veidos. Skatuve paredzēta mazā formāta teātra izrādēm, muzikālām performancēm, mākslinieciskai jaunradei, kā arī konferencēm, semināriem un korporatīviem pasākumiem. Gaišajā dienas laikā, paverot transformējamās sienas, no zāles paveras brīnišķīgs panorāmas skats uz pilsētu," stāsta koncertzāles vadītāja Baiba Bože.

"Veidojot šīs zāles atklāšanas programmu, esam paredzējuši skatītājiem piedāvāt stilistiski atšķirīgas performances," viņa turpina.

Piektdien, 30.oktobrī pulksten 16 un 19 Eksperimentālo skatuvi atklās viena no Latvijas spožākajām teātra zvaigznēm – Rēzija Kalniņa ar Dailes teātrī tapušo Ērika Emanuela Šmita monoizrādi "Oskars un Rozā dāma".

"Esam priecīgi, ka liepājniekiem un pilsētas viesiem varēsim piedāvāt pavisam jaunu izrādi, kura pirmo reizi Dailes teātra skatītājiem tika izrādīta tikai šā gada septembrī," īpaši uzsver Baiba Bože.

Izrāde veidota, pamatojoties uz franču rakstnieka Ērika Emanuela Šmita stāstu „Oskars un Rozā dāma". Izrādes apraksts vēsta – mazajam Oskaram ir palikušas tikai kādas desmit dzīves dienas. Par viņu rūpējas žēlsirdīgā māsa rozā kostīmā. Un Oskars spēlē spēli – katru dzīves dienu viņš izdzīvo desmit savas dzīves gadus, tādējādi nodzīvojot garu, laimīgu, piesātinātu dzīvi. Viņš izaug, kļūst pieaudzis, iemīlas, apprecas, izjūt „pusmūža krīzi", noveco. Turklāt katru dienu Oskars raksta vēstules Dievam. Dievs šīs vēstules ņems vērā un izteiktās vēlēšanās izpildīs.

Par izrādes režiju, telpu, kostīmiem un mūziku parūpējies Viesturs Meikšāns, video māksliniece – Dace Sloka, gaismu māksliniece – Jūlija Bondarenko.

Savukārt 3.novembrī pulksten 20 eksperimentālās skatuves atklāšanas programma turpināsies ar Liepājas teātra aktieru koncertuzvedumu, kurā skanēs daudzu klausītāju iemīļotas melodijas.

"Mūzika dzīvo vistuvāk Dievam, bet aktieris ir Dieva vismīļotākā profesija, jo tā ir Dieva dota! Te ir jāpasmaida, jo aktieris pārsvarā nerunā nopietni. Te atkal jāpasmaida! Lielākās pasaules muļķības parasti tiek pateiktas ar ļoti nopietnām sejām, bet aktieri runā un dzied tikai ar viņiem raksturīgu zobgalības piešprici. Visnopietnākie nenopietnie aktieri – Edgars Pujāts un Inese Kučinska, Kaspars Kārkliņš un Agnese Jēkabsone, Viktors Ellers un Everita Pjata. Nedaudz nenopietni, nedaudz nopietni, nedaudz romantiski un ar teātra šarmu dziedās skatītāju iemīļotas dziesmas," stāsta Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins.

Kā iepriekš ziņots, eksperimentālajai skatuvei dots Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieces izglītības, kultūras un sporta jautājumos Silvas Goldes vārds. Viņa bija spilgta un spēcīga personība, nelokāma cīnītāja par Liepājas tiesībām uz pasaules līmeņa koncertzāli. Ar savu plašo redzējumu, neatlaidību, talantu un darba spējām viņa noturēja koncertzāles nepieciešamības ideju un panāca, ka tika noslēgts līgums par tās celtniecību.

Papildus informācija par gaidāmajiem pasākumiem pieejama koncertzāles mājas lapā www.greatamber.lv.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv