Sestdien, 5.jūlijā, pulksten 19 gaidāms īpašs kultūras notikums – durvis vērs Liepājas krājkase, vēlākā Krājbanka Lielā ielā 10.

Divpadsmit gadu klusuma putekļus ēkā notraukuši „Akti Naktī” rīkotāji, kas turpina aizsāktās idejas par kultūras pasākumiem neierastā pilsētvidē. Gaidāmā „Akta Nr.1” ietvaros pulksten 20 notiks Zīmējuma teātra izrāde „7 pasakas par Ņukucīti” un Rīgas Improvizācijas teātra priekšnesums. Ieeja telpās un „Akti Naktī” manekenu izstādes apskate iespējama jau no pulksten 19.

Idejas autors Aivis Neimanis par norises vietas izvēli stāsta: „Cilvēki lielākoties iet garām un nepamana, neredz. Kad dzīvoju Pasta ielā, tad iznākot uz Lielās ielas, toreiz Ļeņina ielas, varēja redzēt, ka te notika visa Liepājas dzīve. Te bija arī vienīgā vieta, kur tikt pie naudas vai noguldīt naudu. Vietējais bankomāts. Visa Lielā iela dzīvoja. Un kā ir tagad?”

Labi zināmā ēka ar Merkura statuju savu izskatu ieguva 1887.gadā, kad tā tika pielāgota Rīgas Komercbankas Liepājas nodaļas vajadzībām un tai veikta pārbūve pēc Paula Maksa Berči projekta. Iepriekšējais senās ēkas īpašnieks bija neviens cits kā tirgotājs Frīdrihs Hagedorns, pateicoties kuram Liepāja var lepoties ar pirmo krājkasi Krievijas impērijā (1825.gadā tā tika atvērta vispirms gan citā Hagedornam piederošā ēkā ielas pretējā pusē, kurā tagad atrodas „Nordea” banka). Nauda Berči pārbūvētajā ēkā glabājās līdz pat 2002.gadam, kad telpas pameta Latvijas Krājbanka.

Iespējams, jaunākā paaudze krājkasi var neatcerēties, bet Merkuru Lielajā ielā pamanījis ikviens. Senajās pastkartēs redzams gan, ka sākotnēji Merkura skulptūras ēkas fasādē nav. To Liepājas krājkase uzstādīja tikai 20. gadsimta sākumā. Lai arī nav nekas pārsteidzošs īpašnieku vēlmē izvietot tirdzniecības un ceļojumu aizbildņa skulptūru pie savas ēkas, tomēr tieši šīs skulptūras atrašanās Liepājā gan ir visai grūti izskaidrojama – Liepājas Merkurs ir identisks cinka lējums tai pazīstamā skulptora Augusta Folca apaļskulptūrai, kas atradās Rīgā, Melngalvju nama fasādē. Tā kā 19. gs. tēlniecības prakse pieļāva vairāku darbu atliešanu pēc viena parauga, un visi lējumi tika uzskatīti par oriģināliem, tad arī Liepājas Merkurs uzskatāms par oriģinālu. Merkurs attēlots spārnotās sandalēs ar ceļinieka cepuri galvā. Rokās viņš turēja kaduceju – olīvu vai lauru koka zizli, kuru apvija divas čūskas. Diemžēl kaducejs jau labu laiku kā pazudis tāpat kā mūsu uzmanība šīm vērtībām.

Ieeja pasākumā: 5 eiro. Biļetes iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv

Rīko biedrība „Pagastmāja” ar Liepājas Kultūras pārvaldes projektu konkursa atbalstu. Atbalsta viesnīca „Poriņš”, brīvdienu māja „Ezera māja” un kafejnīca „Darbnīca”.