3.martā, pusotras stundas garumā muzejā zālē elpu aizturējuši vēstures notikumus tvēra Andreja Miglas un Valda Rūmnieka jaunās grāmatas "Debess aiztur elpu" atvēršanas sarīkojuma dalībnieki.

Grāmatas atvēršanas sarīkojuma dalībniekus uzrunāja gan latviešu tenora Artūra Priednieka-Kavaras balss, gan viens no grāmatas autoriem – Andrejs Migla, gan aktieri Jānis un Emīls Dreiblati, kas lasīja grāmatas fragmentus, gan sarunas vadītājs Normunds Kārkls un grāmatas “recenzenti” vēsturnieks Andris Kūla un aktieris Gunārs Kugrēns, tāpat arī muzeja direktore Dace Kārkla, kura pavēstīja, ka grāmatas "Debess aiztur elpu" atvēršanas sarīkojums ir Latvijas simtgadei veltītā cikla aizsākums muzejā, bet tā turpinājums būs izstādes par Miķeli Valteru atklāšana, un noslēgums – jaunas pastāvīgās ekspozīcijas par laiku, kad Liepāja bija Latvijas galvaspilsēta, atvēršana 2018.gadā, Latvijas valsts jubilejas gadā.

Tik daudz vēsturisku faktu un nozīmīgu vēsturisku  personību vārdu, kas attiecas uz tik īsu Latvijas valsts pastāvēšanas laika nogriezni kā1918.gada 21. decembris – 1919.gada 8. jūlijs, laikam neviens no klātesošajiem iepriekš nebija dzirdējis. Apskaužamu erudīciju un aktierisku meistarību demonstrēja Andrejs Migla, stāstot par grāmatā atainotajiem literārajiem un vēsturiskajiem varoņiem, notikumiem un fonu, uz kura tie risinājās.

Pasākums noslēdzās ar dziesmu par Kaupēnu un populāro “Pie dzintara jūras” tēva un dēla Dreiblatu, Gunāra Borga un Ilgas Martinsones izpildījumā, piebalsojot arī  pārējiem.

Portāls jau rakstīja, ka rakstnieku tandēma Andrejs Migla un Valdis Rūmnieks sesto kopdarbu, vēsturisko romānu "Debess aiztur elpu" klajā laidis apgāds "Zvaigzne ABC". Romāns papildināts ar Mg.hist. Raita Simsona pēcvārdu.

Romāns uzrakstīts aizrautīgā, negaidītiem sižeta pavērsieniem veidotā plūdumā.

Autori cer, ka "Debess aiztur elpu" labāk palīdzēs saprast Latvijas vēsturiskos notikumus un tos cēloņus, kuru traģiskās atbalsis bija izjūtamas gan pēckara Latvijā padomju periodā, gan šodien, brīvvalsts laikā, kad tie paši starptautiskie spēki cīnās par ietekmi.

Romānā aprakstīts sarežģīts laika posms Latvijas vēsturē: 1918.gada 21. decembris – 1919.gada 8. jūlijs. Triju valdību – Ulmaņa, Stučkas un Niedras – laiks. Latvijas liktenis laiku griežos jāveido pašiem romāna varoņiem– latviešu lidotāju trijotnei, Robertam un Mirdzai, nacionālajiem virsniekiem, Veckalniņa zaļajiem partizāniem.

Arī Sudrabkalnam, Birutai Skujeniecei, daudziem pieminētiem un nepieminētiem varoņiem.

Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla radošajā tandēmā sarakstījuši jau vairākus vēsturiskus romānus – "Kuršu vikingi", "Sveiks, jautrais Rodžer!", "Viestura zobens" un romānus par ievērojamu vēsturisku personību dzīvi – "Čaks" un "Trīs zvaigznes", kas stāsta par Brīvības pieminekļa autoru Kārlu Zāli.