Trešdien, 26.martā, Liepājas teātrī savu grāmatu "Abpus rāmjiem: Sarunas par mākslu un dzīvi" vēra teātra pētniece un Kurzemes Humanitārā institūta pētniece Edīte Tišheizere.

Pateicoties "nobrukušam" datoram, kas atklāja ilgi necilātu cietā diska saturu, un pienākumam pret Kurzemes Humanitāro institūtu, dienasgaismu ieraudzījis krājums, kurš ikvienam līdz ar autori ļauj iegrimt dziļās un saistošās sarunās ar teātra un ne tikai teātra personībām.

Apkopotas Edītes Tišheizeres sarunas ar teātra režisoriem Oļģertu Kroderu, Feliksu Deiču, Baņutu Rubesu, Nauri Klētnieku, aktieriem Juri Bartkeviču (sarunas ar viņu tapušas speciāli šim izdevumam) un Rihardu Rudāku, Liepājas Universitātes profesoru Jāni Menci, dzejnieci Māru Zālīti, gleznotāju Borisu Bērziņu, diriģentu Imantu Resni. Grāmatā iekļauts arī Vēsmas Lēvaldes sarunas fragments ar O.Kroderu 2011.gadā, jo tajā, kā grāmatas atklāšanā sacīja autore, izteikta būtiska atziņa – ka nāciju glābt var tikai atgriešanās pie kultūras un izglītības.

Grāmatas atvēršanas svētkos Teātra dienas koncerta mēģinājuma fonā sirsnīgus vārdus autorei veltīja gan steidzīgais aktieris un Edītes Tišheizeres bērnu tēvs Leons Lesčinskis, gan Juris Batkevičs, gan profesors Edgars Lāms, gan izdevniecības "LiePA" vadītāja Inga Ronče un grāmatas dizaina autors Uldis Baltutis, gan kolēģi no teātra un Liepājas universitātes, studenti, draugi. Kā pēdējais ar rožu pušķi atsteidzās teātra direktors Herberts Laukšteins.
Edīte Tišheizere ir mākslas zinātņu doktore, viena no vadošajām teātra kritiķēm, Valmieras teātra Literārās daļas vadītāja, Kurzemes Humanitārā institūta pētniece un žurnāla "Teātra Vēstnesis" galvenā redaktore. 2010.gadā iznākusi sadarbībā ar Zandu Borgu sarakstītā grāmata "Režijas virzieni un personības Liepājas teātrī".

Grāmata "Abpus rāmjiem: Sarunas par mākslu un dzīvi" tapusi un izdota ar Valsts pētījumu programmas "Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra un cilvēkdrošība)" atbalstu Liepājas Universitātes izdevniecībā "LiePA".