Sestdien, 3.martā, Romas dārzā, bijušajā mūzikas klubā "Pablo" skanēja dziesmas un atmiņu stāsti, atceroties dziesminieci Austru Pumpuri.

Dažādu paaudžu austrasbērni no Liepājas, Rīgas un citām pilsētām ieskandināja jauno "Austras istabu", ko sadarbībā ar mākslas galeriju "Romas dārzs" atklāja "Austras biedrība". Atmiņās dalījās ne tikai austrasbērni, arī Austras Pumpures kolēģi – aktieru pāris Ināra un Aivars Kalnarāji, arī pensionēto skolotāju biedrības vadītāja Maija Neimane, kas sevi pieteica kā vecāko no austrasbērniem, nodziedod Austras mācītu dziesmu.

Zīmīgi, ka par Austru Pumpuri šajā vakarā neviens nerunāja pagātnē.

Kā atzina "Austras biedrības" valdes locekle Inese Muižniece, "Austras istabas atklāšana izdevās tiešām skaisti, mīļi".

Svētdien Austrasdienas turpinājās "Namīnā" ar tautasdziesmu koncertu, bet pirms "Austras istabas" atklāšanas Romas dārzā austrasbērni sestdien koncertēja arī "Vaduguns" zālē.

Portāls jau rakstīja, ka marta sākumā, kā katru gadu, tā arī šogad Rīgā un Liepājā vairāku dienu garumā tiks svinētas Austrasdienas. Diemžēl jau otro gadu – bez pašas Austras Pumpures. Tikai šoreiz Austrasdienas ir jau krietnu soli tuvāk Austras biedrības iecerei gan likt lietā Austras atstāto mantojumu, gan turpināt kopt dziesminieku tradīciju.

Inese Muižniece portālam jau iepriekš stāstīja, ka "Austras istabā" Romas dārzā varētu notikt dzejas vakari, sadziedāšanās, muzicēšana.

3.martā, atverot "Austras istabas" durvis, biedrība aicināja nākt un iepazīties ar telpām, lai kopā tās veidotu tālāk. "Noliksim "Austras lādi", kur visas idejas un ieteikumus salikt."

"Austra visiem bija viena un katram sava," uzsvēra Inese, "tāpēc arī "Austras istabu" veidojot, katram būs sava vīzija, kam tajā ir jābūt. Jo Austra Pumpure nebija tikai dziesminiece, viņas dzīvē ir bijis arī teātris, folkloras kopa "Atštaukas", arī “Aspazijas", esperanto un citas nodarbes un cilvēki, kas piepildīja viņas dzīvi un veidoja personību".

"Manuprāt "Austras istabai" jāapvieno trīs dimensijas – vēsture, tagadne un nākotne," uzskata Inese. Tas nozīmē, ka istabā būs gan iespēja iepazīt Austras Pumpures radošo dzīvi un mantojumu, gan savā radošumā izpausties Austrasbērniem, gan citiem mūziķiem, dzejniekiem un māksliniekiem. Ar laiku tajā varētu notikt arī ģitāras spēles nodarbības un konsultācijas dziesmu rakstīšanā.

Austras biedrības aprūpē ir arī Austras Pumpures dzīvoklis Ugāles ielā, kas novēlēts biedrības vajadzībām.

"Ja "Austras istaba" ir iecerēta, kā atvērta, publiska telpa, tad Austras dzīvoklis vairāk būs pašu Austrasbērnu rīcībā – mēģinājumiem, nakšņošanai no citurienes atbraukušajiem. Ar laiku to varētu pārvērst mākslinieku rezidencē, kur vienā no istabām varētu atrasties mājas ierakstu studija," pastāstīja Inese Muižniece.