Līdz ar Vecgada vakara koncertu izskanēs koncertzāles "Lielais dzintars" atklāšanas koncertu un izrāžu sērija. Sāksies ikdienas dzīve. Kāda tā būs, stāsta "Lielā dzintara" vadītāja Baiba Bože.

Līdz šim vispiesātinātākais mēnesis koncertzāles darbībā ir bijis decembris, saka SIA "Lielais Dzintars" valdes locekle. Tas lielā mērā saistīts ar plašo Ziemassvētku koncertu klāstu, kas arī ticis iekļauts zāles atklāšanas programmā, tāpat kā Liepājas Simfoniskā orķestra koncerts "Priecājieties un gavilējiet".

"Arī 31.decembra koncerta "Jaungads Brodvejā, Vestendā un Liepājā" saturu, tāpat kā Lielās zāles atklāšanas koncertus 6. un 7.novembrī, lielā mēra veidoja orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala sadarbībā ar "Lielā dzintara" atklāšanas programmas veidotāju Intu Dālderi."

Izvēlas daudzveidīgas sadarbības modeli
Bože noliedz runas, ka janvārī SIA "Lielais Dzintars" komanda plāno pauzi.

"Prieks, ka par "Dzintaru" runā, runā ļoti aktīvi un runā arī šādās kategorijās. Esam ar to rēķinājušies, taču mūsu darbu plānošanu tas neapstādina. "Lielā dzintara" mājaslapā var lasīt nākamā gada pirmo trīs mēnešu programmu, un ir skaidri redzams, ka mākslinieciskās norises notiek. Pirmais koncerts, ko sadarbībā ar koncertzāli ciklā "Iededz gaismu" Kamerzālē rīko "Via Cultura", ir jau 10.janvārī."

Kā ierasts, strādāšot arī klientu apkalpošanas jeb informācijas centrs, kas būs atvērts katru darba dienu no pulksten 10 līdz astoņiem vakarā, svētdienās līdz pulksten trijiem, bet pasākumu laikā arī stundu pirms tiem.

Jaunajā gadā paredzēti gan orķestra, gan SIA "Lielais Dzintars", gan ārēju producentu veidoti koncerti, kas ir "ļoti loģisks turpinājums" novembrī un decembrī noritējušajai atklāšanas programmai," teic uzņēmuma vadītāja.

"Liepāja izvēlējusies daudzveidīgas sadarbības modeli, taču galvenais pīlārs, uz ko koncertzāle balstās, protams, ir Liepājas Simfoniskā orķestra mākslinieciskie plāni."

Tāds ir arī janvāra programmas centrālais notikums – Imanta Kalniņa jubilejas koncerts ar jaunās, 7.simfonijas pirmatskaņojumu.

Tas, ka Liepājai ir savs orķestris, atšķirībā no Cēsīm un Rēzeknes, kur arī ir jaunas koncertzāles, bet nav sava orķestra, satura plānošanu strukturāli padara pavisam citādāku, uzsver Bože.

Taču bez orķestra plānotajiem koncertiem "Lielajā dzintarā" nākamgad paredzēti arī citi pasākumi: operas un teātra izrādes, baleta iestudējumi, kino demonstrēšana, multimediāli uzvedumi, laikmetīgās mākslas izstādes, saka Bože. Piemēram, sadarbībā ar Andri Vītoliņu, nākamgad "Lielajā dzintarā" būs četras laikmetīgās mākslas izstādes, pirmo ar nosaukumu "Dzīles", plānots atklāt februāra sākumā.

Īpašs akcents tikšot likts uz nākamo klausītāju audzināšanu, tāpēc ir plānota izglītības programma - koncertuzvedumu sērija dažādām skolēnu grupām, sākot ar pirmo klasi, beidzot ar vidusskolu audzēkņiem. Tāpat iecerēti koncerti ģimenēm ar bērniem. Šo koncertu saturs tiek plānots sadarbībā ar "Latvijas koncertiem". Tie lieliski papildinās jau iesākto Liepājas Simfoniskā orķestra tradīciju.

Izīrējot zāles ārējiem producentiem, "Lielais Dzintars" cer apmierināt arī tās publikas daļas vēlmes, kas nav klasiskās mūzikas cienītāji.

"Gada pirmajā pusē tādi būs grupu "Astro’n’out" un "Melo-M" koncerti, Riharda Zaļupes solo programma un pareizticīgo Ziemassvētku koncerts janvārī. Februārī koncertzālē viesosies soprāns Elīna Šimkus, kopā ar Rīgas Doma zēnu kori un "Sinfonietta Rīga". Koncertā skanēs melodiskie un virtuozie Mocarta skaņdarbi, kurus nesen soliste ar panākumiem izpildījusi operas iestudējumos Milānā."

Orķestra rīkotais Zvaigžņu festivāls martā uz Liepāju atvedīs arī starptautiskus māksliniekus. Tāpat vairāki starptautiski projekti iecerēti kopā ar 16.decembrī "Lielajā dzintarā" koncertējušo Radio bigbendu.

"Džeza, blūza mūzika, tāpat kā operas žanrs, ir tās nišas, kur līdz šim Liepājā pietrūka regularitātes vai kuru iztrūka vispār. Veidojot koncertzāles māksliniecisko programmu, centīsimies tās aizpildīt."

Arī tā ir Liepājas koncertzāles specifika, ka ir jāmeklē sava niša, jo "Lielais dzintars" nebūt nav vienīgais pilsētas kultūras centrs, kā tas ir Cēsīs vai Rēzeknē, uzsver Bože.

Lai gan "Lielā dzintara" mājaslapā pagaidām iezīmēti tikai gada pirmo trīs mēnešu akcenti, plānoti tiek arī daudz tālākas nākotnes notikumi, piemēram, kopā ar orķestri – Latvijas simtgades cikla koncerti, kā arī vairāki vērienīgi valstiska mēroga projekti, neminot, kādi tieši, teic Bože.

Gatavojas uzņemt arī teātrus
Ierobežotas pieejamības telpa janvārī būs korporatīvo pasākumu rīkotāju iecienītā "Civita Nova" jeb spoguļzāle 6.stāvā, kur notiks telpu labiekārtošanas darbi. Savukārt Eksperimentālo skatuvi plānots aprīkot atbilstoši teātra uzvedumu specifikai – runa ir par melno kulišu sistēmu un, iespējams, arī papildus uzliekamu grīdu, jo izrāžu veidošanā nevar iztikt bez skrūvēšanas, ko pašreiz nevaram ļaut darīt."

Šie uzlabojumi nepieciešami, jo jau marta nogalē iezīmējusies skaidra sadarbība ar Liepājas teātri, teic Bože.

"Tas būs jaundarbs, ko speciāli šai zālei iestudēs Gaļina Poļiščuka kopā ar Liepājas teātri." Paredzētas arī viesizrādes, un kā vienu no viesiem Bože min "Dirty Deal Teatro" ar jauniestudējumu par Andrievu Niedru.

Ar iespaidīgu kulišu sistēmu jau decembrī aprīkota arī Lielā skatuve, lai būtu piemērota operas, dejas, teatrāliem un multimediāliem uzvedumiem.

Koncertzāles rīcībā jau ir speciāla deju grīda, kas piemērojama dažādām zālēm, kā arī milzu ekrāns un projektors.

Saskaņā ar arhitekta ieceri, janvārī paredzēti arī citi remontdarbi, piemēram, spoguļzālē tiks apšūtas pelēkās plastmasas notekūdeņu caurules, kas šobrīd disharmonē ar dārgajām apgaismes lampām.

Tāpat tiekot apsvērts, vai tomēr nemainīt ārējo grants segumu ap koncertzāli.

Komanda kā pulksteņa mehānisms
"Šobrīd "Lielā Dzintara" komanda ir stabila un gandrīz pilnā apjomā. Varam vienlaikus nodrošināt Lielās zāles un arī paralēlu pasākumu norisi, jo garderobistu un vietu ierādītāju štats ir nokomplektēts. Protams, ir arī atbilstoša administratīvi mākslinieciskā kapacitāte," pārliecināti teic SIA "Lielais Dzintars" vadītāja.

Viņa norāda – uzņēmums ir liels ne tikai Liepājas, bet arī reģiona un pat nacionālā mērogā, tāpēc neizbēgama ir bijusi dažu darbinieku maiņa. Bože nevienu atsevišķu darbinieku neizceļ, komanda esot kā pulksteņa mehānisms, kurā ir gan "centrālās asis" un "velkošie zobrati", bet kas strādā tikai tad, ja "katrs savā vietā darbojas profesionāli un atbildīgi".

Pavisam SIA "Lielā Dzintara" strādā 47 darbinieki, kuru vidū ir piecas apkopējas, divi producenti, jurists, grāmatvedis, sabiedrisko attiecību un mārketinga speciālisti, skatuves strādnieki, skaņotāji, gaismotāji, apsardzes darbinieki, kuriem palīdz arī pašvaldības policija, biroja vadītāja un citi. Visai liels – 18 cilvēki – ir apkalpojošais personāls (strādā nepilnu slodzi), kas ēkas sarežģītās loģistikas dēļ apmeklētājiem palīdz orientēties tajā, nodrošina biļešu kontroli, vietu ierādīšanu un garderobes darbību.

"Lielā dzintara" finanses
Liepājas domes deputāti, apstiprinot 2016.gada budžetu, SIA "Lielais Dzintars" piešķīra 650 000 eiro, kas ir tikai daļa koncertzāles uzturēšanai nepieciešamās summas. Kopējais aprēķinātais cipars ir 1,4 miljoni eiro, kuru gan plānots segt ne tikai no pašvaldības budžeta, bet arī valsts dotācijas ilgtermiņa telpu nomniekiem – orķestrim un mūzikas vidusskolai, kā arī pašu ieņēmumiem. Daļa no šīs summas ir vienreizējas investīcijas, kas nebūs nepieciešamas katru gadu, tostarp, telpu piemērošana teātra iestudējumu izrādīšanai, norāda Bože. Iznomājot šīs telpas, SIA "Lielais Dzintars" cer gūt ienākumus, kas ieguldītās investīcijas ļaus atpelnīt.

Saturiskajām aktivitātēm nākamajā gadā "Lielais Dzintars" saņēmis finansiālu atbalstu no Kultūrkapitāla fonda – mērķprogrammā "Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijas reģionos" piešķirts 168 095 eiro (šogad finansējumu tam pašam mērķim koncertzāle saņēma no Kultūras ministrijas). Ar šo piešķīrumu SIA "Lielais Dzintars" piedalās arī orķestra mākslinieciskās programmas līdzfinansēšanā, un Bože to raksturo kā "veiksmīgu sinerģiju", jo šādi iespējams veidot labāku saturisko piedāvājumu.

Tiesa, ne visus iecerētos māksliniekus bijis iespējams angažēt jau uz nākamo gadu, jo viņu grafiki ir aizņemti tālu uz priekšu, un tas būtu bijis jāplāno jau ēkas celtniecības laikā. Tāpēc Marinai Rebekai līdzvērtīgu solistu uzstāšanos "Lielais Dzintars" klausītājiem sola, sākot ar 2017.gadu.

"2016.gadā skatītājus priecēs tādi vērienīgi pasākumi kā Dž.Gēršvina operas iestudējums "Porgijs un Besa" ar četru ASV solistu dalību, modernā baleta uzvedums "Pusnakts Parīzē" sadarbībā ar Igaunijas Nacionālo baletu, multimediāls uzvedums "Ziemeļu gaisma", kā arī amerikāņu džeza izpildītājas Čarīnijas Veidas (Charenee Wade) koncerts un citi notikumi," teic SIA "Lielais Dzintars" valdes locekle.