Piektdien, 2.septembrī, pulksten 17 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, ikviens interesents aicināts uz četru mākslinieku kopizstādes "Baltic Emergence" atklāšanu.

Izstādē būs skatāmi trīs Latvijas un viena Lietuvas  mākslinieka darbi. Savu radošo veikumu vienā izstādē apvienos Mikalojus Povilas Vilutis (1944), Alise Bēržvade (1991), Andris Vītoliņš (1975) un Sabīne Vernere (1990), informē Liepājas muzeja muzejpedagoģe Zane Goldmane.

Lai gan eksponēto darbu autorus šķir gan valstiskā piederība, gan paaudžu atšķirības, tiem visiem ir kaut kas kopīgs un, pavērojot mākslas darbus, ir  interesanti atrast saiknes un sakarības.

Profesors Mikalojs Povils Viluša (Mikalojus Povilas Vilutis) ir respektabls lietuviešu mākslinieks, daudzkārtējs balvu ieguvējs un prēmiju laureāts. Bijis mācību spēks Viļņas Mākslas akadēmijā.

Mākslinieka Viluša interese par brīvību, ko sniedz mākslas pasaule  un radīšanas prieku, sasaucās ar jaunās latviešu mākslinieces Sabīnes Verneres  projektā "#Blumbergs. Bezgalība"  veidoto darbu sēriju. Šī ir viena no saiknēm – abu autoru interese par sirreāliem fantāziju tēliem un kaisle tos iemiesot reālā attēlā.

Savukārt jaunās latviešu mākslinieces Alises Bēržvades glezniecībai ir saikne ar Mikaloja Viluša serigrāfijas darbu kolorītu. Interese par ažūro un izsmalcināto pasauli rada sajūtu, ka gleznotāja ir ietekmējusies no Viluša grafikām, bet tas tā nav. Alise viņa darbus līdz izstādes atklāšanai nav redzējusi.

Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors un glezniecības katedras vadītājs Andris Vītoliņš ir jauno mākslinieču mācību spēks. Šajā izstādē redzamie Andra Vītoliņa darbi ir nedaudz neraksturīgi viņa rokrakstam, bet tie ir apzināti atlasīti, lai rastu likumsakarīgu noslēdzošo saikni ar Mikaloja Viluša tēlu pasauli.

Izstāde tapusi, pateicoties Lietuvas vēstniecībai Latvijā, Liepājas Kultūras pārvaldei, Mūksalas Mākslas salonam un Jānim Zuzānam personīgi, kā arī projektam "Mākslai vajag telpu" un projekta "#Blumbergs.Bezgalība"  kuratorei Ingai Šteimanei personīgi.

Baltu vienības dienā Liepājā paredzēta plaša kultūras programma. Sadarbībā ar Liepājas Tautas mākslas un kultūras centru Baltu vienības dienā notiks amatnieku tirgus, koncerti. Pirmo reizi Liepājā uzstāsies jaundibinātais Latvijas Diplomātiskais koris kopā ar Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jaukto kori "Intis". Apmeklētājus priecēs postfolkloras grupa "Zari".

Baltu vienības dienu Liepājā organizē Liepājas Kultūras pārvalde, Sadarbībā ar Lietuvas Republikas vēstniecību Latvijā, Latvijas Kultūras ministriju, Latvijas Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju. Pieminot 1236. gada 22.septembra vēsturiskos notikumus, baltu tautām – lietuviešiem un zemgaļiem – Saules kaujā sakaujot Zobenbrāļu ordeni.

Izstāde būs skatāma no 2. līdz 25.septembrim. Ieeja bez maksas.