Barselonā, Spānijā, starptautiskā zinātniskā kongresā, kas būs veltīts jūgendstila vēstures pētījumiem un atklājumiem visā pasaulē, izskanēs arī Liepājas vārds.

Kongresā, kas no 25. jūnija līdz 1.jūlijam notiks Barselonā, ar referātu „Cosmopolitan Atmosphere and Latvian Jugendstil in Liepaja” uzstāsies RTU profesors, topošās grāmatas par Liepājas jugendu autors Jānis Krastiņš.

Kongress Barselonā notiks, atzīmējot žurnāla „Coupe de fouet” („Pātagas Cirtiens”) iznākšanas desmitgadi. Žurnāls ir vienīgi jūgendstilam veltīts izdevums, kurš augstā kvalitātē publicē materiālus par šī stila izpausmēm arhitektūrā un mākslā visā pasaulē, tāpēc kongresā aicināti piedalīsies jūgendstila pētnieki no Spānijas, Lielbritānijas, Francijas, Krievijas, ASV, Japānas un daudzām citām pasaules valstīm.

Krastiņš darbojas arī kongresa organizācijas zinātniskajā komisijā. Viņš ir vienīgais pārstāvis no Baltijas valstīm. Viņa lekcija par jūgendstila arhitektūru Liepājā iekļauta kongresa sadaļā „Jugendstils: starp kosmopolītismu un vietējām tradīcijām”.

Kongresa dienās vienā no kongresa norises vietām – Barselonas universitātē – būs skatāma arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) sagatavotā ceļojošā izstāde „Jūgendstils Liepājā”.

Par šo izstādi lielu interesi izrādījuši ne tikai kongresa rīkotāji, bet arī Barselonas pilsētas pašvaldība.

Uz 10 1,2 x 1,5 metrus lielām planšetēm būs skatāms Liepājas jūgendstila arhitektūras mantojums un joprojām saglabājušos iekštelpu elementi, bet pilsētas 20.gadsimta sākuma atmosfēru ļaus nojaust tālaika skatu kartītes un reklāmas.

Izstādes veidotāji ir profesors Krastiņš, Liepājas Būvvaldes Vecliepājas rajona arhitekte Gunta Šnipke un LNB speciāliste Velta Knikste, ekspozīcijas datorzainu izstrādā Gatis Buravcovs, bet projekta vadītāja ir LNB speciāliste Beāte Knikste.

Izstādei izmantoti materiāli no LNB, Liepājas muzeja, Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas, Liepājas Būvvaldes un privātajiem krājumiem.

Liepājā izstāde būs apskatāma oktobra nogalē – Arhitektūras dienu laikā.

Interesi par topošo ceļojošo ekspozīciju apliecinājusi Čehijas vēstniecība Latvijā. LNB pārstāvji informē, ka ir iecere to rādīt arī Liepājas sadraudzības pilsētās.

Krastiņa dalība kongresā un LNB ekspozīcijas izstrādi finansiāli atbalstījusi Liepājas dome un Kultūras pārvalde.

UZZIŅAI
Plašāk par kongres darba kārtību un žurnālu „Coupe de fouet” sk. šeit.