Ceturtdien, 3.maijā, pulksten 17 Liepājas Latviešu biedrības nama foajē tiks atklāta mākslinieces Lindas Muižnieces gleznu personālizstāde "Latviskā Identitāte".

Ilgas pēc dzimtenes un identitātes meklējumi, kuru rezultātā tapa skatāmo gleznu sērija, aizsākās Kanādā. Izolēta no dzimtenes un jebkā latviska, māksliniece pievērsās savai kultūrai un valstij, kā starta punktam atbildot uz jautājumu – Kas es esmu? Darbi tika radīti, balstoties uz latviskām rakstu zīmēm un tradīcijām, kuras tika liktas pretstatā Ziemeļamerikāņu kultūrai un mentalitātei, vienlaicīgi paužot gan personisko identitāti, kuras saknes meklējamas mazajā Eiropas nācijā, gan nesot Latvijas vārdu pasaulē. Izstādes apmeklētāji ir aicināti izbaudīt mākslinieces radītus tēlus, kurus iedvesmoja Latvijas mitoloģija un dievības.

Linda Muižniece ir māksliniece, kuras darbi tiek radīti konceptuāli. Katra darbu sērija prasa savu izpausmes veidu, kurā atspoguļojas viņas personīgie pārdzīvojumi, vēlmes un atbilžu meklējumi uz dažādiem dzīves jautājumiem. Visu darbu pamatā ir mēģinājums radīt daudzdimensiālu pieredzi mākslas baudītājam – atdzīvināt to, kas attēlots uz audekla, ļaut sajust subjektu klātbūtni, pat pašam iemiesoties darbā un paust savas sajūtas, vērot, kā personiskās pieredzes mijiedarbojas ar mākslas darbiem un kādas emocijas tie rada – nevis tikai stimulēt vizuālo uztveri.

Māksliniece absolvējusi  Saskačevanas Universitātes (Kanāda) mākslas nodaļu, iegūstot bakalaura grādu studijas mākslā, kā arī daudzus gadus pavadījusi apgūstot mākslu pašmācības ceļā. Kopš 2014.gada ir regulāri izstādījusi darbus Kanādā, viņas darbi ir personīgās kolekcijās Kanādā, Beļģijā un Latvijā. 2017.gadā māksliniece atgriezās Latvijā, lai turpinātu praktizēt savu radošo darbību dzimtenē.

Par mitoloģisko tēlu radīšanas procesu māksliniece izsakās šādi: "Katru dienu dzimst jaunas idejas darbiem, visbiežāk tie atspoguļo mana tā brīža situāciju, kas notiek manā dzīvē, kas mani uztrauc. Šis process ir ļoti delikāts, ne vienmēr ideja ir gatava tikt fiziski radīta, tai vēl jānobriest, jāpadzīvo manā prātā mazliet ilgāk. Citas reizes es vienkārši nosapņoju gleznas un projektus, par kuriem nekad iepriekš neesmu domājusi. Tas ir brīdis, kad es zinu, ir laiks sākt! Šie tēli – mitoloģiskās radības – atnāca pie manis sapnī brīdī, kad man tas bija visvairāk nepieciešams. Neskatoties uz visu gatavošanās procesu, pētījumu veikšanu un skicēm, mirklī, kad sāku likt krāsas triepienus uz audekla, man radās sajūta, ka man vairs nav nekādas kontroles pār notiekošo, jo tēli, kurus es radīju, paši atdzīvojās un noteica, kā tie vēlas būt atainoti. Man viņi ir dzīvas būtnes, kuras pavada mani ikdienas gaitās. Tas nebūt nenozīmē, ka process bija viegls, tas bija smieklu un asaru pilns, bet pavisam noteikti tā vērts. Es ceru, ka arī citiem šīs gleznas radīs tādas pašas sajūtas un dvēseles mieru kā man."

Māksliniece Linda Muižniece labprāt satiktu un uzklausītu interesentu domas un skatījumu, kā arī cer, ka izstāde "Latviskā Identitāte" priecēs skatītājus  un ļaus tiem gūt mākslas radīto burvīgo baudījumu!

Izstāde Liepājas Latviešu biedrības namā skatāma līdz 31.maijam.