Ceturtdien, 3.martā, pulksten 17 Liepājas muzejā notiks liepājnieka Andreja Miglas un Valda Rūmnieka jaunākās grāmatas "Debess aiztur elpu" atvēršanas sarīkojums.

Grāmatas atvēršanas sarīkojumā piedalīsies viens no grāmatas autoriem – Andrejs Migla. Jaunā romāna "Debess aiztur elpu" fragmentus lasīs aktieri Jānis un Emīls Dreiblati, bet sarunu vadīs Normunds Kārkls, informē muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Rakstnieku tandēma Andrejs Migla un Valdis Rūmnieks savu sesto kopdarbu, vēsturisko romānu "Debess aiztur elpu" klajā laidis apgāds "Zvaigzne ABC". Romāns papildināts ar Mg.hist. Raita Simsona pēcvārdu.

Saruna būs par personībām un interesantākajiem notikumiem Latvijā un Liepājā 1918. un 1919.gadā, kas arī romānā aprakstītais laika posms. Romāna ideja radusies tieši Liepājā, un pats stāsts ticis rakstīts divus gadus, vācot materiālus grāmatās, arhīvos, presē, bijušo kara lidotāju atmiņās.

Romāns ir uzrakstīts aizrautīgā, negaidītiem sižeta pavērsieniem veidotā plūdumā.

Autori cer, ka "Debess aiztur elpu" labāk palīdzēs saprast Latvijas vēsturiskos notikumus un tos cēloņus, kuru traģiskās atbalsis bija izjūtamas gan pēckara Latvijā padomju periodā, gan šodien, brīvvalsts laikā, kad tie paši starptautiskie spēki cīnās par ietekmes jomām.

Romānā aprakstīts sarežģīts laika posms Latvijas vēsturē: 1918.gada 21. decembris – 1919.gada 8. jūlijs. Triju valdību – Ulmaņa, Stučkas un Niedras – laiks. Latvijas liktenis laiku griežos jāveido pašiem romāna varoņiem– latviešu lidotāju trijotnei, Robertam un Mirdzai, nacionālajiem virsniekiem, Veckalniņa zaļajiem partizāniem.

Arī Sudrabkalnam, Birutai Skujeniecei, daudziem pieminētiem un nepieminētiem varoņiem.

Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla radošajā tandēmā sarakstījuši jau vairākus vēsturiskus romānus – "Kuršu vikingi", "Sveiks, jautrais Rodžer!", "Viestura zobens" un romānus par ievērojamu vēsturisku personību dzīvi – "Čaks" un "Trīs zvaigznes".