Koncertcikla "Iededz gaismu" rīkotāji informē, ka 26.novembrī koncertā "Variācijas dzīves vietas iegādei" notiks speciāli šai programmai komponētā skaņdarba pirmatskaņojums.

Darba "Cancona de cuna" (spāņu šūpuļdziesma) autore ir Grieķijā dzīvojošās latviešu komponiste Gundega Šmite, informē koncertcikla rīkotāja Dace Bluķe.

Skaņdarbs ir tikko uzrakstīts un tā notis nosūtītas mūziķiem un lieliskiem māksliniekiem – pianistei Hertai Hansenai un čellistam Ērikam Kiršfeldam. Kompozīcija tapusi, iedvesmojoties no Garsijas Lorkas poētiskās un izzinošās lekcijas "Spāņu šūpuļdziesmas".

"Šūpuļdziesmām, kas tiek dziedātas Ziemeļeiropā, arī Latvijā, piemīt izteikti mierīga un maiga iedaba. To mērķis ir bērna iemidzināšana. Savukārt spāņu šūpuļdziesmas bieži vēsta par briesmām, liekot bērnam miegā bēgt. Trauslais starpstāvoklis starp nomodu un miegu liek bērnam vēl jūtīgāk uztvert mātes uzburtās ainas, kas bieži ir dzīves smaguma un rūpju piesātinātas." stāsta skaņdarba autore G. Šmite.

Gundega Šmite dzimusi Rīgā, sutdējusi Latvijas Kultūras akadēmijas ekrāna un teātra mākslas nodaļā, un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) kompozīcijas nodaļā pie Pētera Plakida.

2013.gadā Mūzikas akademijā aizstāvējusi promocijas darbu par mūzikas un teksta mijiedarbi latviešu kormūzikā. Pēcdoktorantūras studijas Gundega turpinājusi Aristoteļa Universitātē, Salonikos, Grieķijā. Šimtes darbi ir atskaņoti ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Šveicē, Austrijā, Francijā, Vācijā, Japānā, ASV, Jaunzēlandē un Grieķijā. Līdzās radošam darbam kompozīcijā G. Šmite bijusi arī Latvijas Komponistu savienības valdes priekšsēdētāja, jaunās mūzikas festivāla "Arēna" mākslinieciskā vadītāja, žurnāla "Mūzikas Saule" redaktore, mūzikas pedagoģe un draudzes ērģelniece. Kopš 2008. gada Gundega ir Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks. Viņas radītie skaņdarbi ir apbalvoti ar vairākām augstām godalgām un prēmijām gan Lativjas gan ārzemju kompozīciju konkursos.

Kā iepriekš ziņots, koncertcikla "Iededz gaimsu" atklāšanas koncerts ar slavenā Lisabonas ģitāru kvarteta piedalīšanos notiks 12. novembrī "Promenade Hotel" Hika zālē un tas turpināsies vsu ziemas sezonu līdz 2017. gada martam.

Koncertcikla rīkotāji piedāvā iegādāties abonementu uz pieciem koncertiem, kas notiks līdz gada biegām. Abonementi un biļetes uz atsevišķiem koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja bez maksas. Organizatori lūdz izvērtēt koncerta piemērotību bērna vecumam.

Koncertcikls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas Kultūras pārvaldes un Valsts SIA "Latvijas koncerti" atbalstu.