Jau devīto reizi Liepājā un Kuldīgā notiks festivāls "Via Baltica", apvienojot labākos Baltijas valstu mūziķus, laikā, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā akcija "Baltijas ceļš".

Šogad festivāla krāsas papildinās Gruzijas Nacionālās vienotības dienas 30 gadu atcere, kad līdzīgi kā Baltijas valstīs Gruzijas iedzīvotāji apvienojās kopīgai cīņai par brīvību, informē festivāla sabiedrisko attiecību  koordinatore Anna Paula Pujēna.

Gruzijas Nacionālās vienotības diena savu nosaukumu ieguva pirms 30 gadiem, kad 1989.gada 9.aprīlī padomju armija vardarbīgi apspieda mierīgo neatkarības demonstrāciju Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi centrā, nogalinot divdesmit vienu cilvēku, tostarp sievietes un jauniešus, un saindējot simtiem citu iedzīvotāju. Šī diena, ko mēdz saukt par Tbilisi slaktiņu, mūžam paliks gruzīnu prātos kā viens no traģiskākajiem un arī varonīgākajiem datumiem. Fotoizstāde, kas veltīta Gruzijas Nacionālās vienotības dienas varoņiem bez maksas būs skatāma no 7. augusta līdz 7. septembrim Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē. Izstāde tiek rīkota sadarbībā ar Gruzijas vēstniecību Latvijā.

Festivāla muzikālo programmu 16. augustā pulksten 20 atklās unikālā latviešu apvienība "Xylem Trio". Tās sastāvā ir trīs starptautiski atpazīstami mūziķi – Rihards Zaļupe un brāļi Oskars un Raimonds Petrauski. Koncertā dzirdēsim Gruzijas un Baltijas valstu komponistu skaņdarbus taustiņinstrumentu, saksofona un perkusiju skaņās. "Xylem Trio" ir pazīstami tieši ar pasaulē pazīstamā gruzīnu komponista Gijas Kančelli skaņdarbu aranžijām, izdodot albumu "The Mood of Giya Kanchelli" un  "Round Giya Kanchelli". Koncerts notiks vēsturiskajā Liepājas Romas dārza pagalmā. Uz šo koncertu būs iespējams iegadāties arī VIP biļetes sadarbībā ar restorānu "Roma".

Festivāla turpinājumā, 17.augustā, pulksten 18 būs flautas, čella un klavieru trio koncerts "Ziedonis. Trioletas. Mūzika" Kuldīgas Mākslas namā trīs izcilo mūziķu – Ditas Krenbergas, Ingas Ozolas (Sunepas) un Jura Žvikova, izpildījumā.

21.augustā pulksten 19 Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē "Lielais dzintars" festivāls turpināsies ar Dirty Deal Teatro izrādi-trilleri "Andrievs Niedra", kas Latvijas valsts dibināšanas vēsturi atklāj no vēl iespējams neredzēta skatpunkta. Pirms izrādes būs Liepājas Universitātes lektores, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītājas Lindas Zulmanes vadīta diskusija "Ceļš Andrieva Niedras daiļradē".

Baltijas ceļa atceres dienā, 23.augustā pulksten 18 Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā notiks koncerts "Baltijas dzintari", kurā piedalīsies ērģelniece Larisa Carjkova, Latvijā dzīvojošais lietuviešu saksofonists Arvīds Kazlausks un igauņu dziedātāja Anu Mari Ūspelda, atskaņojot Baltijas valstu komponistu skaņdarbus. Koncerts būs klausāms arī Liepājā 25.augustā pulksten 16 Sv. Trīsvienības katedrālē.

Festivāla programmu vēl papildinās vairāku pēdējo gadu latviešu dokumentālo un spēlfilmu seansi.

Tradicionāli festivāls noslēgsies augusta pēdējā sestdienā ar koncertu jūras krastā – Liepājas pludmalē pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem. "Senās uguns nakts" ir akcija, kad apdzīvotās vietās ap Baltijas jūru tiek aizdegti ugunskuri, godinot jūru, kas mūs visus vieno. Šoreiz uz skatuves kāps Ņujorkas Jaunās džeza un laikmetīgās mūzikas skolas absolvente, Ellas Ficdžeraldas džeza izpildītāju balvas laureāte Arta Jēkabsone, izpildot sava debijas albuma "Gaisma" skaņdarbus.

Biļetes uz maksas pasākumiem jau tagad nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv.

Festivāla "Via Baltica" rīkotājs ir nodibinājums "Via Cultura". Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas kultūras pārvaldes un Kuldīgas pilsētas domes atbalstu. Jaunumiem var sekot līdzi interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī facebook.com/VIABALTICAfestival/.