Ar galerijas vadītājas Astras Dzērves, mākslinieku Alda Kļaviņa un Aivara Kleina ievadvārdiem paplašinātajā galerijā "Romas dārzs" atklāta Valtera Uztiča gleznu izstāde.

Izstādes atklāšana vienlaikus atvēra arī galerijas "Romas dārzs" paplašinātās telpas. Nu gleznas izstādītas lielākā platībā, un apmeklētājiem dod iespēju redzēt vairāk. Šajā izstādē vienkopus redzami teju 200 Valtera Uztiča darbi.

"Valters Uzticis prata iemācīt gleznošanu kā matemātiku. Klasiskajā mākslā, tāpat kā mūzikā, ir nepieciešams talants, bet tajā pašā laikā ir matemātiskas lietas un sistēmas, ar kurām jāstrādā, lai būtu profesionālis. Uzticis tāds bija," mākslinieku no sava studiju laika kā skolotāju atcerējās Aivars Kleins. Viņš uzsvēra, ka izstādē redzama spilgta, profesionāla personība, kas mūsdienu mākslā iet zudumā.

Gleznu klāstā aptverts plašs laika posms, un vērojami dažādi periodi Valtera Uztiča rokrakstā – tās ir 1950. – 1960.gados tapušas ainavas, gan skarbi cilvēku portretējumi, strēlnieku tēma un arī dažas abstrakcijas. Tāpat ievērības cienīgas ir mākslinieka skices, kuras izstādē nonākušas no ģimenes arhīva.

Arī Aldis Kļaviņš uzsvēra, ka darbu dažādība ir liela: "Periods pirms 1965.gada man bija pilnīgi nepazīstams, un redzot visu, arī no tālākiem laikiem, man arvien vairāk šķiet, ka ir pamats lieliskai, krāsainai albuma tipa grāmatai, ar ko varētu lepoties gan galerija, gan Liepāja kopumā. Te ir, ko raksturot un pētīt – viss attīstības ceļš, ko mēs tagad redzam. Tas ir jāredz arī pasaulei, jo tā tomēr ir liela daļa no mūsu mākslas vēstures".

Valters Uzticis, kā atceras Aldis Kļaviņš, bija cilvēks, kas neļāva sev darīt pāri. Mākslinieks varēja būt skarbs, arī pret kolēģiem, bet tas esot bijis noderīgi – ar paijāšanu vien labus rezultātus nevar panākt.

Jau rakstījām, ka izstādē skatāma plaša mākslinieka Valtera Uztiča darbu izlase, kas atspoguļo mākslinieka daiļradi no tās pirmsākumiem pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, kad viņš pabeidza Latvijas Mākslas akadēmiju, līdz pat deviņdesmitajiem gadiem.

Izstāde galerijā "Romas dārzs" skatāma līdz 31.martam. Ieejas maksa 2,50 eiro, pensionāriem, studentiem – 1 eiro, bērniem, skolēniem – bez maksas.