No 7.jūnija galerijā "Romas dārzs", Zivju ielā 3, skatāma gleznotājas Ingemāras Treijas un keramiķes Kristīnes Lazdānes kopizstāde "Piejūras klimats".

Šī ir mākslinieču pirmā kopizstāde Liepājā, kurā Ingemāra Treija eksponē gleznas, savukārt Kristīne Lazdāne izstādē piedalās ar keramikas objektiem.

Mākslinieces veidojot kopizstādi skatītājus aicina uz sarunu par glezniecības un keramikas savstarpējo ietekmi un attiecībām. Vienlaikus ekspozīcijā ietverot kā vienu, tā otru, mākslinieces spēlējas ar savstarpējo mākslas darbu formu, izteiksmi un telpiskā izvietojuma attiecībām. Tāpat, viņas un izstādes eksponāti apzināti aicina ieraudzīt, kā objektu divas dimensijas pāriet trijās un sniedz iespēju meklēt vēl ceturto – netveramo, sajūtās un asociācijās balstīto.

Gleznotāja Ingemāra Treija savā daiļradē drosmīgi rīkojas ar krāsu, kontrastainiem toņiem un faktūrām. Viņa ir vienlīdz spēcīga gan zīmējumā, gan glezniecībā. Pilsētas skati, klusās dabas, ainavas, ūdeņi, pļavas un meži – tas viss ir fons, lai uz tā izceltos patiesais mākslinieces gleznu varonis – cilvēks. Viņa viennozīmīgi pierāda sevi kā talantīgu portretisti. Ingemāras gleznās bieži atpazīstami mākslinieces draugi, kolēģi, radinieki, kā arī no vecām ģimenes fotogrāfijām tuvie cilvēki. Tāpat gleznās saskatāms arī mākslinieces pašportrets, gan tiešā, gan vispārinātā nozīmju kontekstā.

Ingemāra Treija ir gleznotāja, mākslas pedagoģe, projektu vadītāja, izstāžu kuratore un Tukuma mākslinieku grupas priekšsēdētāja. Mācījusies Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā. 1990. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas monumentālās glezniecības nodaļu pie profesora Induļa Zariņa. Mākslas studijas papildinājusi Brēmenes Mākslas institūtā. Ieguvusi Humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā, kā arī ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre.

Māksliniece piedalās grupu izstādēs kopš 1989. gada. Rīkojusi vairākas personālizstādes Tukumā, Ventspilī, Talsos un Valkā. Mākslinieces radošo darbu atspoguļojums vērojams sienu gleznojumos sabiedriskām un privātām ēkām, kā arī grāmatu un kalendāru ilustrācijās.

"Piejūras klimata" ekspozīcijas otro sadaļu veido keramiķes Kristīnes Lazdānes darbi. Māksliniece izstādē rāda gan liela formāta tēlniecības objektus, kas veidoti izmantojot akmens masu, gan smalkus un filigrānas izteiksmes porcelāna darbus. Keramiķes darbos izstādē eksponētajiem priekšmetiem raksturīgi faktūrās un reljefos daudzveidīgi mākslas objekti, kur viegli sastapties ar šķietami lietišķa objekta formas kā arī mākslinieciskās asociācijās balstītu domu.

Kristīne Lazdāne mācījusies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā, vēlāk studijas turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmijā, kur 2001. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu. Šobrīd Kristīne Lazdāne ir keramikas, veidošanas, kompozīcijas pasniedzēja Māras Muižnieces Rīgas mākslas skolā, Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolā, kā arī Bauskas mūzikas un mākslas skolā.

Māksliniece aktīvi piedalās dažādos radošos projektos, plenēros, vada meistardarbnīcas. Ik gadu piedalās kopizstādēs un rīko personālizstādes. Ir atklātās darbnīcas un galerijas "Kartelis" vadītāja.

Īpaša tikšanās ar abām māksliniecēm par ekspozīcijā "Piejūras klimats" redzamo norisināsies 19. jūnijā pulksten 17 galerijas "Romas dārzs" izstāžu zālē, kad ikvienam interesentam klātienē būs iespēja sarunai par izstādei un mākslinieču daiļradei raksturīgo.

Izstāde galerijā "Romas dārzs" būs aplūkojama līdz 2019. gada 14. septembrim.

Ieejas biļetes cena pieaugušajiem 2, 50 eiro, studentiem, pensionāriem – 1,00 eiro, bērniem, skolēniem ieeja – bez maksas.