Ceturtdien, 5.janvārī, Liepājas mākslinieku grupa devās uz Jūrmalu, kur pilsētas muzejā atklāja Jūrmalas mākslinieku biedrības 40 gadu jubilejas izstādi.

Brauciens varēja notikt pateicoties Kultūras pārvaldes atbalstam. Tā rīkotājs Aivars Kleins portālam sacīja, ka liepājniekus uzaicinājusi Jūrmalas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Guna Kalnača.

"Nolēmām, ka jābrauc tāpēc, ka sen nav būts Jūrmalā un redzēti visu jūrmalnieku darbi vienkop. Ar vairākiem Jūrmalas grupas māksliniekiem pazīstami arī liepājnieki – Andrejs Ģērmanis, Olita Gulbe, Ligita Caune vairākkārt piedalījušies plenērā "Pilsēta un jūra", pērnvasar mūsu viesis bija arī Jūrmalas mākslinieku organizācijas vadītājs Dzintars Adienis.

Apbrīnojama ir arī Jūrmalas mākslinieku spēja saglabāt savu organizāciju cauri gadu desmitiem."

Kā jūrmalniekiem, atšķirībā no Liepājas kolēģiem, tas izdevies?

Andrejs Ģērmanis, vadījis Jūrmalas mākslinieku organizāciju desmit gadus:

"Mēs vienkārši sakām, ka mēs esam... Vienu laiku bijām Latvijas Mākslinieku savienības nodaļa, bet tad laiki mainījās un mēs kļuvām par patstāvīgu biedrību. Paldies, Dievam, ka ir Jūrmalas pilsētas muzejs, kas mūs atbalsta, un par izstāžu telpām mums īre nav jāmaksā. Arī domes Kultūras nodaļa mums ir labs kompanjons, un tas ir ļoti svarīgi."

Jūrmalā dzīvojošie mākslinieki sāka saliedēties organizētā grupā jau pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, līdz 1977.gadā grupa pārtapa par Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas nodaļu. Šobrīd Jūrmalas mākslinieku biedrībā (ar šādu nosaukumu mākslinieku grupa pazīstama kopš 2013.gada) ir vairāk nekā astoņdesmit dažādās tehnikās un žanros strādājoši mākslinieki, kuri aicina skatītājus uz vērienīgu četrdesmit gadu jubilejas izstādi, portālu informēja Jūrmalas pilsētas muzejā.

Uzziņa
Jūrmalas mākslinieku grupas rašanās laiks bija pozitīva entuziasma pilns. Mākslinieks Andrejs Ģērmanis zina stāstīt, kā septiņdesmito gadu vidū Jūrmalas mākslas entuziasti ar gleznotāju Valdi Bušu priekšgalā noskatīja skaistu, bet pamestu Jūrmalas pamatskolas ēku Bulduros, Muižas ielā 6, kur notikušas talkas, lai māju atjaunotu un ar domes atbalstu izveidotu to par mākslas centru. Metāla vējrādītājā parādījās trīs burti JMG – Jūrmalas mākslinieku grupa. Par pirmo grupas vadītāju ievēlēja populāro jūrmalnieku, gleznotāju un scenogrāfu Daili Rožlapu, autoritāte bija arī gleznotājs Valdis Bušs, kurš pēc diviem gadiem uz ilgāku laiku pārņēma grupas vadību. Nākamie grupas vadītāji bija Staņislavs Astičs, Andris Bērziņš, Andrejs Ģērmanis un Dzintars Adienis, kurš šo amatu pilda arī šodien.

Var runāt par vairākām nozīmīgām aktivitātēm mākslinieku grupas darbībā. Jūrmalā plauka Mākslas dienu tradīcija. Parasti Mākslas svētkus atklāja Horna dārzā pie Majoru kultūras nama, vēlākā Kultūras centra. Jūrmalniekiem labā atmiņā 2005.gada Mākslas svētki, kad pilsētas muzejā varēja skatīt Maijas Tabakas izstādi Gaismas nakts, kad Majoros vēra vaļā Daiļa Rožlapas izstādi "Rožlapa pavasarī", kad Horna dārzā darbojās bērnu radošās fantāzijas darbnīca Jāņa Anmaņa vadībā.

Jūrmalnieki draudzējās ar Talsu mākslinieku grupu, ar māksliniekiem no Jūrmalas sadraudzības pilsētām Francijā un Somijā. Īpaši tuva draudzība nodibinājās ar somu māksliniekiem, pateicoties toreizējai Bulduru kultūras nama vadītājai Zinaīdai Skujai. Jūrmalnieki ciemojušies Somijā, piedalījušies izstādēs un plenēros, aicinājuši viesos somu māksliniekus, organizējuši Somijas kultūras dienas Jūrmalā. Skaistā Somijas daba un varenā Sibēliusa mūzika iedvesmojusi daudzus Jūrmalas māksliniekus.

Jūrmalas mākslinieku darbība dokumentēta vairākos nozīmīgos izdevumos. 2003. gadā tika izdots Jūrmalas mākslinieku katalogs "Zīmes smiltīs" (sastādītāja māksliniece Astra Krūmiņa), savukārt 2013. gadā, nu jau neatkarīgā Jūrmalas mākslinieku biedrība (vadītājs Dzintars Adienis) realizēja sen lolotu domu par mākslas albumu ar kvalitatīvām reprodukcijām, kurā pārstāvēti vairāk nekā piecdesmit mākslinieki.

"Pēdējos gados Jūrmalas mākslinieku izstādes bijušas ne vien pašu mājās, bet arī Cēsīs, Liepājā, Palangā, Klaipēdā, bet šobrīd mūsu mākslinieku darbi redzami izstādē Vitebskā, Baltkrievijā.

Jubilejas izstādē līdzās mākslinieku jaunākajam veikumam īpaša vieta ierādīta mākslinieku grupas vadītāju darbu retrospekcijai. No Jūrmalas pilsētas muzeja krājuma eksponēti Daiļa Rožlapas, Valda Buša darbi, no privātām kolekcijām – Staņislava Astiča, Andra Bērziņa, Andreja Ģērmaņa un Dzintara Adieņa darbi.

Jūrmalas mākslinieku grupas 40 gadu jubilejas izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Jūrmala) skatāma līdz 12.februārim. Muzeja darba laiks: P., O. - slēgts, T. - Sv. no pulksten 10 līdz 17. Ieeja bez maksas.

(Avots: Jūrmalas pilsētas muzejs)