Visādi jaukā tikšanās ar mākslinieci Elitu Patmalnieci Liepājas muzejā sestdien, 6.aprīlī, gandrīz būtu beigusies kā parasts izstādes noslēgums, ja neierastos uzņēmējs Aigars Strīķis.

Tieši vaiņodnieks bija tas, kurš izstādes "Elitas darbi" noslēguma izsolē vienīgais nosolīja un iegādājās vienu no gleznām – “Ainava ar antilopi”, turklāt pēdējā brīdī, kad darbi jau tika saiņoti promvešanai.

Aigars Strīķis portālam atzina, ka ir priecīgs gan par iegūto darbu, kas viņam ļoti patīk un ko jau pirms nedēļas nolūkojis, gan par to, ka izsoles mērķis ir vākt līdzekļus, lai iemūžinātu Jāņa Groduma piemiņu.

Interesanti, ka tieši šo gleznu bija noskatījis arī Liepājas muzejs, kas solīšanā tomēr piekāpās uzņēmējam, un galu galā izvēlējās citu darbu – “Vēstule”, kas tapis, iedvesmojoties no kādas Pikaso skices un kurā atainotā sieviete ir pati māksliniece.

Uz tikšanos ar mākslinieci liepājnieki bija sanākuši kuplā skaitā, tostarp arī Jāņa Groduma mamma Ausma, šodienas jubilārs un Jāņa kolēģis Ainars Virga, viņa vecāki, tāpat kultūras projektu vadītāja Maija Kalniņa, kas uzņēmusies rūpes par līdzekļu vākšanu Jāņa Groduma piemineklim un daudzi citi. Tomēr piedalīties darbu izsolē par labu šim piemineklim neviens no klātesošajiem nebija pierunājams pat pēc cienāšanas ar vīnu un mākslinieces vēsto “Lāču” torti.

Kāpēc turīgāko liepājnieku interese par iespēju iegādāties Elitas Patmalnieces krāšņos darbus bija tika maza, grūti spriest. Muzeja direktore Dace Kārkla, kas uz solīšanu īpaši bija aicinājusi zināmus kolekcionārus un uzņēmējus, atzina, ka, acīmredzot, vaina ir Liepājas smagajā ekonomiskajā situācijā.

Darbu cena svārstījās robežās no Ls 350 līdz 20 000 (lielformāta izšuvums apaļā rāmī tapis pēc iepazīšanās ar Jāni Grodumu un tajā ietverta visa mākslinieces pasaule), lielākajai daļai gan nepārsniedzot tūkstoš latu robežu.

Muzeja speciālistes šīs summas vērtēja kā visnotaļ atbilstošas, ņemot vērā to darba un materiāla (zīda diegi) ietilpību.

Izstādē "Elitas darbi" lielākoties bija skatāmi krāsu bagātību un dzīvesprieku apliecinošie mākslinieces darbi, kas darināti tieši izšūšanas tehnikā.

Elita Patmalniece, spilgta un daudzpusīga savās radošajās izpausmēs, pazīstama arī kā modes māksliniece, kas veido tērpus skatuves māksliniekiem, teātra un operas izrādēm, viņa piedalās dažādos TV un citos projektos.

Rīt, 7.aprīlī, ar Elitu Patmalnieci tiksimies TV3 koru karos, kur viņa ieņems vietu pie žūrijas galda.