Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē šonedēļ ieradušies dažādi speciālisti, kā arī studenti no Leipcigas Universitātes un Latvijas Mūzikas akadēmijas.

Iemesls - 2007. gadā uzietās senās nošu kolekcijas inventarizēācija un kataloģizācija, portālam pavēstīja katedrāles atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

Sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) un Leipcigas Universitātes Muzikoloģijas institūtu izstrādātā projekta mērķis ir aktualizēt Eiropas mūzikā līdz šim bibliogrāfiski neapzinātu, bet vērtīgu 18. – 19. gadsimta mūzikas rokrakstu un iespieddarbu krājumu, kas daudzus gadus glabājas skapī Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē. Krājumā atrodami darbi korim, solistiem un orķestra partijas. Tos komponējuši slavenākie 18.gadsimta vācu komponisti, kuri visi bijuši arī ērģelnieki un kantori ievērojamās baznīcās.

Par unikālo kolekciju tiks izveidota datubāze un iekļauta starptautiskajā mūzikas avotu leksikonā RISM (Repertoir international des sources musicales).

Ņemot vērā krājuma stāvokli un pārstāvētās mūzikas profilu – īpaši daudz 18. gadsimta Saksijas mūzikas autoru manuskripti – projektā iesaistīti nozaru eksperti. Viņu vidū ir ķīmijas zinātņu doktore Rudīte Kalniņa, kuras vadībā nodota seno nošu papīru apstrāde tālākai saglabāšanai, kā arī doktors Ūve Volfs no Leipcigas Baha arhīva. Tāpat projektā piedalās Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mūzikas nodaļas vadītāja Daina Gauja un postdoktorante ērģelniece Rudīte Līvmane-Lindenbeka, kuras zinātniskās intereses saistītas ar ērģeļmūziku 18. gadsimta Latvijā. Projektā iesaistīti arī JVLMA un Leipcigas Universitātes studenti, kuriem šī līdzdalība nozīmē neaizstājamu zinātnisko praksi. Projekta zinātnisko vadību uzņēmusies profesore Lolita Fūrmane.

Pēc K. Liepas teiktā Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds un dievnama draudze jau iepriekš veikuši vairākus pasākumus, lai turpmāk saudzīgi uzglabātu vēsturisko nošu krājumu. Pateicoties Vācijas vēstniecības Latvijā atbalstam iegādāts jauns nošu skapis, bezskābes papīrs mapju sagatavošanai un dezinfekcijas līdzekļi biokorozijas skartā nošu papīra apstrādei.

Nošu krājuma kataloģizācija nākotnē ļaus veikt nozīmīgā kultūras mantojuma padziļinātu zinātnisko izpēti. Reizē fonds paredzējis rosināt diskusiju par Liepājas krājuma valstisko aizsardzību.