Pirmdien, 31.jūlijā, Latviešu biedrības nama foajē savu trešo jubilejas izstādi šajā gadā "Ceļā uz Dziesmu svētkiem" atklāja māksliniece Irina Tīre.

Arī šajā reizē, tāpat kā iepriekšējās, izstādes tematika, autores vārdiem runājot, savā ziņā ir "muzikāla", proti, jubilāre atlasījusi melnbaltās fotogrāfijas, kuru galvenie "modeļi" ir diriģenti.

Par "fotogrāfiju un sajūtu izstādi" to nosauca Tautas mākslas un kultūras centra vadītāja Baiba Kļava. Viņa arī atgādināja, ka līdz Latvijas simtgadei un Dziesmu svētkiem palicis mazāk nekā gads, un tādēļ vien šī izstāde ir vērtīga, jo apliecina, ka koru kustība "ir un būs", un to izbauda gan dziedātāji, gan diriģenti, gan – kā redzams izstādē – arī fotomāksliniece, kas šos mirkļus un izjūtas fiksējusi. Starp citu, kā atklāja darbu autore, fotografēts ne tikai Liepājā, bet braukts līdzi koriem arī uz citām pilsētām, lai noķertu īsto kadru.

Nav noslēpums, ka Irina Tīre daudzus gadus ir pastāvīga koncertu apmeklētāja, turklāt ar fotoaparātu rokās. Pateicoties viņai, ir fiksēti mirkļi, kas citkārt pagaistu nebūtībā, jo arī dziedāšana un mūzika ir gaistoša māksla, atzina Kļava.

Mākslinieci sveica arī fotogrāfiju varones, diriģentes Ilze Valce, Gunta Vite un Ilze Balode, kas atzina, ka Irina Tīres fotogrāfijās diriģenti atklājas "kaili un īsti".

Māksliniece ekspozīciju papildinājusi arī ar deviņu skaistu kora dziesmu tekstiem, ko sarūpēt palīdzējusi Ilze Valce.

Izstādes atklāšanā izskanēja daudz cildinošu un daudz pateicības vārdu māksliniecei, kura pati gan neslēpa, ka nepavisam nav apmierināta ar veidu, kādā nācies eksponēt fotogrāfijas, jo šādi – uz planšetēm, rāmjos un pa divām kopā tās zaudē daļu mākslinieciskā efekta. Taču šo nepilnību, iespējams, izdosies labot nākamajā dziesmu svētkiem, dziedātājiem un diriģentiem veltītajā izstādē, kurai, kā to vēlēja izstādes atklāšanas viesi, noteikti jābūt pēc nākamā gada Lielajiem dziesmu svētkiem...

Irinas Tīres jubilejas izstāžu klāstā pirmā bija izstāde "Marianna" Liepājas muzejā un pēc tam arī Pārventas bibliotēkā Ventspilī, otra – ar Liepājas simfoniskā orķestra mūziķiem un Liepājas metālkalumiem – "Dzirdēt noklusēto" – bija skatāma koncertzālē "Lielais dzintars", bet "Ceļā uz Dziesmu svētkiem"  ir mākslinieces astoņdesmitās gadskārtas trešā izstāde, kurai līdz gada beigās, sekos vēl arī ceturtā.

Jau vēstīts, ka Irina Tīre ir fotostudijas "Fotast" dalībniece kopš 1978.gada, un aktīvi iesaistās fotostudijas darbībā. Viņai piešķirts Starptautiskās fotomākslas federācijas goda nosaukums. Irina Tīre ir arī grafiķe un dejotāja, dzimusi 1937.gada 29.oktobrī Liepājā. Mākslinieces darbi eksponēti un augsti novērtēti gan Latvijā, gan Šveicē, Igaunijā, Lietuvā, Vācijā, Beļģijā, Francijā, Austrijā, Turcijā un citviet pasaulē. Tīres darbi apkopoti un skatāmi arī grāmatās "Dzirdēt noklusēto", "Liepāja grafikās" un "Skatiens". 2007. gadā Tīre saņēmusi titulu "Gada liepājniece".