No 25. novembra Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 skatāma izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju "Liepājniekiem veltīts mūžs. Ārsti Zandbergs un Klēšmits".

Dr. Nikolajam Zandbergam šogad paliktu 120 gadu, savukārt Dr. Helmuts Klēšmits varētu svinēt 100 gadu jubileju. Abi bija ķirurgi un leģendāras personības Liepājas medicīnas vēsturē.
Nikolajs Zandbergs (1891–1960) ir dzimis Jelgavā. Absolvējis Tērbatas universitātes Medicīnas fakultāti. Liepājā viņš ieradās 1922. gadā, pēc tam, kad vairākus gadus bija strādājis par kara ārstu Krievijā.
Viņš strādāja Liepājas Kara slimnīcā, bet kopš 1923. gada paralēli arī pilsētas slimnīcā, vispirms kā ginekologs, bet vēlāk kā ķirurgs. Pēc 2. pasaules kara Liepājā palika tikai daži ārsti no pirmskara laika, starp tiem arī Zandbergs.

1946. gadā viņš kļuva par Ķirurģijas nodaļas vadītāju un galveno ķirurgu Liepājas slimnīcā. Dr. Zandbergs apmācījis vairākus jaunos Liepājas ķirurgus, un laikabiedru atmiņās viņš palicis gan kā izcils speciālists, gan smalkjūtīgs cilvēks. Viņam bija daudz pacientu, un dakteri pavadīt pēdējā gaitā bija ieradušies gandrīz vai visi liepājnieki. Viņš apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeņa V, Viestura ordeņa IV un Atzinības Krusta IV šķiru, saņēmis arī dažādus padomju laika apbalvojumus.

Helmuts Klēšmits (1911– 2007) dzimis Naukšēnos. Pēc mācībām Rīgā un studijām Latvijas Valsts Universitātes Medicīnas fakultātē viņš iesaukts vācu armijā un 2. pasaules kara laikā kalpojis kā ārsts ķirurgs.
1945. gadā viņš tika arestēts un nosūtīts uz filtrācijas nometni Krievijā, kur turpināja strādāt par ārstu. Pēc atbrīvošanas Klēšmitam nav bijis atļauts strādāt Rīgā, tāpēc no 1947. gada viņš sācis praktizēt Liepājas pilsētas 1. poliklīnikā.

No 1951. līdz pat 1995. gadam Dr. Klēšmits bija Liepājas pilsētas slimnīcas ķirurgs. Viņš bija visā Latvijā izslavēts kā viens no labākajiem ārstiem, kas veica plaušu operācijas. Ārsts bijis pazīstams arī ar savu humoru un pārdrošību. Klēšmitu ģimenē izaudzināti trīs bērni.

Izstāde Liepājas muzeja ekspozīcijas "Liepāja okupāciju režīmos" telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 būs skatāma no 2011. gada 25. novembra līdz 2012. gada 15. janvārim. Tā veidota, Liepājas muzejam sadarbojoties ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja galveno speciālistu Mārtiņu Vesperi. Daļu no priekšmetiem izstādei devusi Dr. Klēšmita kundze Emma Klēšmite.

Liepājas muzejs krājuma ziņā ir viens no lielākajiem pašvaldības muzejiem Latvijā, kura krājumā ir vairāk nekā 100 000 muzeja priekšmetu, savukārt Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē. Pašreiz muzeja krājumā ir vairāk nekā 200 000 muzeja priekšmetu, kas stāsta par medicīnas attīstību no vissenākajiem laikiem līdz mūsu dienām.


Attēlā: Operē ķirurgi Dr. Klēšmits, Dr. Zandbergs, Dr. Ziks.