Šodien Nīcas novadā aptuveni piecus kilometrus dienvidu virzienā no Jūrmalciema no jūras izcelta sena burinieka koka daļa.

Kā ziņo aģentūra LETA, Nīcas novada domes pārstāve Dace Vecbaštika, kas par šo notikumu bija informējusi "Rietumu Radio", atzinusi, ka priekšmetu jūra izskalojusi jau pirms vairākām dienām.

Palielais fragments varētu būt no 16. – 17.gs. burinieka borta, pieļāva Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, kura kopā ar Nīcas novada pārstāvjiem šodien bija devusies uz notikuma vietu. Par to liecinot fakts, ka dēļi stiprināti ar koka tapām. Atradums daļēji vēl bijis ieskalots smiltīs, taču redzamā daļa bijusi vismaz trīs metrus liela, portālam atzina Liepājas muzeja direktore.

"Par atradumu paziņoja vietējie zvejnieki, kuri smiltīs ieskaloto detaļu jūrā bija pamanījuši jau pirms vairākām dienām. Vakar bija vējš un viļņi, tāpēc nebija iespējams tai tikt klāt," informēja Vecbaštika.

Pēcpusdienā atradums jau izcelts un novietots drošā vietā. Lai noteiktu detaļas piederību un vecumu, talkā tikšot aicināti eksperti.

Precīzu kuģa vraka vecumu un sīkāku informāciju varēs uzzināt pēc ekspertīzes veikšanas, ko pašvaldība ir gatava finansēt, aģentūru LETA informējusi Nīcas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Gunita Šime.

Kuģa vraku pludmalē pamanījis vietējais zvejnieks Oskars Kadeģis. Nīcas Senlietu krātuves vadītāja Gita Vanaga skaidroja, ka pretī šai vietai jūrā ir sēklis, kas savulaik bijis liktenīgs ne vienam vien kuģim.

Seno kuģa daļu interesenti visdrīzāk varēs apskatīt Nīcas senlietu krātuvē, portālam sacīja Šime.

Kamēr nav īstenots Liepājas muzeja projekts par jaunu Jūrniecības un zvejniecības filiāli, muzejs uz vērtīgo atradumu nepretendē, portālam sacīja Dace Kārkla, un tas varēs palikt Nīcas novadā.