Mākslas skolās tiek sagatavoti ļoti labi speciālisti, taču radošo industriju attīstībai nepieciešama studentu iesaiste reālā biznesa vidē, uzskata kultūras projektu vadītāja Krista Kalnarāja.

"Studentiem mācību procesā pietrūkst saiknes ar biznesa vidi, un viņiem nav skaidrs, kā viņi pēc studiju beigšanas ar savām prasmēm spēs pelnīt naudu," intervijā "Rietumu radio" sacīja Kalnarāja. Viņa uzsver, ka mākslas un dizaina mācību iestādēm jāveido cieša sadarbība ar biznesa vidi. "Lai nav tā, ka tiek radīts dizains, kuru nevar saražot."

Kalnarāja gan uzsver, ka ir arī izņēmumi un jaunieši, kuri rada "brīnumainas un interesantas lietas" gan dizainā, gan apģērbā, gan mākslā, raksta LETA.

Topošajā Latvijas Kultūras akadēmijas filiālē Kuldīgā cieša sadarbība ar ražotājiem ir viens no galvenajiem uzdevumiem, sacīja Kalnarāja.

Jau ziņots, ka pērn decembrī tika parakstīts nodomu protokols starp Mākslas akadēmiju un Kuldīgas novada pašvaldību par ieceri Kuldīgā atvērt akadēmijas filiāli radošo industriju jomā. Šogad notiks filiāles koncepcijas izstrāde, iesaistot visas ieinteresētās puses – augstskolu, Kultūras ministriju, Kuldīgas novada pašvaldību un industrijas pārstāvjus.

Latvijas Mākslas akadēmijas filiāles izveidošana Kuldīgā būtu ieguvums visam Kurzemes reģionam, tajā skaitā arī Liepājai, uzskata Kalnarāja.

"Ieguvums ir visam Kurzemes novadam, un jo īpaši Liepājai," sacīja Kalnarāja. "Mums ir [Liepājas Dizaina un] mākslas skola, kur sagatavo ļoti labus un zinošus cilvēkus, kuri tālāk var iet un papildināt savas zināšanas augstākajā izglītībā. Manuprāt, ir labi, ka ne vienmēr būtu jābrauc uz Rīgu, jo iespēja iegūt augstāko izglītību Kuldīgā veicinātu reģionālo piederību Kurzemei un arī Liepājai."

Viņa prognozē, ka Mākslas akadēmijas filiāles izveidošana Kuldīgā atstās ļoti labu iespaidu uz uzņēmējdarbību, jo būs jauni speciālisti, kas varēs piedalīties radošos procesos un vienlaikus arī attīstīt rūpniecisko dizainu.

Kuldīgas apkārtnē ir arī vairāki kokapstrādes uzņēmumi, un šāda izglītības iestāde ļautu studentiem satikties ar uzņēmumu un ražošanas vidi, sacīja Kalnarāja, piebilstot, ka šāda centra veidošanās veicinātu arī jaunu uzņēmumu rašanos.

Jau ziņots, ka pērn decembrī tika parakstīts nodomu protokols starp Latvijas Mākslas akadēmiju un Kuldīgas novada pašvaldību par ieceri Kuldīgā atvērt filiāli radošo industriju jomā. Šogad notiks filiāles koncepcijas izstrāde, iesaistot visas ieinteresētās puses – augstskolu, Kultūras ministriju, Kuldīgas novada pašvaldību un industrijas pārstāvjus.