Viesnīcas “Promenade Hotel" vestibilā, nomainot ziemas gadalaikam veltīto ekspozīciju, šobrīd skatāma mākslinieka un visā darba mūžā arī ķirurga Emīla Braunberga gleznu izstāde.

Gleznas ir no mākslas galerijas "Romas dārzs" kolekcijas.

Liepājā Braunberga darbi publiskai apskatei tiek izstādīti pirmo reizi, un košā, dzīvespriecīgā abstrakto gleznu izstāde ir spilgts un pārliecinošs ieskats mākslinieka daiļradē un gleznieciskajā rokrakstā.

Mākslinieks par savu daiļradi teicis: "Domas par abstrakto glezniecību man radās klausoties mūziku, kas būtībā arī ir abstrakta. Esmu iespaidojies no spontānā abstraktā ekspresionisma, kas visvairāk atbilst manai pašreizējai izjūtai par redzēto un pārdzīvoto. Emocija ir manu gleznu galvenais saturs, bet krāsa – tās izteiksmes līdzeklis".

Emīls Braunbergs dzimis 1931. gada 6. augustā Tukumā. Jau skolas gados viņš aizrāvies ar zīmēšanu, viņa skolotāji un padomdevēji mākslā bijuši makslinieks Leonīds Āriņš un Ansis Artums. Vidusskolā klases audzinātājs mākslinieks Ernests Meļķis, redzot Braunberga zīmējumus, ieteica turpināt mācības Mākslas akadēmijā, taču izvēle tomēr sliecās uz ārsta profesijas pusi, un akadēmijā autors tā arī neiestājas. 1957. gadā viņš absolvē Rīgas Medicīnas institūtu. Pēc medicīnas studijām viņš ir ķirurgs Preiļu rajonā, vēlāk Jūrmalā un Rīgā, kur vadīja ķirurģisko nodaļu Rīgas 1. klīniskā ātrās palīdzības slimnīcā.

No šodienas skatu punkta veroties un izvērtējot mākslinieka salīdzinoši lielo formātu gleznojumus, liekas pārsteidzoši, ka mākslinieks visa mūža garumā akadēmisko mākslas izglītību tā arī nav ieguvis, taču, apgūstot prasmes darbnīcās un pašmācības ceļā, ir izdevies izkopt pārliecinošu un tikai sev raksturīgu gleznniecības un stilistikas manieri. Ar glezniecību Emīls Braunbergs nodarbojies pārsvarā savā brīvajā laikā, pievēršoties glezniecības žanru zelta griezumam: pilsētu un lauku ainavām, kā arī klusajām dabām. Mākslinieka galvenais izteiksmes līdzeklis ir bagātīgs un drosmīgs kolorīts, tīro toņu izmantojums, lieli krāsu laukumi, kuri tuvumā skatoties tuvinās abstraktai izteiksmei, taču pakāpjoties atstatus, sakārtojas nolasāmās, un izceltās ainavās un kompozicionālos salikumos.

Kopš 1968. gada autors piedalījies profesionālo mākslinieku rīkotajās izstādēs. E. Braunbergam dzīves laikā bijušas arī vairākas personālizstādes Rīgā, Jūrmalā un Tukumā, kā arī ārzemēs – Panevēžā (Lietuva), Berlīnē (Vācija, 1992. gadā), Hernē un Hattingenā (Vācija, 2002.). Piedalījies kopizstādēs ar citiem māksliniekiem Somijā, Šveicē, Japānā, kā arī daudzviet Latvijā.

Viņa darbi ir atrodami Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejā, Jūrmalas pilsētas muzejā, Tukuma muzejā kā arī privātkolekcijās Latvijā, Vācijā, Zviedrijā, Austrijā, Kanādā, Izraēlā un ASV. Latvijas Mākslinieku savienībā uzņemts 1996. gadā.

Emīls Braunbergs miris 2018. gadā*.

*Materiāls sagatavots, izmantojot informāciju no interneta resursiem.