Pirmdien, 13.jūlijā, divdesmito reizi sācies galerijas "Klints" jeb Aivara un Ingas Kleinu rīkotais tradicionālais vasaras plenērs, kas noslēgsies ar izstādi Liepājas muzeja dārzā.

Starptautiskais gleznotāju un zīmētāju plenērs "Pilsēta un jūra" šoreiz pulcējis trīsdesmit māksliniekus gan no Latvijas – Jēkabpils, Madonas, Rīgas, Jūrmalas un Liepājas, gan lietuviešus – Mariusu Mindaugu Dani un Jozu Pranckeviču no Viļņas, un Daliju Skridalaiti no Kretingas, gan baltkrievus – Mihu un Ludmilu Cibuļskus, gan mākslinieku no tālās ASV – Aivaru Zandbergu.

Liela daļa plenēra dalībnieku, lielākoties liepājnieki un jūrmalnieki, tajā piedalās regulāri. Aivars Zandbergs spriež, ka viņam šī būšot ceturtā reize – pirmā bijusi tieši pirms pieciem gadiem, arī viens lietuvietis un baltkrievs jau otro reizi piedalās Liepājas plenērā.

Pirmie pie otas šoreiz, šķiet, bija ķērušies tieši baltkrievi – abi jau svētdien ar molbertiem iekārtojās Kleinu dārzā Palangas ielā, lai "iesildītos" pirms plenēra sākuma un iemūžinātu tur ziedošās krāšņās rozes.

Lai gan plenēra nosaukums ir "Pilsēta un jūra", šoreiz akcents tajā likts uz pilsētas tēmu, ne jūru, stāsta Kleins. "Lai gleznās vēl kaut ko no vecās Liepājas saglabā..." Turklāt nereti no citurienes atbraukušie mākslinieki ierauga to, ko vietējie nav pamanījuši un kam ikdienā paiet garām, ievērojis Kleins.

Tā kā mākslinieki strādā individuāli, un satiekas vien pie pusdienu galda, viena plenēra diena būs veltīta savstarpējai saskarsmei. "Brauksim uz Karostu, tur ar vindsērfinga kluba laipnu atļauju sarīkosim pikniku, būs pirts, arī skats šajā vietā visnotaļ romantisks. Mākslinieki varēs satikties, parunāties," spriež Kleins.

Pateicoties Kultūras pārvaldei un atbalstītājiem, jubilejas plenēru izdevies sagaidīt cienīgi, spriež Kleins – jau maijā, atklājot pērnā plenēra darbu izstādi Liepājas muzejā, plenēra rīkotāji vēra vaļā arī visnotaļ respektablo jubilejas katalogu. Plenēra dalībniekus var pazīt arī pēc īpašajām "fisherman" cepurītēm ar uzrakstu, kas vēsta, ka šis 20. Liepājas plenērs "Pilsēta un jūra".

Kleins gan ir norūpējies par nākotni – Valsts tehnikuma kopmītnes Ukstiņa ielā (bijusī celtnieku arodskola), kuras plenēra rīkotāji izmanto jau gadus desmit, nupat kļuvušas ļoti pieprasītas. Kleina viedoklis – pašvaldībai derētu padomāt par vēl kādu demokrātisku naktsmītņu vietu pilsētas centrā, ja tā ir ieinteresēta piesaistīt mākslinieku vai kādu citu ne tik bagātu pilsētas viesu uzmanību Liepājai.

Plenērs noslēgsies sestdien, 18.jūlijā, ar brīvdabas izstādi Liepājas muzeja dārzā. Tā būs aplūkojama no pulksten 12 līdz 17. Būs arī džeza mūzika!

Lietus gadījumā gan, lai redzētu plenērā tapušos darbus, būs jāmēro ceļš uz Ukstiņa ielu, kur izstādei atvēlēta tehnikuma zāle.