Liepājas simfoniskais orķestris ar sezonas atklāšanas cienīgu programmu piektdien aizsāka savu 133.sezonu. Kāda tā būs, stāsta orķestra vadītāji.

Atvars Lakstīgala, LSO galvenais diriģents: "Jaunā sezona noteikti būs interesanta. Būs daudz dažādas mūzikas.

Gribu uzsvērt, ka šo sezonu mēs jau plānojam, zinot, ka būs koncertzāle – repertuāru veidojam tā, lai būtu ņemtas vērā publikas intereses, vienlaikus veicinot orķestra izaugsmi.

Mums ir jācenšas vēl vairāk, nedrīkstam apmierināties ar to, ka esam labi, un neko vairāk mums nevajag. Ir jāaug vēl vairāk, un tā mēs arī esam veidojuši repertuāru. Tāpēc būs arī viesdiriģenti, tostarp mūsu pastāvīgais viesis un mans Berlīnes konservatorijas profesors Lucs Kēlers, kurš te būs jau pēc mēneša. Viņš arī diriģēs pianisma zvaigžņu festivālā un kopā ar mums dosies pavasara koncertturnejā. Tāpat tūlīt pat, rudenī, divas programmas ar orķestri veidos Normunds Šnē, arī skandināvu diriģents Bjarte Engesets.

Cenšamies piesaistīt tiešām izcilus māksliniekus, kas vēl vairāk varētu mūs kopt un pucēt.

Bēthovens sezonas atklāšanā, lai pacilātu orķestri un klausītājus?
Varbūt arī tā. Teikšu godīgi, kad sāku strādāt, teicu orķestrim, ka mazliet baidos no Vīnes klasikas – likās, ka esmu smags un arī darīšu to visu smagi. Bet, kad vienu reizi pamēģināju Bēthovena 4.simfoniju izbraukumā Balvos, orķestra direktors teica, ka Bēthovens ir mans, un kad mani tā iedrošināja, arī pagājušo sezonu atklājām ar Bēthovena 7.simfoniju, šo – ar Bēthovena 5.simfoniju, un arī nākamo sezonu plānojam noteikti atklāt ar Bēthovenu."

Uldis Lipskis, LSO valdes loceklis: "Pirmkārt šo sezonu esam veidojuši ar atbildību pret tradīcijām – visas nopietnās lietas, kas līdz šim ir darītas, tiks koptas: pianisma zvaigžņu festivāls; koncerti skolu jaunatnei, turklāt jaunā un ļoti interesantā formātā, sadarbībā ar Andri Veismani un Andri Ērgli; cikls "Dzintara skaņas zvaigznājs", kurā jau trīs koncerti līdz marta vidum ir ieplānoti.

Sāksim arī ko jaunu – koncertu ciklu "Lielo dzintaru gaidot", kurā koncentrēsim labākos koncertus, kurus vedīsim pa Kurzemi, reklamējot topošo koncertzāli, lai divu gadu laikā sakāpinātu interesi sabiedrībā un veidotu plašāku auditoriju – cerot, ka brīdī, kad koncertzāli vērs vaļā, biļetes tiks izpārdotas pusgadu uz priekšu.

Strādāsim ar latviešu diriģentiem – Šnē, Ozoliņu, Veismani, protams, Lakstīgalu, un arī jauniem diriģentiem. Strādāsim ar viesdiriģentiem no citām zemēm, ļoti iemīļotiem gan publikā, gan orķestrī, kā Kēlers, Adigezalovs, bet stādīsim priekšā arī jaunus diriģentus – Čārlzu Oliveri Monro no Vācijas, Aleksandru Šimeli no Viļņas.

Šimelis līdz šim vairāk bija zināms kā "Fazzioli" klavieru piegādātājs pianisma festivālam, taču pēc profesijas viņš ir diriģents, un, sākot jauno gadu, kopā ar sešiem poļu mūziķiem viņš gatavos ļoti savdabīgu programmu, kurā dažādos etnomūzikas stilos interpretēs Šopēnu.

Runājot par mūzikas saturu, šajā sezonā būs latviešu mūzika, tostarp jauni, spēciāli mums rakstīti "Liepājas koncerti", diviem no kuriem pirmatskaņojums būs Pianisma zvaigžņu festivālā – viens būs Andra Vecumnieka opus klavierēm, marimbai un čellam ar orķestri, savukārt otru jeb "7. Liepājas koncertu" jau ilgāku laika raksta Santa Ratniece, un tas top pēc Vestarda Šimkus ierosinājuma.

Bez tam orķestra repertuārā būs klasiskas, augstas klases vērtības – Bēthovens, Mocarts, Haidns, kas mums vajadzīgas arī, lai trenētu orķestri.

Spēlēsim romantiķus, un būs arī tas, no kā atkāpāmies iepriekšējos trīs gadus – izcila, bet diezgan elitāra mūzika, kā Mālers, Brukners.

Antona Bruknera 4.simfonija skanēs jau 10.oktobrī, bet sezonas noslēgumā – Gustava Mālera 4.simfonija.

Tāpat orķestrim paredzēti ieraksti.

Būs kopprojekti ar Klaipēdas kamerorķestri, ar kuru apvienojoties jau veidojas varenjaudīgs orķestris. Esam plānojuši vairākus koncertus, ko spēlēsim gan Liepājā, gan Klaipēdā."