Otrdien, 27.septembrī, pulksten 18 Liepājas Latviešu biedrības namā tiks atklāta mākslinieču Rasas Šulcas un Daces Dēliņas-Lipskas izstāde "Un vilks".

Kā informē SIA "Liepājas Latviešu biedrības nams" Kultūras darba menedžere Simona Puiga, izstāde ir par neparastajām attiecībām ar savu "iekšējo zvēru", sastopot to klusā meža ielokā, atsaucoties uz pasaku par Sarkangalvīti.

"– Nāc šurp, Sarkangalvīt, te tev būs salds rausis un vīna pudele, aiznes vecmāmiņai. Viņa ir slima un nespēcīga. Vīns un baltmaize tai dos spēku. Ej tūliņ, kamēr vēl nav tik karsts. Un, kad tu iziesi uz ceļa, tad ej rātni un pieklājīgi, nelec pāri grāvim, citādi tu sasitīsi pudeli un nebūs ko aiznest vecmāmiņai. Un, kad tu ieej viņas istabā, neskaties apkārt pa visiem kaktiem un neaizmirsti padot labdienu. – Gan es visu izdarīšu labi jo labi, – atteica Sarkangalvīte un atvadoties pasniedza mātei rociņu." (Brāļi Grimmi).

Tomēr Sarkangalvīte māmiņu neklausīja, ļāvās vilka vilinājumiem, novirzījās no taciņas un nonāca pelēča vēderā kopā ar vecmāmiņu. Kāpēc? Nezvērs ir daļa no paša cilvēka neapzinātās dabas, kas veidojusies evolūcijas gaitā.

Zvērs nav ne slikts, ne labs. Zvērs ir un būs, kamēr vien mēs dzīvosim. Tikai no mums ir atkarīgs, vai tas būs mūsu kalps vai pavēlnieks. Kad Zvērs kļūst par Nezvēru, mums nākas pakļauties tā rīcībai, jo pirmatnējais izdzīvošanas instinkts ir jo spēcīgs. Lai Zvērs neplosītos, un negribētu mūs aprīt, par to jārūpējas. Tomēr kā par to rūpēties, lai neietu Zvēra pavadā?

Rasa Šulca (1979) beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, 2003. gadā ieguvusi Humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā.
Līdz šim sarīkojusi piecas personālizstādes un piedalījusies virknē grupu izstāžu Latvijā un ārvalstīs. Darbi atrodas Liepājas Mūkusalas salona kolekcijā un privātkolekcijās Latvijā, Zviedrijā, Vācijā un Lielbritānijā.

Nozīmīgākie gleznu cikli "Modelis" (2008) Galerija 1.stāvs, "Apsardze" (2011) Mākslas muzeja Arsenāls , Radošā darbnīca, "Saites" (2012) mākslas telpa Nabaklab, "Desmit" (2013) Galerija MANSS, "Neviens neko neteica" (2015) Mūkusalas Mākslas salons, Rīgā. Dzīvo un strādā Rīgā, Latvijā.

"Manu gleznu varoņi nav gluži mani ideāli vai svešinieki, bet drīzāk jau pētniecības objekti. Tomēr gleznu galvenais uzdevums ir ieinteresēt skatītāju nevis ar noteikto vizuālo tēlu, bet gan ar to, kas atrodas aiz šī tēla" (Rasa Šulca).

Dace Dēliņa-Lipska (1977) Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi bakalaura grādu Modes dizainā. No 2001.gada studējusi figurālās glezniecības meistardarbnīcā, 2003. gadā ieguvusi Humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā.

Kopizstādēs un dažādos modes un mākslas projektos piedalās kopš 1998. gada. Darbi atrodas Liepājas muzeja kolekcijā un privātkolekcijās Latvijā, Itālijā, Dānijā, Zviedrijā, Vācijā un ASV.

Kopš 2006. gada dzīvo Liepājā un strādā par mākslas pedagogu Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā. Personālizstādes: Ballet, Liepājas starptautiskā bērnu baleta festivāla ietvaros, UPB galerija (2014); Slepenais dārzs, Liepājas muzejs (2014); Dali Ballet, Art cafe Dali, Rīga (2015).

Mākslinieces nozīmīgākais iedvesmas avots ir cilvēks. Interese par modi un glezniecība organiski savijušās, radot modes ilustrācijai raksturīgo ekspresīvo līniju, viegli kāpināto izteiksmi un krāsu kontrastus.
 
Izstāde "Un vilks" Liepājas Latviešu biedrības nama Galerijā būs skatāma no 27.septembra līdz 23.oktobrim.