Žūrija nosaukusi gada balvu teātrī "Spēlmaņu nakts" nominācijas. To vidū deviņas – labākais aktieris, labākā aktrise u.c. – tikušas arī Liepājas teātrim.

Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins portālam sacīja: "Liepājas teātrim tikušas deviņas nominācijas. Visas labas"

"Spēlmaņu nakts" nominācijā "Gada aktieris" žūrija izvirzījusi Egonu Dombrovski par Džona Merika lomu izrādē "Ziloņcilvēks" Liepājas teātrī, kā arī Daini Grūbi par lomu Radība izrādē "Frankenšteins" Dailes teātrī, Ivaru Kļavinski par Jalmara Ekdāla lomu izrādē "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī, Juri Žagaru par Jūhana lomu izrādē "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī, Uldi Anži par Lāčplēša lomu izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī Valdi Lūriņu par Andrē lomu izrādē "Ak, tētīt..." Latvijas Nacionālajā teātrī un Mihailu Barišņikovu par lomu izrādē "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī.

Nominācijas "Gada aktrise" pretendentes uz balvu ir Inese Kučinska par Meropas Davidovnas Murzaveckas lomu izrādē "Portreti. Vilki un avis" un Natālijas Petrovnas lomu izrādē "Mēnesis uz laukiem" Liepājas teātrī, Guna Zariņa par Spīdolas lomu izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, Ilze Ķuzule-Skrastiņa par Mariannas lomu izrādē "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī, Lidija Pupure par Johana Sebastiana Baha lomu izrādē "Iespējamā tikšanās" Dailes teātrī, Līga Liepiņa par Marijas lomu izrādē "Dāmas" "Teātrī TT", kā arī Olga Dreģe par Georga Frīdriha Hendeļa lomu izrādē "Iespējamā tikšanās" Dailes teātrī.

Uz balvu nominācijā "Gada režisors" pretendē Alvis Hermanis par iestudējumu "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, Elmārs Seņkovs par iestudējumu "Mežapīle" un "Zēns" Latvijas Nacionālajā teātrī, Regnārs Vaivars par iestudējumu "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī, Viesturs Kairišs par iestudējumu "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī Vladislavs Nastavševs par iestudējumu "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Melnā sperma", kas iestudēts "Ģertrūdes ielas teātrī".

Žūrija nominācijai "Gada lielās formas izrāde" izvirzījusi izrādi “Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī, kuru veidojis režisors Viesturs Meikšāns, "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī, ko iestudējis režisors Vladislavs Nastavševs, izrādi "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, ko veidojis režisors Alvis Hermanis, iestudējumu "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī, ko veidojis režisors Regnārs Vaivars, izrādi "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī, ko iestudējis režisors Elmārs Seņkovs un izrādi "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, kuru iestudējis režisors Viesturs Kairišs.

Nominācijas "Gada mazās formas izrāde" pretendenti ir "Dāmas", kas tapusi "Teātrī TT" režisores Ingas Tropas iestudējumā, "Melnā Sperma", kas iestudēta Ģertrūdes ielas teātrī režisora Vladislava Nastavševa vadībā, "Rondo" iestudējums Ģertrūdes ielas teātrī, ko iestudējis režisors Andrejs Jarovojs, izrāde "Smaržo sēnes", kas tapusi Valmieras Drāmas teātrī režisora Mārtiņa Eihes vadībā, kā arī izrāde "Zēns" Latvijas Nacionālajā teātrī, ko iestudējis režisors Elmārs Seņkovs.

Uz balvu nominācijā "Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem" pretendē izrāde "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši" Liepājas teātrī, kuru veidojis režisors Dž.Dž. Džilindžers, "Bērns vārdā Rainis" Valmieras Drāmas teātrī, kuru iestudējis režisors Reinis Suhanovs, izrāde "Kaka un pavasaris", kas izrādīta "Galerijā istaba" un iestudēta režisora Jāņa Znotiņa vadībā, izrāde "Pēdu dzinējs Caps" Latvijas Leļļu teātrī, kuru iestudējis režisors Ģirts Šolis, izrāde "Reiz bijanebija" Jaunajā Rīgas teātrī, kuru veidojusi režisore Māra Ķimele.

Nominācijas "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā", kurā pretendentus izvirzījusi Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija, pretendenti ir "Dejas dienas" desmitgade – laikmetīgās dejas notikums, "Pēdējās vakariņas" – izrāde/pastaiga, "Rauts", "Turku kafija" un "Vērpete".

Balvas "Gada aktrise otrā plāna lomā" pretendentes ir Ērika Eglija par Aragonu Jolandu izrādē "Žanna d’Arka" un Nataļju Ivanovnu izrādē "Trīs māsas" Dailes teātrī, Lolita Cauka par Kalpones lomu izrādē "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī, Madara Botmane par Tamāras lomu izrādē "Svina garša" Latvijas Nacionālajā teātrī, Maija Doveika par Gīnu Ekdāli izrādē "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī un Mirdza Martinsone par Jakobi kundzi izrādē "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī.

Savukārt nominācijas "Gada aktieris otrā plāna lomā" pretendenti ir Gatis Maliks par Klaudiju Gorecki izrādē "Portreti. Vilki un avis" un Mihailo Aleksandroviču Rakitini izrādē "Mēnesis uz laukiem" Liepājas teātrī, Kaspars Kārkliņš par Veročku izrādē "Mēnesis uz laukiem" Liepājas teātrī, Arturs Krūzkops par Melno bruņinieku izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, Gundars Grasbergs par Kangaru izrādē "Uguns un nakts" un Grēgersa Verla lomu izrādē "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī, Lauris Dzelzītis par Soļonija lomu izrādē "Trīs māsas" Dailes teātrī un Mārtiņš Meiers par Korovjeva lomu izrādē "Meistars un Margarita" Valmieras Drāmas teātrī.

Šogad nominācijā "Gada jaunie skatuves mākslinieki" tiks pasniegtas divas balvas – viena balva tiks skatuves māksliniecei, bet otra – skatuves māksliniekam. Nominācijas pretendenti ir Agnese Cīrule par Līgavas lomu izrādē "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī, Alise Danovska par Hedvigas lomu izrādē "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī, Ance Strazda par Kitijas lomu izrādē "Dāmas" "Teātrī TT", Austra Hauks par scenogrāfiju izrādei "Rudens sonāte" Jaunajā Rīgas teātrī, Dāvis Auškāps par režiju izrādei "Celtnieks Sūlness" Valmieras Drāmas teātrī, Klāvs Mellis par Matiasa lomu izrādē "Lielā melu burtnīca" Dailes teātrī, Raimonds Celms par Matīsu izrādē "Svina garša" Latvijas Nacionālajā teātrī un Uldis Siliņš par Klaudio izrādē "Zēns" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Balvas pretendenti nominācijā "Gada scenogrāfs" ir Reinis Dzudzilo ar izrādi "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī, Andris Freibergs par "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī, Kristīne Jurjāne par darbu izrādē "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, Vladislavs Nastavševs ar izrādi "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un Reinis Suhanovs par darbu izrādē "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī, "Makbets" Latvijas Nacionālajā operā un baletā un "Razpļujeva sapņi" Valmieras Drāmas teātrī.

Savukārt nominācijai "Gada kostīmu vai grima mākslinieks" žūrija izvirzījusi Eviju Pintāni par kostīmiem izrādei "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī, Ievu Kauliņu par kostīmiem izrādei "Smaržo sēnes" Valmieras Drāmas teātrī, Kristu Dzudzilo par kostīmiem izrādēm "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī un "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, "Mareunrol's" par kostīmiem izrādei "Makbets" Latvijas Nacionālajā operā un baletā, Rūtu Kuplo par kostīmiem izrādei "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un Vladislavu Nastavševu par kostīmiem izrādei "Melnā sperma" Ģertrūdes ielas teātrī.

Nominācijai "Gada gaismu un video mākslinieks" izvirzīti Oskars Pauliņš par gaismu izrādēs "Mežapīle", "Uguns un nakts" un "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī par gaismu izrādē "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī, Elīna Matvejeva par video izrādē "Dāmas", kas iestudēta "Teātrī TT", Evija Pintāne un Linda Ģībiete par video izrādē "Zēns" Latvijas Nacionālajā teātrī, Gļebs Fiļštinskis par gaismu izrādē "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, Jānis Sniķers par gaismu izrādē "Rudens sonāte" Jaunajā Rīgas teātrī un "-8" par video izrādē "Makbets" Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Nominācijas "Gada kustību mākslinieks" pretendenti uz balvu ir Irina Saveļjeva par horeogrāfiju izrādei "Parunāsim?" Daugavpils teātrī, Linda Mīļā par horeogrāfija izrādei "Makbets" Latvijas Nacionālajā operā un baletā, Elīna Lutce par horeogrāfiju izrādei "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, Renāte Kerda par horeogrāfiju izrādei "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī un Marija Korabļova par horeogrāfiju izrādei "Spoks no Kenetrvilas" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Nominācijā "Gada sasniegums baleta mākslā", kurā pretendentus izvirzīja Latvijas Profesionālā baleta asociācija, uz balvu pretendē Latvijas Nacionālās operas un baleta mākslinieki – Alise Prudāne par Šeherezādes lomu baleta izrādē "Šeherezāde un viņas stāsti", Raimondu baleta izrādē "Raimonda", Nikiju baleta izrādē "Bajadēra", Samuelu Goldenbergu un Šmuili baleta izrādē "Bolero", kā arī uz balvu pretendē Ieva Rācene par Šeherezādi baleta izrādē "Šeherezāde un viņas stāsti". Nominācijā izvirzīta arī Jolanta Lubēja par Odīliju baleta izrādē "Gulbju ezers" un Žizeli baleta izrādē "Žizele", Viktors Seiko par Romeo baleta izrādē "Romeo un Džuljeta" un Princi Dezirē baleta izrādē "Apburtā princese", kā arī Zigmārs Kirilko par Princi Zigfrīds baleta izrādē "Gulbju ezers", Princi Riekstkodi baleta izrādē "Riekstkodis", Franci baleta izrādē "Kopēlija" un Parisa lomu baleta izrādē "Romeo un Džuljeta".

Nominācijai "Gada muzikālās partitūras autors" izvirzīts Edgars Raginskis un Arvīds Saulītis par mūziku izrādei "Svina garša" Latvijas Nacionālajā teātrī, Arturs Maskats par mūziku izrādei "Mīlas svētība" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Emīls Zilberts par mūziku izrādei "Vaidelote" Valmieras Drāmas teātrī, Kārlis Auzāns par mūziku izrādēm "Frankenšteins" Dailes teātrī un "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī, Edgars Mākens par muzikālo noformējumu izrādei "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī, Vladislavs Nastavševs un Toms Auniņš par mūziku izrādei "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Savukārt nominācijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs)", kurā nominanti izvirzīti sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi, izvirzīta Anete Konste, Edmunds Frīdvalds, Mārcis Lācis Gruzona par "ehinokaktuss" "Dirty Deal Teatro", Justīne Kļava par "Dāmas" "Teātrī TT", Kārlis Krūmiņš par "Andrievs Niedra" "Dirty Deal Teatro" un Mārcis Lācis, Jānis Joņevs par "Rīga. Urbānie mīti" Jaunajā Rīgas teātrī.

"Spēlmaņu nakts 2015/2016" laureātu apbalvošanas ceremonija notiks 23.novembrī Dailes teātrī, kad 130 gadu jubileja tiks svinēta teātra režisoram un aktierim Eduardam Smiļģim. Apbalvošanas ceremonijas režisors būs Andrejs Žagars.

Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa sacīja, ka "Spēlmaņu nakts" ir pasākums, kad emocijas ir gan skatuves vienā, gan otrā pusē. "Prieks ir gan par tiem, kuru ilgas un alkas īstenojās ar balvas saņemšanu, gan arī par tiem, kas prot priecāties par saviem kolēģiem," sacīja Šiliņa-Gaismiņa.

Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā. Žūrijas priekšsēdētājas teātra kritiķes Maijas Uzulas-Petrovskas vadībā darbojās teātra kritiķe Mārīte Gulbe, Silvija Radzobe, Līga Ulberte un teātra kritiķis, laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls.