Sestdien un svētdien, 17. un 18.oktobrī, koncertzāle "Lielais dzintars" pirmo reizi pulcēja klausītājus, divās dienās piedāvājot trīs dažādus koncertus.

Ar trim koncertiem pagaidām "iesildīta" mazākā no koncertu telpām – Liepājas orķestra mūžībā aizgājušā mūziķa Dzintara Jurgelaiša vārdā nosauktā Kamerzāle. Pirmajiem – sestdienas vakarā – gods spēlēt jaunajā koncertu zālē, kā jau tas pienākas, bija Liepājas simfoniskā orķestra mūziķiem dažādos sastāvos, kam sekoja svētdienas dienas koncerts ar jauno talantu un nākamo zvaigžņu – Emīla Melngaiļa mūzikas vidusskolas audzēkņu – uzstāšanos, lai svētdienas vakarā atklāšanas koncertiem pieliktu neaizmirstamu punktu ar

Berlīnes filharmoniķu kvinteta izcilo priekšnesumu, ko publika sveica ar ovācijām, "bravo!" saucieniem un vētrainiem aplausiem.

Pirmā no zālēm atklāta. Kādi ir secinājumi? – jautājums, ko pēc svētdienas koncerta portāls uzdeva vairākiem cilvēkiem.

Daiga Vikmane, pianiste, koncertmeistare, Liepājas orķestra atjaunotāja un mūzikas vidusskolas ilggadējā direktora Valda Vikmaņa meita: "Izcili! Trūkst vārdu, lai izteiktu manu sajūsmu!"

Atvars Lakstīgala, Liepājas simfoniskā orķestra galvenais diriģents: "Šī ir tipiska kamerzāle, jo koncertzāle tika būvēta tā, lai šeit būtu arī kamermūzika. Zāle noteikti nav piemērota lielam sastāvam, jo tajā ir pārāk laba akustika. Divpadsmit mūziķi pirmajā koncertā jau bija uz robežas. Kamerzālē labāk spēlēt, ja ir publika, tukšā zālē reverbācija mazliet "deva pa galvu". Tagad, kad zāle ir pilna, – fantastiski, tieši tā, kā vajag! Nevaru iedomāties labākus apstākļus, kādos baudīt šo kvintetu! Kad koncerts beidzās, likās, ka tas tikko sācies, varētu klausīties vēl un vēl..."

Gunārs Upatnieks, Berlīnes Filharmonijas orķestra stīgu instrumentu kvinteta kontrabasists: "Sajūta ir fantastiska. Mums tās bija bija ugunskristības. Es, tāpat kā visi pārējie, pirmo reizi redzam koncertzāli, pirmo reizi tajā spēlējam un šis ir pirmais koncerts, kad spēlējam šādā sastāvā. Mums visiem ļoti patika, milzīgs prieks spēlēt, kad zāle pilna cilvēkiem. Mēģinājumā vēl īsti nevarēja saprast – augstie griesti, skaņa mazdrusciņ izplūda, bet koncertā bija ļoti skaisti. Arī ēka ļoti skaista, pirms koncerta nebija laika, taču ļoti gribam apskatīt lielo zāli. Cerams, kādreiz atgriezīsimies!"

Ints Dālderis, mūziķis, "Lielā dzintara" atklāšanas programmas mākslinieciskais vadītājs: "Domāju, ka pati zāle ir labāka pat, nekā varēja gaidīt – akustiskās un visas pārējās īpašības. Visi, kas divās dienās trijos koncertos spēlējuši, ir ar to ļoti apmierināti. Īpaši, kad iekšā ir klausītāji, kas ir ļoti svarīgi, jo akustika bieži vien no tā mainās – visu ļoti labi var dzirdēt, ļoti labi saprast.

Tādā ziņā viss ir kārtībā, bet koncertzāles menedžmentam vēl ir jāmācās koncertu organizēšanas, mākslinieku menedžēšanas lietas. Šoreiz diezgan daudz viņiem palīdzēja no ārpuses, bet ar laiku viss būs jādara pašiem. Šovakar šeit ir augstākās klases mākslinieki, viņu prasības nav lielas, bet ir konkrētas lietas, kas ir vajadzīgas, kas jāizdara. Tā kā turpmāk drusciņ būs jāpiestrādā pie mārketinga, pie pārdošanas lietām.

Taču klausītāji ir apmierināta, skan augstākā līmeņa mūzika – tieši tas, ko gribējām."

Nākamreiz "Lielais dzintars" publikai durvis vērs 30.oktobrī, kad ar Rēzijas Kalniņas monoizrādi "Oskars un Rozā dāma" tiks atklāta Eksperimentālā skatuve. Savukārt Lielās zāles atklāšana paredzēta 6. un 7.novembrī.

Studijas "Sense Media" veidotais video  – "Lielais dzintars" no putna lidojuma