29.jūnijā pulksten 19 Olimpiskā centra arēnā notiks Kurzemes Dziesmu svētki – Liepāja neko līdzīgu nav pieredzējusi jau trīsdesmit gadus.

Vairāk nekā 2000 dalībnieku, to skaitā vismaz 75 kori, 15 tautas deju kolektīvi, no kuriem desmit pārstāvēs Liepāju, Kurzemes pūtēju orķestris un mūziķu grupa Normunda Kalniņa vadībā, lai koru dziesmām un dejotāju priekšnesumiem būtu "dzīvs" pavadījums, nevis fonogramma, – tik vareni solās būt šie svētki, kuriem dots nosaukums "Es esmu dzīvība".

"Dīvaini, ka Liepājai nav savas estrādes, kur varētu izvietot 2000 dalībniekus un vēl skatītājus – tieši tāpēc trīsdesmit gadus šeit nekas tāds nav noticis, lai gan Kurzemes Dziesmu svētki notikuši regulāri," atzina svētku rīkotāji preses brīfingā, kas šonedēļ notika pilsētas domē pēc tam, kad svētku organizatoriskos jautājumus bija pārrunājuši rīkotāji: Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) koru un vokālo ansambļu eksperts Lauris Goss, Liepājas deju apriņķa virsvadītājs Jānis Purviņš, Kurzemes dziesmu svētku pūtēju orķestru virsdiriģents Guntis Kumačevs, svētku režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, svētku mākslinieciskā vadītāja Ilze Valce un Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra direktore Baiba Kļava.

Režisors Reinis Suhanovs, kuram Latvijas simtgades sarīkojumi Liepājā aizsākās jau pērn ar lielkoncertu "Kurzemes gredzens" koncertzālē "Lielais dzintars", atzina, ka par estrādes trūkumu neskumst, jo Liepājas Olimpiskā centra (LOC) arēnu jau iepazinis, Jāņa Lūsēna jubilejas koncertu gatavojot, un zina, ka tieši šī zāle ir vispiemērotākā, lai radītu  lielisku uzvedumu. LOC arēnā iespējams nodrošināt kvalitatīvu skanējumu, tuvplānus, gadalaiku maiņas efektu – visu, kas nepieciešams režisoram, lai iepriecinātu skatītājus. Neparasts šoreiz būs publikas izvietojums, jo skatītāju tribīnēs atradīsies koru dziedātāji, bet publika – arēnas pretējā pusē.

Ilze Valce pastāstīja, ka par Dziesmu svētku virsdiriģentiem izvēlēti Kurzemes labāko koru un pūtēju orķestru diriģenti, Dziesmu svētku virsdiriģenti un Goda virsdiriģenti, kuriem ir vai bijusi saistība ar Kurzemi.

Kurzemes Dziesmu svētku mākslinieciskā koncepcija un programma veidota, akcentējot Kurzemes kultūrvēsturiskās pamatvērtības – tajā iekļauti daudzu Latvijas un pasaules mūzikas kultūrai nozīmīgu, ar Kurzemi saistītu autoru – Ernesta Vīgnera, Emiļa Melngailļa, Alfrēda Kalniņa, Pētera Vaska, Agra Engelmaņa, Selgas Mences, Ērika Ešenvalda, Jāņa Lūsēna, Raimonda Tigula, Andra Kontauta un citu – skaņdarbi.

Kurzemes Dziesmu svētkos būs arī "pirmizrāde", atklāja Jānis Purviņš, – dejai "Es saviju vainadziņu" ar Jāņa Lūsēna mūziku "dzīvajā" izpildījumā.

Koncertu vadīs aktieri Zane Jančevska un Kaspars Znotiņš.

Svētkus finansē LNKC, Kultūrkapitāla fonds un Liepājas pašvaldība.

Dziesmu svētki būs noslēdzošais sarīkojums Latvijas simtgades trīs dienu svinībām, kas Liepājā aizsāksies 27. jūnijā ar vēsturiskā notikuma – kuģa "Saratov" sagaidīšanas – rekonstrukciju. Uz kuģa "Saratov" pirms simts gadiem vairākus mēnešus strādāja Latvijas valdība, kas 27.jūnija vakarā beidzot izkāpa krastā Liepājā.

Biļetes uz Kurzemes Dziesmu svētkiem "Es esmu dzīvība" būs nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs jau nākamnedēļ. Svētku rīkotāji atgādina, ka skatītāju vietu skaits LOC arēnā ir ierobežots.