18. un 19.maijā Liepājā mutuļos Kultūras katls "Liepā.Jā!", kura ietvaros notiks festivāls "Līvas ciems", starptautiskā akcija "Muzeju nakts" un radošo pasākumu kopums "Akti naktī".

18. un 19.maijā jau 11. reizi Liepājas ostas promenādē norisināsies amatniecības un tradicionālās kultūras festivāls "Līvas ciems", kurā apvienota tradicionālā kultūra, amatniecība, folklora, radošums, vēsture un mūsdienīga tās interpretācija. Tajā piedalīsies vairāk kā 200 amatnieku, kuri gan tirgosies ar saviem darinājumiem, gan demonstrēs amata prasmes, iesaistot apmeklētājus. Īpašu gaisotni radīs plašā kultūras programma, kurā piedalīsies profesionālo vidusskolu jauniešu radošie kolektīvi no Liepājas, Cīravas, Smiltenes, Kuldīgas, Klaipēdas, Rīgas, Skrundas, kā arī ielu muzikanti.

Līvas ciema tirgū šogad godā tiks celta kokamatniecība. Dažādās kokapstrādes meistardarbnīcās būs iespējams izmēģināt roku koka grebšanā, virpošanā un gravēšanā. Meistara Gunta Jekstes vadībā būs iespējams veidot Līvas ciema simbolu "Līvas ciema laiks". Darbosies koktēlniecības darbnīca "Dzenīša stāsts" meistara Alvja Vitrupa vadībā.

18. maijā darbosies Mārtiņa Sirmā un Raimonda Zommera Garšas darbnīca.

19. maijā "Lauki ienāk pilsētā", darbsies lauku sēta, kur galveno saimnieču godā folkloras apvienība "Atštaukas".

Sestdienas vakarā no pulksten 19 durvis vērs Liepājas muzeji. Muzeju nakts šogad iemirdzēsies zaļā krāsā un ieskanēsies meža skaņās.
Liepājas muzejs izgaismosies zaļš, un tajā būs apskatāmas Ilzes Ķībures rotas, kas tapušas no dažādu augu sēklām, kā arī notiks akcija "Iestādi koku!". Zaļā noskaņā – meža putnu dziesmas, klasiskās mūzikas šedevri kameransambļa "QUADRA" izpildījumā un Haralda Sīmaņa balss. Vakara gaitā – medību suņu paraugdemonstrējumi, mednieku stāsti un dižākās medību trofejas.
Liepājas muzeja ekspozīcijā "Liepāja okupāciju režīmos" Latvijas armijas karavīri un jaunsargi rādīs un stāstīs, kā izdzīvot mežā un izmantot to par aizsegu no ienaidnieku acīm. Lai kaut mazliet atdarītu mežam ar labu, ikviens ir aicināts padomāt par tā sargāšanu un nest uz muzeju makulatūru. Nakts izskaņā būs lustīga Zaļumballe.

Karostas muzejā katru pusstundu būs iespējams doties ekskursijā ar šova elementiem. Pasākuma laikā darbosies bufete ar lieliskajām Karostas cietuma bufetniecēm, kā arī būs iespēja noskatīties filmu par Karostu un fotogrāfēties dažādos vēsturiskos tērpos. Karostas cietuma sētā darbosies kara vēstures rekonstrukcijas klubs ''Latviešu karavīrs''.

AS "Liepājas metalurgs" muzejā būs iespēja iepazīties ar retiem materiāliem no Liepājas metalurgu vēstures, vēsturisko fotgrāfiju izstāde par metalurģisko tehnoloģiju attīstību un speciāli šai dienai sagatavota izstāde no muzeja fondiem par desmitiem dažādu veidu īpašiem “brīnumakmeņiem". Tepat – rūpnīcas skati un cilvēku sejas pagajušā gadsimta vecajā kinohronikā.
Muzeji būs atvērti no pulksten 19 līdz pulksten 1.

Kad mēness būs sasniedzis savu augstāko punktu, pulksten 19.53 atdzīvosies Liepājas ielas un kā Imanta Ziedoņa Zaļajā pasakā "kādu nakti pilsētā ienāks mežs...". Radošo pasākumu kopumā "Akti Naktī" atdzīvosies kultūrai neierastas vietas.

Ziedoni izdziedāt varēs kopā ar fonda "Viegli" pārstāvjiem Goran Goru un Kārli Kazāku, kā arī ar pašmāju teātra aktieriem Inesi Kučinsku, Agnesi Jēkabsoni un Edgaru Pujātu. Dabas ritmus izskandinās Nils Īle un "Afroambient", kā arī jaunā postfolkloras grupa "Zari". Tāpat būs iespējams dzirdēt muzikālo apvienību "Lidojot ar putniem", kā sastāvā spēlē Ilze Grunte, Kristaps Krievs un Andris Grunte. Uzstāsies dziesminieces Anta Eņģele un Austra Pumpure. Notiks arī Liepājas koru sadziedāšanās Vītolu ielā.

Būs iespējams noskatīties Goda teātra pirmizrādi "Tikai nesaki nevienam...", kā arī vērot etīžu teātri "Nerten".
Sava vieta būs dzejai, ko piedāvās gan Liepājas dzejnieki, gan īpašie viesi no Rīgas – dzejiski muzikāla performance "Mūsu dienu skaņu celiņš", kurā piedalās tādi dzejnieki kā Anna Auziņa, Inga Gaile, Kārlis Vērdiņš, Arvis Viguls un muzikālā grupa "Sigma". Kafejnīcā "Darbnīca" norisināsies "Dzejas slams" un ar senajām platēm viesosies Uldis Rudaks.

Savs autorpunkts būs māksliniecei un dziesminiecei Hasintai, pasākumā dažādos punktos būs iespējams sastapt arī vietējos māksliniekus – Gunti Otanķi, Pēteri Taukuli, Andri Milleru u.c.
Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studenti būs sagatavojuši dažādas vizuālās instalācijas, kā arī iedzīvinās Liepājas himnas skulptūras.