Marta pirmajā nedēļas nogalē Liepājā notiks ikgadējais dziesminieku festivāls "Austrasdienas", atzīmējot arī radošās telpas "Austras istaba" viena gada jubileju.

Austrasbērni aicina uz trīs koncertiem: 2.martā pulksten 15 Liepājas BJC "Vaduguns" zālē tiks izpildīta Imanta Kalniņa 3. koncertprogramma, bet vakarpusē pulksten 19 radošajā telpā "Austras istaba" notiks Austrasbērnu sadziedāšanās, savukārt, 3.martā pulksten 13 folkloras centrā "Namīns" ikviens aicināts uz tautasdziesmu koncertu. Ieeja pasākumos par ziedojumiem, informē Austras biedrības projektu vadītāja Inese Muižniece.

"Austrasdienas" ir dziesminieku festivāls, kas radies, pateicoties leģendārajai dziesminiecei Austrai Pumpurei, un tas notiek ne tikai Liepājā, bet arī Rīgā un nereti arīdzan citās Latvijas pilsētās. Festivāla norises laiks pamatojams ar kalendāros 5. martā rakstīto vārdu – Austra. Pateicoties Austras Pumpures spilgtajai personībai, tā nekad nav bijusi tikai vārda diena, bet gan dziesminieku festivāls, sagaidot pavasari un svinot gaismu, svinot Austru.

"Reizi gadā mums, Austrasbērniem, ir savi Dziesmu svētki. Austrasdienas. Tradīcija, kura mūs vieno, kuras notikšanai ik gadu mazliet trīcošām sirdīm gatavojamies. Tie ir svētki. Tā ir mīlestība uz dziesmu. Tā ir priekpilna satikšanās un brīnumaina kopā skanēšana ImKas un pašu radītās dziesmās, un tā ir pārlaicīga sakņu sajūta latviešu tautasdziesmās. Tā ir silta kopā būšana un mīļa sadziedāšanās ar klausītājiem Liepājā un Rīgā," stāsta Austrasbērns Inese Muižniece.

Katru gadu "Austrasdienās", lai veidotu kopīgas koncertprogrammas, Liepājā ierodas arī krietni liels skaits Austrasbērnu no Rīgas. Arī šogad ap 15 Austrasbērnu mēros ceļu no Rīgas uz Liepāju, lai sadziedātos ar Liepājas Austrasbērniem un klausītājiem trīs koncertos.

Šogad Austrasbērni sagatavojuši un savā interpretācijā izpildīs Imanta Kalniņa 3. koncertprogrammu, ko Austra Pumpure sastādījusi un pirmoreiz izpildījusi 1984. gada 7. septembrī Rīgā, Nacionālā teātra Aktieru zālē. Šajā programmā, kas skanēs Liepājas BJC "Vaduguns" zālē, klausītājiem būs iespēja baudīt tādas dziesmas kā "Aug sīka zālīte", "Pīlādži", "Balāde par balto kuģi", "Mēness leitnants", "Zilais putniņš", "Fatamorgāna", "Viņi dejoja vienu vasaru", "Kas labā roka kreisai ir" un daudzas citas. Savukārt, Austrasbērnu sadziedāšanās vakarā radošajā telpā "Austras istaba" dzirdēsim gan Austrasbērnu pašu vai tuvu draugu radītās dziesmas, gan arī citas, dienas koncertā neizdziedātās Imanta Kalniņa dziesmas. Svētdien folkloras centrā "Namīns" skanēs latviešu tautasdziesmas, tās izpildīs Austrasbērni dažādos sastāvos, gan arī viesi – folkloras kopa "Ķocis", "Vēlava", kapela "Skani", etnokompānija "Zeidi" un citi.

Kad "Austrasdienas" būs ieskandinātas Liepājā, koncerti turpinās skanēt Rīgā: 7.martā Latvijas 1.rokkafejnīcā, 21. martā Krišjāņa Barona muzejā, 22.martā koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" un 23.martā Anglikāņu baznīcā. Plašāka informācija www.austrasbiedriba.lv .

Liepājā ieeja koncertos ir par ziedojumiem radošās telpas "Austras istaba" pilnveidošanai un attīstībai. Koncertus rīko Austras biedrība, atbalsta Liepājas Kultūras pārvalde, mākslas galerija "Romas dārzs", Liepājas Bērnu un jaunatnes centrs, kā arī folkloras centra "Namīns" saimnieces "Atštaukas".