Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks ir ļoti sarežģītā situācijā, jo valsts nevar pilnībā finansēt Liepājas koncertzāles būvniecību, ne arī garantēt celtniecībai nepieciešamos līdzekļus.

Tā šodien "Rietumu Radio" sacīja Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) valdes loceklis Uldis Lipkis.

Viņš pagājušās nedēļas nogalē piedalījās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) un Seska sarunās par Liepājas koncertzāles būvniecību.

Lipskis atzina, ka Liepājas mērs ir ļoti sarežģītā situācijā, jo valsts nevar pilnībā finansēt Liepājas koncertzāles būvniecību un nevar arī garantēt celtniecībai nepieciešamos līdzekļus. Savukārt, ja tiek nolemts nebūvēt koncertzāli, nauda, kas jau ieguldīta šajā projektā no Liepājas budžeta, jāpārskaita atpakaļ valsts kasē. "Jebkurā gadījumā tas ir sarežģīti," sacīja Lipskis.

"Ja pieņems lēmumu būvēt koncertzāli, tad tas būs drosmīgs lēmums. Seska kungs ļoti labi apzinās riskus, kas var būt, ja valsts netur vārdu un pārtrauc atbalstu [koncertzāles būvniecībai]". Kā riskus LSO pārstāvis minēja valsts prioritāšu, kā arī pie varas esošo partiju maiņu.

Vienlaikus Lipskis noliedz, ka vēl tiktu diskutēts par to, vai koncertzāli Liepājā būvēt vai nē. Koncertzāle esot prioritāte valsts līmenī - pirmais kultūras objekts, kas gaida rindā uz būvniecību. "Kā man apliecināja bijušais kultūras ministrs Ints Dālderis, partija "Vienotība" uzskata, ka Liepājas koncertzāle ir pirmā prioritāte - kultūras objekts numur viens". Tiesa gan, Lipskis atzina, ka "koncertzāles finansēšanas scenārijs nav skaidrs."

Kultūras ministre iepriekš pauda viedokli, ka plānotā koncertzāles būvniecības vieta ir Liepāja un pilsētas vadības uzdevums ir tikt galā ar šo jautājumu. "Kultūras ministrs var palīdzēt, un es darīšu visu, kas ir manos spēkos, taču tam, pirmkārt, ir jābūt Liepājas projektam, par ko Liepājā deg," iepriekš sacīja Jaunzeme-Grende.

Kā informēja Lipskis, Liepājas pašvaldība plāno kā koncertzāles projekta virzītāju jeb lobētāju piesaistīt bijušo kultūras ministru Dālderi. "Viņa intelektuālais potenciāls mums būtu ļoti noderīgs un vajadzīgs. Esmu pārliecināts, ka pašvaldība nevarētu atrast labāku šī projekta virzītāju, jo Dālderis Liepāju mīl līdz sirds dziļumiem un, tur kur ir mīlestība, tur ir arī svētība," sacīja Lipskis, kurš Dālderi pazīstot jau sen un ir aicinājis viņu aizstāvēt arī LSO intereses.

Arī pats Dālderis Liepājas laikrakstam "Kurzemes Vārds" apliecinājis, ka Liepājas pašvaldība viņu uzrunājusi kā iespējamo Liepājas koncertzāles projekta virzītāju. "Šis projekts ir ļoti svarīga lieta, tā būs pirmā īsti nopietnā koncertzāle Latvijā, un būtu ļoti liels gods būt klāt tās realizācijā. Ja mēs atradīsim veidu, kā es varu piedalīties, būtu labi. Ar sirdi noteikti būšu klāt," izteicies Dālderis.

Jau ziņots, ka 11.novembrī savā pirmajā reģionālajā vizītē Liepājā bija ieradusies kultūras ministre Jaunzeme-Grende. Kultūras ministre tikās ar domes priekšsēdētāju Uldi Sesku, priekšsēdētāja vietniekiem Silvu Goldi, Gunāru Ansiņu un LSO valdes locekli Lipski, lai pārrunātu kultūras nozares aktualitātes, valsts un pašvaldības sadarbības iespējas.

Pārrunājot koncertzāles "Lielais dzintars" projekta virzību, kultūras ministre atzina, ka šis projekts ir viena no valsts prioritātēm kultūras jomā.

Tikšanās laikā nolemts tuvākajā laikā izstrādāt kopīgu divpusējās vienošanās protokolu par valsts un pašvaldības interesēm daudzfunkcionālajā centrā "Lielais dzintars", jo tajā plānota mājvieta divām valsts pārziņā esošām kultūras iestādēm - LSO un E.Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolai.